{του Θανάση Παντέ}
Αν η Καλαμάτα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει και Σύγχρονο Μουσείο Τεχνολογίας Επιστήμης και Καινοτομίας το οφείλει στον Χρήστο Κανελλόπουλο, ναυπηγό μηχανολόγο και εν ενεργεία καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ήταν ένα όνειρο ζωής αυτό για τον κ. Κανελλόπουλο, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το Σεπτέμβριο του 2015. Ιδρύτρια του Μουσείου είναι η Ευγενία Χρ. Κανελλοπούλου, φοιτήτρια στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, αλλά ψυχή ο πατέρας της, Χρήστος, τον οποίο συναντήσαμε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου παρουσιάστηκαν δημιουργίες των παιδιών στο Μουσείο.
Ο κ. Κανελλόπουλος μας ξενάγησε στην έκθεση και μας μίλησε για το δημιούργημά του, για το οποίο δικαιολογημένα νιώθει υπερήφανος, βλέποντας τη χαρά που αισθάνονται τα παιδιά που επισκέπτονται το Μουσείο.
Ρωτώντας τον πώς ξεκίνησε, απαντά: «Από 7 χρόνων μου άρεσε να δημιουργώ. Μικρός δεν είχα παιχνίδια και έτσι τα έφτιαχνα μόνος μου. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, θέλησα να προσφέρω στα παιδιά τη δυνατότητα να φτιάχνουν μόνα τους τα παιχνίδια τους. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το Μουσείο, ο σκοπός του οποίου είναι εκπαιδευτικός, μορφωτικός, πολιτισμικός και κοινωνικός. Είναι ένας πνευματικός χώρος δημιουργίας, παιδείας και πολιτισμού».
Όσο για την ανταπόκριση από τα παιδιά, αναφέρει:
«Είναι πολύ μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι το Μουσείο λειτουργεί περίπου δυο χρόνια. Πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις – παρουσιάσεις σε σχολικές τάξεις Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, με αντίτιμο 2 ευρώ ανά μαθητή και μέχρι σήμερα έχουν ξεναγηθεί 2.500 παιδιά».
Τα εκθέματα, που είναι ομολογουμένως ευρηματικά, αφορούν σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ηλεκτρολογία, Ηλεκτρονική, Ρομποτική, Περιβάλλον, Πολιτισμό και Κοινωνιολογία.
Ολόκληρος, λοιπόν, ο κόσμος της Επιστήμης και του Πνεύματος εκφράζεται στις ευφάνταστες δημιουργίες των παιδιών.
Για τη δημιουργικότητα των παιδιών, ο κ. Κανελλόπουλος σχολιάζει:
«Είναι σημαντικό που τα παιδιά θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Τους παρέχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα με την κατάλληλη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των υπευθύνων. Μπορώ να πω πως ήταν μια απαίτηση των παιδιών αυτή να φτιάχνουν έργα τα οποία μπορούν να παίρνουν στο σπίτι τους. Επίσης, έρχονται σχολικές τάξεις και δημιουργούν τα δικά τους έργα για τον εξοπλισμό του σχολείου τους, με ελάχιστο κόστος.
Ακόμα επισκευάζουμε εργαλεία, όργανα και συσκευές εξοπλισμού σχολικών τάξεων ή εργαστηρίων σχολείων. Επίσης, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ευρεσιτεχνιών, συμβάλλοντας στη ποίηση κάθε σκέψης και ιδέας που μπορεί να δημιουργηθεί».
Αναφορικά με το τι χρειάζεται ένας μαθητής για να δημιουργήσει, λέει: «Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, σχολαστικότητα, προσοχή, ακρίβεια, λεπτομέρεια, αυτοσυγκέντρωση, έμπνευση και, φυσικά, φαντασία, σεβασμό, πειθαρχία, ομαδικότητα και διάθεση συνεργασίας. Είναι βασικά στοιχεία της προσωπικότητας αυτά και παρέχονται στο χώρο του Μουσείου.
Να πω ακόμα πως οτιδήποτε δημιουργεί κάποιος πρέπει να έχει επιστημονική ορθότητα, να είναι παιδαγωγικά κατάλληλο και να έχει ασφαλή χρήση».
Εκθέματα
257 εκθέματα βρίσκονται στο Σύγχρονο Μουσείο Τεχνολογίας, Επιστήμης και Καινοτομίας του Χρήστου Κανελλόπουλου, που στεγάζεται στην οδό Ξενοφώντος 10, όλα φτιαγμένα από τον ίδιο με δουλειά δεκαετίας πίσω. Έργα φτιαγμένα με αγάπη, φροντίδα και μεράκι, στα οποία και βασίστηκαν τα παιδιά για να δημιουργήσουν τα 70 έργα-αντίγραφα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο, έκθεση που ζήτησαν τα ίδια, όπως τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος, συμπληρώνοντας: «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, ενθάρρυνση, παρότρυνση και αυτοπεποίθηση. Οφείλουμε να τα ακούμε.
Χαίρομαι που κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τη δική τους και των γονιών τους».
Να σημειωθεί, τέλος, πως το Μουσείο που δημιούργησε ο Χρήστος Κανελλόπουλος είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση δημιουργικότητας.
Leave feedback about this