Εκλογές χωρίς τη χάρη της μάχης του σταυρού…
Όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν στη Μεσσηνία
Κάλπη είναι, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς απ’ αυτήν… Παρ’ όλα αυτά, εδώ στη Μεσσηνία η κάλπη δε συνηθίζει να μας εκπλήσσει. Πόσω μάλλον τώρα που δεν υπάρχει και η μάχη του σταυρού…
Το λογικό, λοιπόν, είναι να έρθει πρώτη η Νέα Δημοκρατία. Ενδέχεται, δε, να αυξήσει και το ποσοστό της από το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση που συντελέστηκε στο κόμμα που αποτελούσε τον κορμό της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όμως, όση διαφορά και αν έχει η Νέα Δημοκρατία, εφόσον η κάλπη δε φέρει τα πάνω-κάτω, οι βουλευτές της θα είναι λιγότεροι από τους βουλευτές που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βέβαια επανεκλεγεί πρώτο κόμμα. Αυτά είναι τα «ωραία» το εκλογικού νόμου, ο οποίος δίνει δώρο στο πρώτο κόμμα έδρες από τις λεγόμενες πολυεδρικές περιφέρειες, όπως είναι και η Μεσσηνία. Ωστόσο, δεν είναι και εύκολο αυτή τη φορά το πρώτο κόμμα να πάρει τέσσερις έδρες, όπως πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, ιδιαίτερα δε αν μπουν στη Βουλή περισσότερα κόμματα. Παίζεται, λοιπόν, «να τσιμπήσουν» κάποια έδρα τα μικρότερα κόμματα και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ενδιαφέροντα της εκλογικής αναμέτρησης της 20ής Σεπτεμβρίου.
Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν στη Μεσσηνία 18 κόμματα, δύο περισσότερα από απ’ ό,τι στις εκλογές του Ιανουαρίου, και 83 υποψήφιοι βουλευτές, δύο λιγότεροι από την προηγούμενη αναμέτρηση. Αν σκεφθούμε, δε, ότι κόμματα που κατέβηκαν τον Ιανουάριο είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, όπως το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, είτε συνέπραξαν με άλλα κόμματα, όπως η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι, παρά την απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα της χώρας, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που φτιάχνουν καινούργια κόμματα ή ενεργοποιούν άλλα που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους. Κι αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αρνητικό.
Ας δούμε, όμως, τα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας και τους υποψήφιους βουλευτές τους, σύμφωνα με τη σειρά που πήραν στις εκλογές του Ιανουαρίου:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει στις εκλογές με το ίδιο ακριβώς ψηφοδέλτιο που κατέβηκε τον Ιανουάριο και, μάλιστα, η σειρά των υποψήφιων βουλευτών καθορίστηκε από το αριθμό των σταυρών που πήραν στην προηγούμενη αναμέτρηση. Μπορεί να πει κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία δίστασε να προχωρήσει σε ανανέωση του ψηφοδελτίου της, από την άλλη όμως κατεβάζοντας το ίδιο ψηφοδέλτιο, δεν έχασε χρόνο ψάχνοντας να βρει νέους υποψηφίους, που φαίνεται ότι είναι δυσεύρετοι.
Πρώτος στο ψηφοδέλτιο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεύτερος ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, που προσδοκεί ότι θα επιστρέψει στη Βουλή και τρίτος, με σοβαρές πιθανότητες εκλογής σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτη, ο Μίλτος Χρυσομάλλης. Ακολουθούν ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου και η περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου.
Από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καταβάλλεται προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών και ψηφοφόρων της. Φαίνεται, όμως, ότι πρόβλημα συσπείρωσης αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα κόμματα. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο η Νέα Δημοκρατία πήρε 37,96%.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ οπωσδήποτε αντιμετώπισε πρόβλημα με την αποχώρηση του Θανάση Πετράκου, του πρώτου και με τεράστια διαφορά βουλευτή του κόμματος τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και της Έλενας Ψαρρέα, που πήγαν στη Λαϊκή Ενότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση όρισε επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία τον πρώην υπουργό και πρώην ευρωβουλευτή, Γιώργο Κατρούγκαλο. Ακολουθούν οι δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ενώ στην τέταρτη θέση τοποθετήθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης. Ακολουθούν η Ιωάννα Μαραβελή, ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσουδημητρόπουλος και ο αγρότης Ηλίας Μπουντουβάς.
Μπορεί να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε ένα καλό ψηφοδέλτιο, παρά τις γκρίνιες που ακούστηκαν και αυτή τη φορά για την απουσία του Νίκου Πατσαρίνου, καθώς και ο Αλέξης Χαρίτσης είναι αξιόλογος και ο Ηλίας Μπουντουβάς έχει πολύ καλό όνομα ως αγρότης, με αγώνες στις κινητοποιήσεις του κλάδου του.
Επιπλέον, είναι ένα ψηφοδέλτιο με έντονο άρωμα Τριφυλίας. Τριφυλιακή καταγωγή ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς κατάγεται από τη Φαρακλάδα και τους Χριστιάνους της Τριφυλίας, από τον πατέρα του και από το Αμπελόφυτο, από τη μητέρα του. Από την Κυπαρισσία είναι η Ιωάννα Μαραβελή, ενώ από τους Γαργαλιάνους είναι ο Ηλίας Μπουντουβάς.Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο πήρε στη Μεσσηνία 31,76%.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το σχήμα με κορμό το ΠΑΣΟΚ και συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και άλλων σοσιαλδημοκρατικών κινήσεων. Φαίνεται ότι το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει καταφέρει σε ένα βαθμό να συσπειρώσει κόσμο που έχει παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η πρώην βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου και ακολουθούν στη λίστα ο Γιάννης Κατσαργύρης, που ήταν υποψήφιος και τον Ιανουάριο, ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, ο Τάκης Αναστόπουλος, που προέρχεται από σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις που πλαισίωσαν την «Ελιά» στις ευρωεκλογές, η Παναγιώτα Σβερκούνου-Τσαούση, που προέρχεται από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Γαλανόπουλος, από τη ΔΗΜΑΡ και το παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσαπόγας. Το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο πήρε 4,29%, ενώ η ΔΗΜΑΡ με τους Πράσινους είχε πάρει 0,38%.
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Η Λαϊκή Ενότητα προσδοκά ότι θα καταφέρει να πάρει έδρα στη Μεσσηνία. Αυτό το στηρίζει, πέρα από την πολιτική της πρόταση, στην απήχηση που έχει ή είχε ο Θανάσης Πετράκος ως αγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, στα άλλα στελέχη του κόμματος που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι και η πρώην βουλευτής Έλενα Ψαρρέα, που έχει τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο. Η λίστα συμπληρώνεται από τον Βασίλη Τσουλάκο, γνωστό πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι και ο Δημήτρης Σιψάς από τη Φοινικούνται, τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο, τέως πρόεδρο του Βλαχόπουλου, τη Μαρία Μήτση από την Καλαμάτα και τον Παναγιώτη Τατούλη, από την Κυπαρισσία, μόλις 26 ετών.
ΚΚΕ Και το ΚΚΕ κατεβαίνει στις εκλογές με το ίδιο ψηφοδέλτιο που κατέβηκε τον Ιανουάριο και με την προσδοκία ότι θα βελτιώσει τα ποσοστά του, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν βγάλει συμπεράσματα, έχοντας δοκιμάσει κάθε είδους κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς και ακολουθούν ο οδοντίατρος Νίκος Διασάκος, η μηχανικός αυτοκινήτων Στέλλα Χρηστέα, η κτηνίατρος Χριστίνα Καντζιλιέρη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΚ και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης και η Αγγελική Ζαφείρη από την ΚΝΕ. Το ΚΚΕ τον Ιανουάριο πήρε ποσοστό 4,94%.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Σε σχετικά ευρεία ανανέωση του ψηφοδελτίου του, σε σχέση με τον Ιανουάριο, προχώρησε το Ποτάμι, που στη Μεσσηνία τον Ιανουάριο δεν είχε τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε σε άλλες περιοχές. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου πάντως τέθηκε ο Γιώργος Γιαννακέας, από τη Μάνη, με συνεπή συμμετοχή στο κόμμα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές –με αλφαβητική σειρά καθώς επίσημη ανακοίνωση για την κατάταξή τους δεν είχε γίνει την ώρα που γράφτηκε το κείμενο- είναι οι εξής: Μάριος Αραβαντινός, Παναγιώτης-Κωνσταντίνος Ζήρας, Σταυρούλα Κάτσου, Τάκης Μπακέας, Βασίλης Σπανός και Χρυσούλα Σταμούλη. Το ποτάμι τον Ιανουάριο πήρε στη Μεσσηνία 4,05%.
Ανεξάρτητοι Έλληνες Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η Κατερίνα Αργυροπούλου, που τον Ιανουάριο είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος, Δημήτρης Μπαρμπετσέας, Κατερίνα Παληοδήμου-Αλευρά και Μαρία Σταματοπούλου. Το ποσοστό των ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο στη Μεσσηνία ήταν 2,68%.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Η Χρυσή Αυγή σε αυτές τις εκλογές αγωνίζεται για να πάρει πίσω τη βουλευτική έδρα που είχε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι –με αλφαβητική σειρά καθώς όταν γράφτηκε το κείμενο δεν είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση για τη σειρά κατάταξης- είναι οι εξής: Δημήτρης Αδαμόπουλος, Βαρβάρα Ανδρέα Αλεξέα, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, Στυλιανή Κόνιαρη και Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος. Η Χρυσή Αυγή τον Ιανουάριο είχε πάρει στη Μεσσηνία ποσοστό 7,20%.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ότι θα συνεχίσει την αγωνιστική δράση υπέρ των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που καλεί σε εκλογική στήριξη για την υπεράσπιση του «όχι» του δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος. Ευστάθιος Ι. Γιακουμής, Βασίλης Χ. Σπυρόπουλος, Χριστίνα Γ. Σαρδέλη, Παναγιώτης Δημ. Κάτσαρης, Δονάτος Γ. Νίκου, Γαρυφαλλιά Απ. Καπετανάκη και ο Γεώργιος Αθ. Μπούτσης.
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Η Ένωση Κεντρώων, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, φαίνεται να έχει αυξημένες πιθανότητες αυτή τη φορά να μπει στη Βουλή, ενώ έχει αποκτήσει πολλούς φίλους που λένε ότι θα το στηρίξουν. Οι υποψήφιοι βουλευτές που ακολουθούν είναι με αλφαβητική σειρά, γιατί επίσημη ανακοίνωση για την κατάταξή τους στη λίστα δεν είχε γίνει όταν γράφτηκε το κείμενο:
Ελένη Γ. Βόβολη, Ιωάννης Αγ. Καλογερόπουλος, Αντώνιος Παν. Κανδήλας, Θεοδώρα Νικ. Καράμπελα, Δημήτριος Ηλ. Κουλέτσης, Γεώργιος Φ. Φωτόπουλος, Φώτιος Ι. Φωτόπουλος.
ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο)
Το ΕΠΑΜ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Καζάκη από τη Μεσσηνία, είχε συνεχή αγωνιστική αντιμνημονιακή παρουσία όλο το αυτό το διάστημα και θεωρεί όχι ότι θα επιβραβευθεί από τον κόσμο, αλλά ότι ο κόσμος θα το στηρίξει για να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια. Γιάννης Θ. Μαγγανάς, Κωνσταντίνος Π. Μαλλιώτης, Ευγενία Β. Τσοπανάκη, Ιωάννης Κ. Σταυρόπουλος, Μανώλης Σωκρ. Κλαμπατσέας.
ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ – Εκλογική Συνεργασία Γρηγόριος Κ. Κωνσταντόπουλος
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας Χρήστος Αθ. Παπαθανασίου
Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις-ΕΛ.ΛΑ.Σ Γεώργιος Νικ. Δημητρακόπουλος
Κοινωνία Αθανάσιος Β. Πανταζόπουλος
Δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος Παναγιώτης Κ. Πονηρέας Βασίλειος Π. Χαρμπίλας
Δημοκρατικοί, Κοινωνία Αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδος Ελένη Π. Τράγου Ιωάννης Π. Χαραλαμπόπουλος
ΟΑΚΚΕ-Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ Ευάγγελος Π. Χρήστου