4 Δεκεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 290 Άρθρα

ΙΕΡΟΝ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΥΣ

Ο Εορτασμός της Ινδίκτου στο Μοναστήρι των Δολών

Της Χριστιάνας Πειρασμάκη
Φωτογραφίες: poza.gr

 

 

Την Ίνδικτο εόρτασε η Μοναστική Αδελφότης του Ιερού Καθίσματος Μεταμορφώσεως Σωτήρος, με έργο τη σωτηρία της ψυχής και πάρεργο τη σωτηρία της Κτίσης, στον υπαίθριο χώρο της, το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου, οργανώνοντας εκδήλωση πνευματικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου με θέμα «1η Σεπτεμβρίου: Ίνδικτος, Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά & Ημέρα Περιβάλλοντος».

Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας με θέμα την ονοματοδοσία των ζώων από τον Αδάμ, ο Γέροντας της Αδελφότητος Γαβριήλ Κοβιλιάτης εισηγήθηκε περί της Ονοματοδοσίας, αναφέροντας: «Κάθε τι που είναι αφαίρεση, αφηρημένο σχήμα, κάθε τι που δεν έχει όνομα – που παραμένει ανώνυμο, θωρείται από την Παλαιά Διαθήκη ακάθαρτο-νεκρό πτώμα».

Στο έργο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον αγιογράφο Σταύρο Φίσκιλη με την καθοδήγηση του Γέροντος, απεικονίζεται η αρμονική συνύπαρξη των ζώων και αποτυπώνονται τα προστατευόμενα είδη της μονής, σκυριανό άλογο και μανιάτικο γαϊδουράκι, καθώς και τα τρία ιερά δένδρα: ο κέδρος Λιβάνου, το κυπαρίσσι και ο πεύκος.

 

 

Στην ελληνική παράδοση, αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα και η ονοματοδοσία στην Αρχαία Ελλάδα είχαν ξεχωριστή σημασία, αντλούνταν από την κλασσική φιλοσοφία και πρέσβευαν μεγάλες αξίες. Η Ορθοδοξία δεν αγνοεί ότι ο άνθρωπος πλάστηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση και φέρει ιδιαίτερο όνομα, δηλωτικό της ατομικότητας και μοναδικότητάς του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με σχετική θεματολογία, εκτέθηκαν εικαστικές δημιουργίες της ζωγράφου Μαρίας Οικονόμου, του ζωγράφου- χαράκτη Χρήστου Κεχαγιόγλου, επίσης του Δημήτρη Μηλιώτη, καθώς και κεραμικά έργα μαθητών του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας.

Πανδαισία ήχων και στίχων ήταν τα δημοτικά τραγούδια που επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περπερούνα, για να επιβεβαιώσει ότι η Δημιουργία είναι τέλεια και εμείς όλοι οφείλουμε να τη διατηρήσουμε.

 

 

 

Συγκινητική και άκρως συμβολική υπήρξε η απελευθέρωση πέντε αρπακτικών πουλιών από τον εξώστη της Μονής, τα οποία μετά από πολύμηνη θεραπεία και ανάρρωση επέστρεψαν στην ελεύθερη Φύση του Ταϋγέτου.

Η κ. Μαρία Γανωτή, εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Αnima, αναφέρθηκε σύντομα και κατατοπιστικά στις τρεις γερακίνες, στο βραχοκιρκινέζι και στην κουκουβάγια Τυτώ, όλα είδη σε προστασία, που δυστυχώς κινδυνεύουν από τη λαθροθηρία και άλλες ανθρωπογενείς αιτίες, όπως η δηλητηρίαση, η ηλεκτροπληξία.

Τον αύλειο χώρο της Μονής κατέκλυσαν πιστοί και φίλοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που μοιράστηκαν τη σπάνια έκφραση αγάπης, για την οποία άοκνα εργάζεται η Αδελφότης του Ιερού Καθίσματος, και δήλωσαν ότι μετείχαν σε μια πολυδιάστατη πνευματική και πολιτιστική δράση, αποκομίζοντας μέσα σε μια βραδιά πολλαπλές εμπειρίες ζωής.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η 1η Σεπτεμβρίου εορτάζεται από την Ορθοδοξία ως η Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά, ανακαλώντας τη θέσπισή της από την Ίνδικτο των Ρωμαϊκών Χρόνων και τη διατήρησή της από το Μέγα Κωνσταντίνο, ιδρυτή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στις ημέρες μας , ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέσπισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα σεβασμού και μέριμνας για το περιβάλλον. Υπενθυμίζουμε ότι για το περιβαλλοντικό του έργο ο Γέροντας Γαβριήλ Κοβιλιάτης τιμήθηκε με το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 «Έργο Ζωής» από το ECOCITY.

Η διάσωση του σκυριανού αλόγου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τεσσάρων μοναχών της κοινότητος που εδώ και λίγα χρόνια έχουν ξεκινήσει την αναπαραγωγή τους, όπως και του μανιάτικου όνου (γκρι γαϊδουράκι με καφέ σταυρό στη πλάτη). Παράλληλα, στη μονή φροντίζονται σπάνια πλέον δέντρα και φυτά, όπως το σκόρδο της Μάνης, οι κερασιές του Ταϋγέτου και οι αχλαδιές της Μεσσηνίας, 90 ποικιλίες ελληνικής ελιάς, ενώ καλλιεργούνται είδη υπό εξαφάνιση, όπως μαυραπιδιές, κολοκυθαπιδιές, μηλαπιδιές, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων.