Ιανουάριος 16, 2025
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 330 Πρόσωπα

Βασίλης Κοσμόπουλος

Σε τι και γιατί η Δημοτική Αρχή απέτυχε παταγωδώς

συνέντευξη στον Σταύρο Χ. Μαρτίνο

Με μπασκετικούς όρους, μιας και το μπάσκετ είναι κομμάτι της ζωής του, ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι εκείνος ο προπονητής που διαβάζει καλά την αντίπαλη ομάδα και προσπαθεί να τη φθείρει χτυπώντας τη στα αδύνατα σημεία της.

Για να το μεταφέρουμε αυτό στην πολιτική λειτουργία του Δήμου, ο Βασίλης Κοσμόπουλος στην τρίτη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ακόμη καλύτερα διαβασμένος και έχει εκθέσει ήδη πολλές φορές, όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά και Υπηρεσίες του Δήμου. Εντοπίζει εισηγήσεις με λανθασμένους υπολογισμούς, κενά και ελλείψεις, κι έτσι αυτός που παρακολουθεί πείθεται ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή και κάποιες Υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις πιο πρόχειρα από ποτέ!

Παρά, όμως, αυτή τη φθορά που προκαλεί, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, έχει εκφράσει την εκτίμησή του προς τον Βασίλη Κοσμόπουλο σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αναγνωρίζει ότι η αντιπολίτευση που κάνει είναι υπεύθυνη, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας (παράταξη «Καλαμάτα Μπροστά») στη συνέντευξη που μας έδωσε κάνει την αιχμηρή κριτική του στη Δημοτική Αρχή, χωρίς όμως ακρότητες. Αναφέρθηκε δε και στους παράγοντες που θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο εν όψει των επόμενων δημοτικών εκλογών.

-Κύριε Κοσμόπουλε, οι 16 μήνες της μέχρι τώρα δημοτικής περιόδου ήταν με σημαντικές προκλήσεις και με πιο σοβαρή, φυσικά, τη διαχείριση της πανδημίας. Πώς ανταποκρίθηκε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας;

Σε γενικές γραμμές η διαχείριση της πανδημίας έχει γίνει σωστά. Δεν ήταν, άλλωστε, κάτι πολύ δύσκολο, γιατί υπήρχαν οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τις οποίες όφειλε κάθε Δήμος να τηρήσει επακριβώς. Από εκεί και ύστερα, θα περιμέναμε να προστρέξει ο Δήμος πιο έγκαιρα για την προστασία ειδικών ομάδων, όπως οι Ρομά. Θα περιμέναμε πιο γρήγορη αντίδραση για την καθαριότητα στα σχολεία, γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην τοποθέτηση του προσωπικού και την ενίσχυση με περισσότερα άτομα, παρότι παλιότερα είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, δεν έδειξε η Δημοτική Αρχή τα αναγκαία αντανακλαστικά για να χορηγηθούν όσα το κράτος απέτυχε να χορηγήσει, τον αναγκαίο δηλαδή ηλεκτρονικό εξοπλισμό στις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να τον προμηθευτούν οι ίδιες, για να μπορούν απρόσκοπτα όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

-Υπήρξαν, όμως, και άλλες προκλήσεις στη μέχρι τώρα δημοτική περίοδο: Δρόμος Καλαμάτας-Ριζόμυλου, αποκάλυψη και ανάδειξη αρχαίων Υπαπαντής, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, υπόθεση 5G. Έχει δεχτεί έντονη κριτική η Δημοτική Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε αυτά τα ζητήματα…

Δυστυχώς και στα τέσσερα αυτά θέματα η Δημοτική Αρχή απέτυχε παταγωδώς. Πρώτα απ’ όλα απέτυχε να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας ότι όλες οι προσκλήσεις της για συνεργασία ήταν υποκριτικές. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ευθαρσώς δηλώθηκε από το δήμαρχο ότι “εμείς είμαστε διοίκηση και εμείς θα διοικούμε”.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια επικοινωνίας της Δημοτικής Αρχής με τις δημοτικές παρατάξεις, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος. Το αποτέλεσμα ήταν στις ψηφοφορίες γι’ αυτά τα θέματα και ιδίως για το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου, να ηττηθεί πανηγυρικά η Δημοτική Αρχή.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου ξεχάσαμε και τα ελληνικά μας με αυτά που ακούσαμε από τη Δημοτική Αρχή, ότι δηλαδή δε γνωμοδοτεί θετικά, αλλά αυτό δε συνιστά απόρριψη της μελέτης. Σαφώς και συνιστά απόρριψη όταν δε γνωμοδοτείς θετικά. Η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί και ακολουθείται πάντα είναι η θετική γνωμοδότηση με παρατηρήσεις. Αυτή η άποψη διατυπώθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και η ψηφοφορία έβγαλε ισοψηφία. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ηττήθηκε πανηγυρικά. Γι’ αυτό το μεγάλο έργο που θα επηρεάσει την ανάπτυξη της περιοχής δεν υπάρχει γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας λόγω της στάσης της Δημοτικής Αρχής και της ισοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις δε ρυθμίσεις για το παραλιακό μέτωπο και πάλι απέτυχε η Δημοτική Αρχή, γιατί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχτηκε ότι ήταν εξ ολοκλήρου άστοχες. Κι αυτό, επειδή δε θέλει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν ένα μέτρο να ικανοποιεί τους πάντες. Επίσης, πρέπει να σημειώσω ότι είναι αποδεκτό να υπάρχει μια αστοχία, να γίνει ένα λάθος. Είναι άλλο, όμως, αυτό και άλλο το να πέφτει η Δημοτική Αρχή συνεχώς σε λάθη. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με το σωστό τρόπο, για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Μια απόφαση που στηρίζεται στη διαβούλευση και στη μελέτη ακολουθείται μέχρι το τέλος και δε γίνεται έρμαιο υπαναχωρήσεων.

Και για το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει απόλυτη συνεννόηση. Είναι αστείο η Δημοτική Αρχή να έρχεται τώρα και να μας λέει ότι προΐσταται ή ότι είναι μπροστάρης στην προσπάθεια για την ανάδειξη των αρχαίων, όταν, θυμίζω, δε δέχτηκε καν να συζητηθεί αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο χάρις στην επιμονή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μπήκε για συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του 5G, επίσης η Δημοτική Αρχή αγνόησε τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, παρότι και πάλι μπορούσαμε να βρούμε κοινό τόπο.

-Το θέμα των συνεργασιών έχει πολυσυζητηθεί. Ο δήμαρχος επιμένει ότι πρότεινε συνεργασία με τις παρατάξεις, αλλά δε βρήκε ανταπόκριση. Ποια είναι η αλήθεια;

Οι δηλώσεις για συνεργασία είναι υποκριτικές. Αυτό έχει φανεί και φαίνεται καθημερινά από τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται τα θέματα. Να πάμε στο θέμα της διαφάνειας, για το οποίο έχουμε πρωτοστατήσει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις αναθέσεις, τις απευθείας αναθέσεις. Για αυτά τα θέματα δεν έχουμε λάβει μια σοβαρή απάντηση, δυστυχώς. Αυτό δείχνει πώς η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται τα πράγματα και πόσο μακριά έχει επιλέξει να βρίσκεται, και ψυχολογικά και ουσιαστικά, από τις αντιπολιτεύσεις. Όλες οι άλλες ενέργειες και δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς είναι υποκριτικές και προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα.

-Κάποιοι από όσους παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα ζητούν στενότερη συνεργασία των αντιπολιτεύσεων απέναντι στη Δημοτική Αρχή, θεωρώντας ίσως ότι τους περισσότερους δε σας χωρίζουν και μεγάλες διαφορές. Η άποψή σας ποια είναι;

Δε φαίνεται να είναι εφικτές οι συνεργασίες με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι σε κύρια θέματα, όπως αυτά στα οποία αναφερθήκαμε, δεν κατάφερε η αντιπολίτευση να έχει μια σχεδόν ενιαία άποψη. Γι’ αυτό, άλλωστε, κέρδισε στις σχετικές ψηφοφορίες. Δεν είναι, όμως, κάτι εύκολο, ούτε μπορεί να γίνεται σε όλα τα θέματα. Πρέπει να βλέπουμε κάθε θέμα χωριστά και όπου υπάρχουν περιθώρια σύμπλευσης, να συνεννοούμαστε. Πάντως, σε αυτό το στάδιο που είμαστε τώρα, τουλάχιστον, δεν μπορούμε να έχουμε μια ομογενοποιημένη άποψη σε όλα τα θέματα.

-Λέτε ότι από τη Δημοτική Αρχή λείπει το όραμα για το μέλλον του Δήμου. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνει;

Έχουμε πει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι πρέπει να προηγείται ο σχεδιασμός, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει την οραματική διάσταση, στη συνέχεια να γίνονται οι μελέτες και μετά να αναζητούνται οι χρηματοδοτήσεις. Δυστυχώς, μέχρι τώρα -και κατά τις προηγούμενες δημαρχοντίες του κ. Νίκα- δε λειτούργησε έτσι ο Δήμος. Αντίθετα, έβγαινε ένα πρόγραμμα και έτρεχε ασμένως ο Δήμος να κάνει μελέτη. Γι’ αυτό και υπάρχουν αστοχίες σε επιλογές και έργα. Αυτή έπρεπε να είναι η κεντρική φιλοσοφία λειτουργίας του Δήμου, να συμφωνήσουμε δηλαδή πώς θέλουμε το Δήμο και να προωθήσουμε τις μελέτες που υποστηρίζουν την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού μας. Αυτό φαίνεται πια να αρχίζει να το ενστερνίζεται η Δημοτική Αρχή και κάτι τέτοιο πάει να πετύχει με τη συνεργασία με το “Διάζωμα”. Βλέπει πια και η Δημοτική Αρχή την ανάγκη πρώτα να υπάρχει το όραμα, μετά οι μελέτες και μετά η διεκδίκηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ας ελπίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια δημιουργίας του master plan για το Δήμο Καλαμάτας των επόμενων 10-15 χρόνων θα θελήσει, έστω και με την πίεση του “Διαζώματος”, να ακούσει τις απόψεις της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης και να αποδεχτεί πολλές από τις προτάσεις τους.

-Πλησιάζει η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Τι πρέπει να δείξει ο Δήμος Καλαμάτας και πώς να το αξιοποιήσει;

Ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να αναδείξει τη σημασία των γεγονότων που έγιναν στην περιοχή το ‘21 και τη σημασία της πόλης, που είναι η πρώτη που απελευθερώθηκε, είναι η πόλη όπου συντάχθηκε η ανακοίνωση των επαναστατημένων Ελλήνων προς τις ευρωπαϊκές Αρχές, είναι η πόλη που εκδόθηκε η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην περίοδο της Επανάστασης, η “Σάλπιγξ Ελληνική”.

Στη συνέχεια ο Δήμος πρέπει να αναδείξει τη διαδρομή της Καλαμάτας όλο αυτό το διάστημα, από την Επανάσταση μέχρι σήμερα.

Και ακόμη πρέπει να περάσουμε στο τι προσδοκά ο Δήμος Καλαμάτας για το αύριο.

Εμείς προτείνουμε να δουλευτούν αυτά τα τρία διακριτά σημεία, να μη μείνουμε μόνο στο θέμα των επετειακών εκδηλώσεων.

Ακόμη τονίζουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την πρόταση του πρωθυπουργού, να δούμε δηλαδή ποιο εμβληματικό έργο πρέπει να κάνουμε επ’ ευκαιρία αυτής της επετείου, ένα έργο που πρέπει να είναι σίγουρα αναπτυξιακό μέσα από την ιστορική πορεία της Καλαμάτας.

-Αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμη ούτε στη μέση της δημοτικής περιόδου, έχει αρχίσει να σας απασχολεί τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, αν πρέπει να συνενωθούν συνδυασμοί, αν θα είστε υποψήφιος;

Είμαστε ακόμη στην περίοδο της πανδημίας και είναι δύσκολο να ληφθούν από τώρα αποφάσεις για τις επόμενες εκλογές. Είναι γεγονός, όμως, ότι μεγάλο ρόλο θα παίξει το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί και οι πολιτικές συγκυρίες που θα υπάρχουν στη χώρα. Παρά τα γεγονός ότι η δική μας αρχή είναι ότι οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα, δυστυχώς πολλές φορές τα κόμματα παρεμβαίνουν και θέλουν να έχουν τη δική τους άποψη ή να επιβάλουν επιλογές. Γι’ αυτό λέω ότι οι εξελίξεις θα καθοριστούν και από το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί εν όψει των επόμενων εκλογών.

Θεωρώ, πάντως, δεδομένο ότι θα υπάρξει συνένωση δημοτικών συνδυασμών, θα καταστεί ίσως και αναγκαίο από τις αλλαγές που θα γίνουν στο εκλογικό σύστημα.

Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις οι δικές μου και της παράταξής μας για το πώς θα χειριστούμε τα πράγματα θα ληφθούν σε συνδυασμό με το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί σύμφωνα με όσα σας ανέφερα.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video