Δεκαέξι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1974 μέχρι σήμερα.
Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας οι πρωταγωνιστές των εκλογικών αναμετρήσεων.
Ένταση, πάθος, διαπληκτισμοί, κουρελαρία, ηχορύπανση, αλλά στη συνέχεια ηρεμία, απάθεια, μέχρι και αδιαφορία, ήταν τα χαρακτηριστικά των εκλογών που βίωσαν οι Έλληνες από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Ας εστιάσουμε, όμως, στις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα από τα πρόσωπα που εξελέγησαν να εκπροσωπήσουν τη Μεσσηνία στο Κοινοβούλιο.
Αν θέλαμε εδώ να χαρακτηρίσουμε κάποιους απ’ αυτούς ως πρωταγωνιστές, σίγουρα θα αναφέραμε τα ονόματα του Γιάννη Μπούτου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αριστείδη Καλαντζάκου, του Σταύρου Μπένου, του Γιάννη Λαμπρόπουλου, του Θανάση Φιλιππόπουλου, του Νίκου Αναστασόπουλου, του Δημήτρη Κουσελά και από κοντά του Πέτρου Κατσιλιέρη, του Γιάννη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου, του Δημήτρη Σαμπαζιώτη και του Θανάση Πετράκου.
Εκλογές 1974
Στις 17 Νοεμβρίου του 1974 πραγματοποιούνται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που είχε επιστρέψει λίγους μήνες πριν από το Παρίσι, μετά βαΐων και κλάδων σαρώνει στις εκλογές. Παίρνει ποσοστό 54,37% και, λόγω του πλειοψηφικού συστήματος, 220 έδρες.
Στη Μεσσηνία, η Νέα Δημοκρατία του Κων/νου Καραμανλή εκλέγει έξι βουλευτές: Ιωάννης Μπούτος, Αρ. Καλαντζάκος, Ιωάννης Ψαρρέας, Αριστομένης Περρωτής, Νίκος Αναστασόπουλος, Ιωάννης Σπέντζας.
Η Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, με επικεφαλής τον Γεώργιο Μαύρο, εκλέγουν στη Μεσσηνία ένα βουλευτή, τον π. βουλευτή και υπουργό Ανδρέα Κοκκέβη. Πολύ κοντά στην εκλογή με το ίδιο κόμμα έφθασε ο νεαρός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που είχε ιδρύσει πριν από λίγους μήνες ο Ανδρέας Παπανδρέου, έφθασε πολύ κοντά στην εκλογή και έβαλε υποθήκη για τις επόμενες εκλογές.
Εκλογές 1977
Οι εκλογές της 20ής Νοεμβρίου του 1977, που διεξήχθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή, κερδήθηκαν από τον ίδιο με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Παρά την πλειοψηφία, ο Καραμανλής αρχίζει να αισθάνεται την καυτή ανάσα του Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου το κόμμα εκτινάχθηκε στο 25,34%.
Στη Μεσσηνία, ένα νέο αστέρι της πολιτικής ανατέλλει. Είναι ο Αντώνης Σαμαράς, γιος του καρδιολόγου από την Πύλο Κώστα Σαμαρά.
Με τη βοήθεια του Ευάγγελου Αβέρωφ ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να υπερσκελίσει τον Νίκο Αναστασόπουλο. Επίσης, εξελέγησαν από τη Ν.Δ. ο Γιάννης Μπούτος και ο Αριστείδης Καλαντζάκος.
Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε δύο βουλευτές, τον Αριστόδημο Μπουλούκο (γνωστό από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ) και τον Θανάση Φιλιππόπουλο.
Τέλος, το νεοεμφανισθέν ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Παράταξη» εξέλεξε ένα βουλευτή, τον Οικονομόπουλο.
Εκλογές 1981
Με τα συνθήματα «Αλλαγή» και «Στις 18 σοσιαλισμός», το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Οκτωβρίου του 1981 από την κυβέρνηση Ράλλη, που αντικατέστησε τον Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε με 48,06%, εξασφαλίζοντας 172 βουλευτές.
Αντίθετα με τα πανελλαδικά αποτελέσματα, στη Μεσσηνία σαρώνει και πάλι η Ν.Δ. εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές. Γιάννης Μπούτος, Αντώνης Σαμαράς, Αρ. Καλαντζάκος, Νίκος Αναστασόπουλος.
Από το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκαν οι Φοίβος Κούτσικας, Αρ. Μπουλούκος και Θανάσης Φιλιππόπουλος.
Εκλογές 1985
Οι βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε με 45,82% και 161 έδρες. Της Νέας Δημοκρατίας ηγήθηκε σ’ αυτές τις εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Στη Μεσσηνία συνεχίζεται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, που εξέλεξε τέσσερις βουλευτές: Ιωάννης Μπούτος, Αντώνης Σαμαράς, Αρ. Καλαντζάκος, Νίκος Αναστασόπουλος.
Από το ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν οι: Γιώργος Γεννηματάς, Φ. Κούτσικας, Θαν. Φιλιππόπουλος.
Να σημειώσουμε ότι οι εκλογές του 1985 πραγματοποιήθηκαν με λίστα.
Εκλογές 1989 (Ιούνιος)
Οι εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 κερδήθηκαν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, χωρίς όμως να κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (145 έδρες).
Στη Μεσσηνία, η Αριστερά εξέλεξε έπειτα από αρκετά χρόνια βουλευτή τον Ηλία Μπιτσάνη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
Από τη Ν.Δ. εξελέγησαν οι Αντώνης Σαμαράς, Αριστείδης Καλαντζάκος, Αρ. Μπουλούκος και Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Από το ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν οι Θανάσης Φιλιππόπουλος και Πέτρος Κατσιλιέρης.
Εκλογές 1989 (Νοέμβριος)
Οι πρόωρες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου του 1989 διεξήχθησαν από υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρόεδρο τον Ιωάννη Γρίβα.
Τις εκλογές κέρδισε ξανά η Ν.Δ., χωρίς όμως και πάλι να καταφέρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία (46,19%).
Από τις εκλογές αυτές προέκυψε βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Την κυβέρνηση στήριξαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός (μετείχε και το ΚΚΕ).
Στη Μεσσηνία, στις εκλογές του Νοεμβρίου έχασε την έδρα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Η Ν.Δ. εξέλεξε πέντε βουλευτές: Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αριστείδης Καλαντζάκος, Νίκος Αναστασόπουλος, Αριστόδημος Μπουλούκος.
Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τους Πέτρο Κατσιλιέρη και Θανάση Φιλιππόπουλο.
Εκλογές 1990
Οι πρόωρες εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 κερδήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε 150 έδρες και σχημάτισε κυβέρνηση με τη βοήθεια της ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.
Στη Μεσσηνία, η Ν.Δ. εξέλεξε πέντε βουλευτές, με τον Αντώνη Σαμαρά να σαρώνει (26.280) ψήφους και να ορκίζεται υπουργός Εξωτερικών. Ακολούθησαν ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Αριστείδης Καλαντζάκος, ο Νίκος Αναστασόπουλος και ο Λευτέρης Παπανικολάου.
Αργότερα τη θέση του αποχωρούντος Αντώνη Σαμαρά κατέλαβε ο Παναγιώτης Φωτέας.
Από το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκαν ο Σταύρος Μπένος και ο Θανάσης Φιλιππόπουλος.
Εκλογές 1993
Νέο σκηνικό στην πολιτική πιάτσα με τη δημιουργία του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά «Πολιτική Άνοιξη».
Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου, που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το Σεπτέμβριο, κερδισμένος βγήκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που κέρδισε με ποσοστό 46,88% και εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 170 εδρών.
Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τους Σταύρο Μπένο, Πέτρο Κατσιλιέρη και Γιάννη Γιαννακόπουλο. Από τη Ν.Δ. εξελέγησαν οι Γιάννης Λαμπρόπουλος, Αριστείδης Καλαντζάκος και Νίκος Αναστασόπουλος.
Την έδρα της ΠΟΛ.ΑΝ. κατέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, που στη Μεσσηνία απέσπασε το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό πανελλαδικώς, 12,66%.
Εκλογές 1996
Οι εκλογές έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη, που είχε διαδεχθεί στις 22 Ιανουαρίου τον Ανδρέα Παπανδρέου, κέρδισε με ποσοστό 41,49% και έλαβε 162 έδρες.
Της Ν.Δ. ηγήθηκε ο Μ. Έβερτ, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1993 Κων/νο Μητσοτάκη.
Στη Μεσσηνία, η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, αλλά λόγω του εκλογικού νόμου μοιράσθηκε τους βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ.
Εξελέγησαν από τη Ν.Δ.: Γιάννης Λαμπρόπουλος, Λευτέρης Παπανικολάου, Νίκος Αναστασόπουλος.
Από το ΠΑΣΟΚ: Σταύρος Μπένος, Πέτρος Κατσιλιέρης, Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, αφού η ΠΟΛ.ΑΝ. δεν έπιασε το εκλογικό μέτρο.
Εκλογές 2000
Οι εκλογές έγιναν στις 9 Απριλίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Κ. Σημίτη κέρδισε με ποσοστό 43,79% και έλαβε 158 έδρες.
Της Ν.Δ. ηγήθηκε στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, που είχε διαδεχθεί τον ηττημένο στις εκλογές του 1996 Μ. Έβερτ.
Στη Μεσσηνία, το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τρεις βουλευτές: Πέτρος Κατσιλιέρης, Σταύρος Μπένος, Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Ισάριθμους εξέλεξε και η Ν.Δ.: Σοφία Καλαντζάκου, Λευτέρης Παπανικολάου, Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Εκλογές 2004
Οι βουλευτικές εκλογές του 2004 έγιναν στις 7 Μαρτίου. Η Ν.Δ. με πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε με ποσοστό 45,36% και 165 έδρες.
Του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε διαδεχθεί τον Κ. Σημίτη το Φεβρουάριο.
Στη Μεσσηνία, οι έδρες μειώθηκαν κατά μία, έτσι από τη Ν.Δ. εξελέγησαν οι Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Σοφία Καλαντζάκου και Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Από το ΠΑΣΟΚ εξελέγησαν οι: Δημήτρης Κουσελάς, Πέτρος Κατσιλιέρης.
Εκλογές 2007
Οι βουλευτικές εκλογές του 2007 διεξήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου. Η Ν.Δ. με πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή κέρδισε με 41,84% και 152 έδρες.
Ο Αντώνης Σαμαράς, που ξαναγύρισε στο «μαντρί», επανεξελέγη, όπως και οι Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Σοφία Καλαντζάκου.
Από το ΠΑΣΟΚ εξελέγη ο Δημήτρης Κουσελάς.
Εκλογές 2009
Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου και τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες.
Από το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία εξελέγησαν οι Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης.
Από τη Ν.Δ.: Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Εκλογές 2012 (Μάιος)
Οι εκλογές διεξήχθησαν το Μάιο από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, χωρίς να αναδείξουν νικητή. Η Βουλή είναι επτακομματική, με πρώτο κόμμα τη Ν.Δ. με 18,5% και 108 έδρες.
Στη Μεσσηνία, η Ν.Δ. εξέλεξε δύο βουλευτές, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, το ΠΑΣΟΚ τη Νάντια Γιαννακοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Θανάση Πετράκο και η Χρυσή Αυγή τον Δημήτρη Κουκούτση.
Εκλογές 2012 (Ιούνιος)
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμένου, αφού οι εκλογές του Μαΐου δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Πρώτο κόμμα ήρθε η Ν.Δ., δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ.
Μετά τις εκλογές, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συγκρότησαν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Στη Μεσσηνία, η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Λαμπρόπουλο και Δημήτρη Σαμπαζιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Θανάση Πετράκο και η Χρυσή Αυγή τον Δημήτρη Κουκούτση.
Εκλογές 2015
Οι Έλληνες κλήθηκαν τον Ιανουάριο σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τις εκλογές κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,89% και 149 έδρες, σχηματίζοντας κυβέρνηση με το κόμμα του Πάνου Καμένου «Ανεξάρτητοι Έλληνες», που κέρδισε ποσοστό 7,51% και 20 έδρες.
Στη Μεσσηνία εξελέγησαν τέσσερις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ: Θανάσης Πετράκος, Γιώτα Κοζομπόλη, Ελένη Ψαρρέα, Πέτρος Κωνσταντινέας.
Την έδρα της Ν.Δ. κατέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς.
Leave feedback about this