15 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 292 - 293 Άρθρα

Επείγοντα προβλήματα, αλλά και μεγάλες διακρίσεις για το νοσοκομείο

Του Σταύρου Χ. Μαρτίνου

 

Νοσοκομείο Καλαμάτας… Τα κενά σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό είναι τεράστια. Οι περισσότεροι δουλεύουν σε εξαντλητικούς ρυθμούς και η λάθος διάγνωση καραδοκεί… Την ίδια ώρα, οι χώροι του νοσοκομείου μοιάζουν με ξέφραγο αμπέλι για εκείνους που θέλουν να κλέψουν ή να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα. Συμπληρώστε σε αυτή την εικόνα και κάποιους που ξεσπούν για τα προσωπικά τους προβλήματα στον πρώτο γιατρό ή νοσηλευτή που θα δουν μπροστά τους.

Αυτό είναι το ένα πρόσωπο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το πρόσωπο που συναντά κανείς σε πολλές ακόμη νοσηλευτικές μονάδες.

Υπάρχει, όμως, και το άλλο πρόσωπο, εκείνο που κάνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία. Ξεχωρίζει για τη διαρκή ανανέωση και τον εμπλουτισμό του ιατρομηχανολογικού του εξοπλισμού, ο οποίος με τη σωστή αξιοποίηση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προστασία της υγείας των πολιτών. Ξεχωρίζει ακόμη για τα μεγάλα έργα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης πόρων.

Τελικά, όμως, ποιο από τα δύο πρόσωπα επικρατεί; Είναι το επίπεδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας τέτοιο ώστε να αισθάνονται οι Μεσσήνοι και οι επισκέπτες της Μεσσηνίας ασφαλείς, όσον αφορά στην αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος υγείας;

Μιλήσαμε με το διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Μπέζο, τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Λευτέρη Πουρνάρα. Διαβάστε τι μας είπαν και κρίνετε το επίπεδο του νοσοκομείου μας:

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Μανώλης Μάκαρης, τονίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι η έλλειψη γιατρών. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το 35% των οργανικών θέσεων γιατρών είναι κενές! Το αποτέλεσμα είναι πολλοί γιατροί να έχουν εξοντωτικά ωράρια.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα οι γιατροί των παθολογικών ειδικοτήτων αναγκάζονται να δουλεύουν στο νοσοκομείο πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα, όταν το όριο είναι οι 48 ώρες! Γι’ αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ο κίνδυνος να γίνει κάποιο λάθος είναι υπαρκτός, γι’ αυτό επανειλημμένως έχουμε ζητήσει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού».

Ο κ. Μάκαρης επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια κάποια από τα κενά να καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς, χαρακτήρισε όμως τη συγκεκριμένη λύση ατελέσφορη, γιατί οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται στις σχετικές προκηρύξεις και έφερε ως παράδειγμα τη θέση του γαστρεντερολόγου, η οποία είναι κενή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από το Μάιο.

Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο, όπως του γαστρεντερολόγου, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να καλεί εξωτερικούς γιατρούς και να τους πληρώνει το ίδιο και όχι να τους πληρώνουν οι ασθενείς, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Λευτέρης Πουρνάρας, παρατήρησε από την πλευρά του: «Οι ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες είναι τεράστιες. Στην ουσία το νοσοκομείο, πλην της πρωινής βάρδιας, λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Έχουμε πάρα πολλές φορές αναφέρει τα ζητήματα με τις οφειλόμενες άδειες και τα ρεπό, το εξαντλητικό και παράνομο ωράριο εργασίας, τις απλήρωτες εφημερίες ιατρών και νοσηλευτικού αλλά και βοηθητικού προσωπικού. Δημιουργείται τεράστιο ζήτημα στις κλινικές, όπου οι νοσηλεύτριες καλούνται να φροντίσουν 20 ασθενείς η μία. Στη Μονάδα Εντατικής, όπου πρόσφατα σε εορταστικό κλίμα ανακοινώθηκε η λειτουργία 6ης κλίνης, μια νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε τρεις ασθενείς (δεν τηρούνται, δηλαδή, ούτε οι όροι της ασφάλειας), στα επείγοντα τρεις νοσηλεύτριες το απόγευμα και δύο τη νύχτα για επτά εξεταστικές κλίνες…

Τη δική τους μάχη δίνουν οι τραυματιοφορείς. Καθημερινά δύο τραυματιοφορείς καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες όλου του νοσοκομείου (κατά την απογευματινή και νυκτερινή βάρδια). Οι τραυματιοφορείς στις κλινικές τα πρωινά αντιστοιχούν ένας για κλινικές 45 ατόμων, οι βοηθοί θαλάμου καλύπτουν δύο και τρεις κλινικές. Τεράστια τα προβλήματα και στο φαρμακείο, καθώς μια επικουρική φαρμακοποιός (της οποίας η σύμβαση θα λήξει στα μέσα του επόμενου έτους) καλύπτει τις ανάγκες». «Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα όλων των νοσοκομείων πια της χώρας είναι οι αθρόες αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού και τα κενά που δημιουργούνται», παραδέχτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, που ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: «Το πρόβλημα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της κάθε διοίκησης νοσηλευτικού ιδρύματος. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακοινώσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για άμεσες προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μάς κάνουν αισιόδοξους και για την πορεία».

 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΥΛΙΚΩΝ

«Κάθε μέρα στις 7 το πρωί, πρώτη μας δουλειά είναι να καταγράφουμε την επάρκεια των υλικών μας και να προβαίνουμε στις αντίστοιχες διαδικασίες προμήθειας», τόνισε ο κ. Μπέζος, απαντώντας στην ερώτησή μας, αν υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και άλλων υλικών. Πάντως, απέφυγε να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο όσα λέγονται για τις ελλείψεις. Ειδικότερα, σημείωσε: «Κάθε μέρα εντατικά και συντονισμένα, με προγραμματισμό και οργάνωση, δουλεύουμε προκειμένου να μην εμφανίζονται τέτοιες φαινόμενα. Και θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Πουρνάρας, επιβεβαίωσε τα περί ελλείψεων, δηλώνοντας τα εξής: «Διαρκώς παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά απαραίτητα για την προφύλαξη ασθενών και προσωπικού, αλλά και για τη βασική νοσηλεία. Από γάντια, λευκοπλάστ, σύριγγες μέχρι είδη υγιεινής. Για όλα αυτά επιφορτίζονται οικονομικά οι ίδιοι οι ασθενείς. Σοβαρές, όμως, είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζονται συχνά σε αντιδραστήρια για βασικές ιατρικές εξετάσεις, σε φάρμακα, σε υλικά χειρουργείου, γενικότερα σε αναλώσιμο υλικό. Το κόστος περνά και πάλι στον πολίτη, που τρέχει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τον άρρωστό του».

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών σημείωσε για το ίδιο ζήτημα: «Έλλειψη φαρμάκων προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει. Υπάρχουν κάποια θέματα σημαντικά σε σχέση με τα αντιδραστήρια, κάποιες περιόδους δεν έχουμε τις απαιτούμενες εξετάσεις. Για παράδειγμα, προ μηνός δεν είχαμε τη βασική εξέταση για τη διάγνωση του εμφράγματος. Ευτυχώς, λύθηκε αυτό το θέμα».

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Κορυφαίο ζήτημα αυτό της ασφάλειας και της φύλαξης του νοσοκομείου. Ο κ. Πουρνάρας περιγράφει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση: «Στο ζήτημα της φύλαξης η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τις εισόδους, πόσο μάλλον το χώρο του νοσοκομείου.

Η τακτική των διοικήσεων ήταν να εκχωρούν σε ιδιώτη τη φύλαξη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής για ιδιωτικοποίηση δομών και κλάδων μέσα στο νοσοκομείο. Χωρίς μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό το πρόβλημα δε λύνεται. Οι κλοπές και οι καταστροφές στο νοσοκομείο και σε αυτοκίνητα προσωπικού και ασθενών είναι επαναλαμβανόμενες, ενώ οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις εις βάρος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αυξάνονται, ιδιαίτερα στο χώρο των Επειγόντων. Είναι πρόσφατα τα περιστατικά ξυλοδαρμών ιατρών και προσωπικού στα ΤΕΠ, ο άγριος ξυλοδαρμός συναδέλφου στην Ψυχιατρική Κλινική, γεγονότα τα οποία έχουν αναφερθεί στη Διοίκηση, αλλά δε δίνεται λύση».

Για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είπε: «Το θέμα της ασφάλειας το έχουμε τονίσει χιλιάδες φορές και, δυστυχώς, δεν έχει λυθεί ακόμη. Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο νοσοκομείο όποια ώρα θέλει, δεν τον ελέγχει κανείς, δεν αποτρέπει κανείς την είσοδο, δεν εφαρμόζεται το ωράριο του επισκεπτηρίου. Αυτό επιβαρύνει και τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου, αλλά δημιουργεί και επικίνδυνες καταστάσεις. Αρκετές φορές έχουμε δει να περιφέρονται στους διαδρόμους άνθρωποι άσχετοι, έχουμε επανειλημμένα διαρρήξεις σε αυτοκίνητα εργαζομένων στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, έχουμε κλοπές προσωπικών αντικειμένων του προσωπικού, αλλά και αντικειμένων του νοσοκομείου».

 

ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Οι περισσότεροι έχει χρειαστεί να περάσουμε από το Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου και η εμπειρία που έχουμε ζήσει θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Ο κ. Μάκαρης μας είπε για το ΤΕΠ: «Το Τμήμα Επειγόντων λόγω έλλειψης προσωπικού δε στελεχώνεται από ειδικούς γιατρούς. Κατά κύριο λόγο εκεί είναι ειδικευόμενοι γιατροί, αλλά την ευθύνη έχουν οι ειδικοί γιατροί, οι οποίοι όμως είναι στις κλινικές. Το σωστό είναι να υπάρχει αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδικούς ιατρούς σε κάθε βάρδια. Έτσι και γρήγορα θα τακτοποιούνται τα περιστατικά, έχουμε δηλαδή άμεση διάγνωση και θεραπεία, και δε θα σπαταλάται χρήμα για τις εξετάσεις που ένας ειδικευόμενος αναγκάζεται, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης πείρας, να κάνει».

Ο κ. Πουρνάρας σημείωσε για το ίδιο θέμα: «Για τα Επείγοντα να τονίσω ότι το Σωματείο επανειλημμένως έχει κάνει ολοκληρωμένη πρόταση οργάνωσης του Τμήματος με διαλογή περιστατικών από ιατρό, φύλαξη του χώρου που να εγγυάται την ασφάλεια και το σεβασμό της αξιοπρέπειας προσωπικού και ασθενών. Είναι αδιανόητο ο χώρος να ‘ναι κέντρο διερχόμενων την ώρα που δίνεται μάχη για να σωθούν ζωές».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπέζος προανήγγειλε αλλαγές που θα βελτιώσουν την κατάσταση: «Το ΤΕΠ κάθε νοσοκομείου εκ φύσεως είναι ένα τμήμα το οποίο χαρακτηρίζει η ένταση. Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι κυρίως το χωροταξικό, κι αυτό γιατί έχει “παραχωρηθεί”, χρόνια τώρα, ένας ζωτικός χώρος τους, προκειμένου να φιλοξενηθεί το ΕΚΑΒ. Με την αποδέσμευση αυτού του χώρου, που θα γίνει άμεσα, θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες και τις αλλαγές που θα καταστήσουν το ΤΕΠ πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του και με λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή».

 

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τεράστιο πρόβλημα είναι πλέον οι ανασφάλιστοι πολίτες. Ο κ. Μάκαρης περιγράφει την κατάσταση: «Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι ακριβώς επειδή είναι ανασφάλιστοι, έρχονται πολύ αργά, πολύ καθυστερημένα στο γιατρό, όταν η πάθησή τους έχει φτάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Υπάρχουν πολλά περιστατικά με ανθρώπους που ήρθαν σε κακή κατάσταση, επειδή φοβούνταν ότι μπαίνοντας στο νοσοκομείο θα χρειαζόταν να πληρώσουν για τη νοσηλεία τους και, μάλιστα, σημαντικό ποσό, λόγω των ήδη αυξημένων νοσηλίων. Δεν μπορεί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να αναγκάζεις έναν ανασφάλιστο πολίτη να πληρώνει 400 και 600 ευρώ για 2-3 ημέρες νοσηλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι ασθενείς ζητούν να φύγουν από τη Μονάδα Εμφραγμάτων, επειδή κοστίζει πολύ και ζητούν να πάνε στην Κλινική, όπου το κόστος είναι μικρότερο».

Ο κ. Πουρνάρας ανέφερε για το ίδιο ζήτημα: «Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός, η συμμετοχή των ασθενών έχει αυξηθεί ακόμα και στο δημόσιο νοσοκομείο, 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία, συμμετοχή στις εξετάσεις, πληρωμή από την τσέπη τους ειδικοτήτων που δεν έχει το δημόσιο νοσοκομείο, διαγνωστικές εξετάσεις που δε γίνονται στο νοσοκομείο, και έρχονται χειρότερα, καθώς από αρχές του νέου έτους έχει ανακοινωθεί το γνωστό σε όλους 25ευρω. Οι ασθενείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς απειλής, να επιλέξουν αν θα φροντίσουν έναν ανασφάλιστο, με τον κίνδυνο να βρεθούν υπό απόλυση, αφού πλέον θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα η δωρεάν παροχή φροντίδας υγείας»!

 

Ο ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

«Από τη μια ακούμε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους να μιλούν για μεγάλα κενά στο προσωπικό, με αποτέλεσμα να πέφτει το επίπεδο περίθαλψης. Από την άλλη, διαβάζουμε για το συνεχή και σημαντικό εμπλουτισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου. Τελικά, το επίπεδο περίθαλψης των ασθενών αναβαθμίζεται ή όχι;», ρωτήσαμε το διοικητή του νοσοκομείου κ. Μπέζο, που μας απάντησε: «Είναι αυτονόητο ότι η καλή και αποτελεσματική λειτουργία κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος προϋποθέτει την ύπαρξη και τη διαθεσιμότητα μιας σειράς παραμέτρων και παραγόντων. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε αυτό από κανέναν. Φαντάζεστε, όμως, αν θα μπορούσε να λειτουργεί σήμερα το νοσοκομείο μας, στην περίπτωση που ο παλιός αξονικός τομογράφος είχε αποσυρθεί, μιας και είχε “φάει τα ψωμιά του” και δεν είχαμε καταφέρει να προμηθευτούμε το νέο αξονικό; Είδαμε μόλις πρόσφατα τι συνέβη στον Ευαγγελισμό. Ή δεν είναι ουσιαστική η προσφορά του νέου ψηφιακού μαστογράφου στο γυναικείο πληθυσμό ή τα laser και ο τομογράφος οπτικής συνοχής (OCT) στην οφθαλμολογική κλινική; Μέχρι πρόσφατα αναγκάζονταν οι συμπατριώτες μας να ταξιδεύουν στην Αθήνα για μια τέτοια εξέταση Ή, τέλος, οι υπηρεσίες που προσφέρει το σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης ή τα πέντε (5) νέα σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης ή το ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα ή το laser λιθοτριψίας στην ουρολογική κλινική, που έλειπαν τόσα χρόνια από το νοσοκομείο μας; Όλα αυτά δεν αποτελούν σημαντικά βήματα ουσιαστικής αναβάθμισης;».

Για το θέμα του εμπλουτισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, ο κ. Μάκαρης είπε: «Είναι πολύ θετικό αυτό που συμβαίνει. Εμείς πραγματικά χαιρόμαστε όταν βλέπουμε καινούργια μηχανήματα, υπερήχους κ.λπ. Η Καρδιολογική, αλλά και οι άλλες Κλινικές, έχουν εφοδιαστεί με πολύ καλά μηχανήματα. Υπερηχοκαρδιογράφημα, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που παίζει σημαντικό ρόλο, η Μονάδα Εμφραγμάτων που είναι μια μεγάλη κατάκτηση για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχουμε αξονικό, μαγνητικό και όλον αυτό τον εξοπλισμό που έχει προμηθευτεί το νοσοκομείο. Αλλά να πούμε ότι πρέπει να γίνουν και αντίστοιχες προσλήψεις γιατρών. Οι γιατροί έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2010, άρα είναι δύσκολο αυτά τα μηχανήματα να αξιοποιηθούν πλήρως».

Ο δε πρόεδρος του Σωματείου κ. Πουρνάρας σημείωσε από την πλευρά του: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον εξοπλισμό του νοσοκομείου μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σοβαρά κενά, καθώς υπάρχουν απαρχαιωμένα μηχανήματα, π.χ. ηλεκτροκαρδιογράφοι, που δυσχεραίνουν το έργο ιατρών και νοσηλευτών, αλλά και τη θεραπεία των ασθενών. Ωστόσο, δεν παραβλέπουμε ότι σε σημαντικούς τομείς, όπως μαγνητικός, αξονικός, ακτινολογικό, μαστογράφος, αλλά και σε εξοπλισμό χειρουργείου (σε επίπεδο μηχανημάτων πάντα), έχει εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός. Το σοβαρό, όμως, πρόβλημα που παραμένει, είναι ότι όλα αυτά δε συνοδεύονται με προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού, ώστε να είναι καθημερινή η λειτουργία τους. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ασθενείς οδηγούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καθώς ο μαγνητικός και ο μαστογράφος υπολειτουργούν, με τεράστια αναμονή για τους ασθενείς. Στον αξονικό, οι ανάγκες εξυπηρετούνται με υπερεργασία του προσωπικού, καθώς το ειδικευμένο προσωπικό δεν επαρκεί για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργείται μεγάλη αναμονή, ακόμα και για επείγοντα περιστατικά, με κίνδυνο για την υγεία των ασθενών».

 

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πρόσφατα το Νοσοκομείο Καλαμάτας αναδείχθηκε το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας, με αφορμή το μεγάλο έργο ηλιοθερμίας που ολοκληρώθηκε.

Ο διοικητής κ. Μπέζος μάς είπε για τη σπουδαία αυτή διάκριση και τη σημασία της: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας. Είχα πει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Διοίκησης του νοσοκομείου ότι αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση να δαπανάς σε ετήσια βάση για την προμήθεια πετρελαίου 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σου. Και όλα αυτά πού; Στην Καλαμάτα, στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης. Αυτό πια σήμερα τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Με αυτό το έργο θα έχουμε μια εξοικονόμηση πόρων περίπου στο 40%. Και βέβαια, συνδυαστικά με το άλλο έργο, την αντικατάσταση-αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, έργου ενταγμένου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ, που κι αυτό ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, θα οδηγηθούμε σε μια συνολική μείωση των δαπανών στην προμήθεια πετρελαίου κατά 55% με 60%».

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Ο διοικητής του νοσοκομείου μάς έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που έχει συντελεστεί όσο βρίσκεται στην Καλαμάτα, χωρίς να παραλείψει και αυτή τη φορά να απονείμει τα εύσημα στο προσωπικό. Μας είπε: «Αυτό που καταγράφεται καθημερινά 3,5 χρόνια τώρα, είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς συλλογικής και δημιουργικής προσπάθειας, που έχει ως μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση του νοσοκομείου μας. Και πρωταγωνιστές σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι όλο αυτό το υπέροχο και αξιολογότατο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και που αποτελούν τους καθημερινούς μου συνεργάτες.

Καθημερινά πραγματοποιούνται μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις. Θα μπορούσαμε, νομίζω, πολύ ενδεικτικά και κωδικοποιημένα να ξεχωρίσουμε τις παρακάτω:

-Λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων με 6 κλίνες

-Πλήρης λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με 6 κλίνες

-Λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου

-Λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής με 14 κλίνες

-Προμήθεια και λειτουργία μαγνητικού και αξονικού τομογράφου

-Προμήθεια και λειτουργία Ψηφιακού Μαστογράφου και λειτουργία Ιατρείου Μαστού

-Λειτουργία Διαβητολογικού Ιατρείου

-Κατασκευή και λειτουργία Θεραπευτικής Μονάδας ΟΚΑΝΑ

-Προμήθεια μέσω ΕΣΠΑ λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ (5 μηχανήματα αιμοκάθαρσης-5 υπέρηχοι γενικής χρήσης-1 υπέρηχος καρδιάς-Τομογράφος οπτικής συνοχής- Green Laser-ND YAG Laser-Laser Λιθοτριψίας-Ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα-Ψηφιοποιητής-Κλίβανος-C.ARM- Πλήρες αναισθησιολογικό συγκρότημα-Αναπνευστήρες-Μonitor για την ΜΕΘ κ.τ.λ.)

-Αντικατάσταση μέσω ΕΣΠΑ του πεπαλαιωμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 1.084.000 ευρώ

-Εγκατάσταση και λειτουργία ηλιοθερμικού συστήματος μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ με εξοικονόμηση πόρων της τάξεως 350.000 ευρώ

-Ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου της πρότασης για εγκατάσταση συγκροτημάτων παραγωγής Οξυγόνου ιατρικής χρήσεως στο προαύλιο του νοσοκομείου με εξοικονόμηση πόρων 400.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο διαγωνισμού».

 

ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΑΣ;

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου, παρά τα προβλήματα που κατέγραψαν, διαβεβαιώνουν ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται σε καλό επίπεδο και οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο κ. Πουρνάρας σημείωσε σχετικά: «Οι συνθήκες εργασίας, οι εξαντλητικές βάρδιες, η παραβίαση του ωραρίου φέρνουν κόπωση, σωματική και ψυχική, και σαφέστατα δυσχεραίνουν την ποιότητα παροχής φροντίδας στους νοσηλευόμενους. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι έως σήμερα το προσωπικό με αυτοθυσία στέκεται στο πλάι του ασθενούς και κρατάει το Νοσοκομείο Καλαμάτας στο επίπεδο που στέκεται».

Ο, δε, κ. Μάκαρης τόνισε: «Ζω καθημερινά το νοσοκομείο, γνωρίζω την κατάσταση και προτρέπω τους πολίτες να το εμπιστεύονται. Απλά, ο κόσμος να δείχνει κατανόηση σε σχέση με το χρόνο αναμονής για την εξέταση των πολιτών. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο επίπεδο περίθαλψης και πιστεύω ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας διατηρείται σε καλό επίπεδο, κι αυτό οφείλεται στην εξοντωτική υπεργασία των γιατρών. Το νοσοκομείο έχει μεγάλη προσφορά στο νομό, είναι πολύ καλό νοσοκομείο, έχει πολύ καλό εξοπλισμό, έχουμε βέβαια έλλειψη προσωπικού, ωστόσο κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

 

Έκθεση εικόνων