Ένα τριήμερο στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι ευρωεκλογές, ο Μπαρόζο, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, η πόλη του Στρασβούργου
Του Σταύρου Χ. Μαρτίνου
Εννέα Σεπτέμβρη και το αεροπλάνο της Aegean, στο οποίο επιβαίνουν και οι Έλληνες ευρωβουλευτές, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου. Στο ίδιο αεροπλάνο είναι και 10 Έλληνες δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Σύνοδο της Ολομέλειας, αλλά και ένα σεμινάριο για τις ευρωεκλογές της 25ης Μάη 2014.
Είναι ημέρα Δευτέρα και μόλις ξεκινά μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στην πανέμορφη γαλλική πόλη. Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό, ο χρόνος για βόλτες και τουρισμό ελάχιστος, ωστόσο, αν το θέλεις, όλα μπορείς να τα προλάβεις…
Το σεμινάριο για τις ευρωεκλογές ήταν η πιο ενδιαφέρουσα από τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα στο Στρασβούργο το τετραήμερο 9 – 12 Σεπτέμβρη. Διαπιστώσαμε ότι το όνειρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεφτίζει, όχι μόνο μεταξύ των Ελλήνων, αλλά σε όλους τους λαούς των χωρών-μελών της Κοινότητας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα ευρωσκεπτικισμού και αποχής, γι’ αυτό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε νωρίς και σχετικά δυναμικά την καμπάνια για τις ευρωεκλογές.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η ετήσια ομιλία του προέδρου τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union). Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε πολύς λόγος για την Ελλάδα και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων.
ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ
Τις ημέρες της Συνόδου, πρώτο θέμα διεθνώς ήταν η αναμενόμενη επέμβαση στη Συρία. Όμως, ενώ η Ολομέλεια συνεδρίαζε, έγινε η πρόταση από τη Ρωσία για την εκτόνωση της κατάστασης, κάτι που λειτούργησε ανακουφιστικά για τους περισσότερους ευρωβουλευτές. Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και το στέλεχος του Γραφείου, Άγγελος Καπετανίδης, συνέδραμαν τους δημοσιογράφους στο έργο τους όσο μπορούσαν. Σημαντική ήταν η βοήθεια που παρείχαν και οι εκπρόσωποι Τύπου των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι Αντώνης Κοσσυβάκης και Θεόδωρος Γεωργιτσόπουλος αντίστοιχα.
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ
Οι δύο ευρωβουλευτές του ΛΑΟΣ, η επικεφαλής Νίκη Τζαβέλλα και ο Καλαματιανός Νίκος Σαλαβράκος, το δεύτερο βράδυ της παραμονής στο Στρασβούργο κάλεσαν τους δημοσιογράφους στο εξαιρετικό εστιατόριο «Maison Kammerzell», στην πλατεία του εντυπωσιακού γοτθικού καθεδρικού ναού. Η Νίκη Τζαβέλλα δεν μπόρεσε τελικά να έρθει, λόγω ενός περαστικού προβλήματος υγείας, ήρθε όμως ο Νίκος Σαλαβράκος, με τον οποίο οι δημοσιογράφοι είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Φυσικά, ρωτήθηκε για το εάν θα συνεργαστεί ο ΛΑΟΣ με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και η απάντησή του ήταν ότι ακόμη δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. που δε θέλουν τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ, όπως και το αντίστροφο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Σαλαβράκο, είναι το δημογραφικό. Ο Καλαματιανός ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι οι πολιτικοί πρέπει να εμπιστευτούν τους νέους ανθρώπους και ανήγγειλε την αποχώρησή του από την πρώτη γραμμή της πολιτικής. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Σαλαβράκος είναι τρίτος σε δραστηριότητα μεταξύ των ευρωβουλευτών της Ελλάδας και διακρίνεται για το κύρος του, ενώ η Νίκη Τζαβέλλα έχει, επίσης, να επιδείξει σημαντικό έργο.
ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Τους δημοσιογράφους προσκάλεσε σε συζήτηση, στο «press cafe» του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου. Ήταν εμφανώς προβληματισμένη, όχι ακριβώς απαισιόδοξη, για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άποψή της είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η Ομοσπονδιοποίηση, τα κράτη να κρατήσουν την αυτονομία τους, αλλά για ορισμένα βασικά ζητήματα να υπάρχει μια κοινή και δεσμευτική πολιτική, γιατί με 28 διαφορετικές εθνικές πολιτικές δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε η εμβάθυνση ούτε η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Η Μαριέττα Γιαννάκου μάς μίλησε και για την Καλαμάτα αλλά και για το φίλο της δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα. Φάνηκε, τέλος, ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη και όχι να επιστρέψει στην εθνική πολιτική σκηνή, αν και σημείωσε ότι γι’ αυτό θα αποφασίσει η ηγεσία του κόμματος.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΥ ΠΟΔΗΜΑΤΑ
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με την Ελληνίδα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, που επικεντρώθηκε στο θέμα των ευρωεκλογών και στην αναγκαιότητα να πάνε μαζικά στις κάλπες οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, για να δώσουν ψήφο υποστήριξης και εμπιστοσύνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως τόνισε, αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες, γιατί για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι μπορούν να επηρεάσουν με ευθύ τρόπο και το ποιος θα επιλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Άννυ Ποδηματά παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του σεμιναρίου για τις ευρωεκλογές, με άλλους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Εκεί, παραδέχτηκε ότι ο ευρωσκεπτικισμός εκτρέφεται από την άποψη που έχει αναπτυχθεί στους Ευρωπαίους, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας θεσμός που δε λειτουργεί δημοκρατικά και αντιπροσωπευτικά, καθώς και από την επιδείνωση των συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες λόγω της κρίσης. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι με τη συμμετοχή τους στις εκλογές μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση και επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι με έμμεσο τρόπο θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Σε ό,τι αφορά την ομιλία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχτηκε σφοδρή κριτική για την πολιτική του από τους εκπροσώπους διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων. Ειδικότερα, κατηγορήθηκε ότι με την πολιτική λιτότητας, στην οποία εμμένει, η κατάσταση γίνεται χειρότερη αντί να βελτιώνεται. Μάλιστα, ο Χάνες Σβόμποντα, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να δηλώνει ότι τα πράγματα φτιάχνουν, ωστόσο, όπως είπε ο Αυστριακός, όταν η ανεργία των νέων είναι στο 60% και όταν η χώρα ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο υποστήριξης, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η απάντηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει γενναία βήματα και πως για την κατάστασή της φταίει η ανεύθυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων! Σχετικά με την καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευρωεκλογές, το βασικό σύνθημα είναι «Act, React, Impact» ή «Δράσε, Αντίδρασε, Επίδρασε». Ο προϋπολογισμός της καμπάνιας ανέρχεται στα 16.000.000 ευρώ ή σε 3 λεπτά ανά Ευρωπαίο πολίτη, όπως είπε η διευθύντρια επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Juana Lahousse Juarez. Πρόκειται για τη θεσμική καμπάνια, αυτή που αποσκοπεί να ενημερώσει τους πολίτες για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πολιτική καμπάνια των ευρωεκλογών θα κάνουν τα εθνικά κόμματα κάθε κράτους μέλους και οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Σε ό,τι αφορά την πόλη του Στρασβούργου, είναι χωρίς υπερβολή εκπληκτική. Γεμάτη παλιά κτήρια άριστα συντηρημένα, πεντακάθαρη, με πυκνές γραμμές τραμ, λεωφορεία, ποδηλατόδρομους, μεγάλα πεζοδρόμια και ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων. Οι κάτοικοι της πόλης είναι ήσυχοι, καλοσυνάτοι και εξυπηρετικοί. Το Στρασβούργο διασχίζουν μεγάλοι παραπόταμοι του Ρήνου, στους οποίους πλέουν τουριστικά σκάφη, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη με έναν άλλον τρόπο. Η νυχτερινή ζωή δε θυμίζει Ελλάδα, ο καφές τους δεν πίνεται, η κουζίνα τους είναι αρκετά διαφορετική, συνήθως πολύ καλή, με ελαφρώς ψημένα κρέατα, με εξαιρετικά τυριά και εκλεκτό κρασί. Το αεροπλάνο από το αεροδρόμιο του Στρασβούργου για την Αθήνα απογειώθηκε περίπου στις δύο μετά το μεσημέρι της 12ης Σεπτεμβρίου. Οι δημοσιογράφοι έφυγαν έχοντας ζήσει ένα γεμάτο τριήμερο, έχοντας γνωρίσει λίγο καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως αναγνωρίζουν όλοι, ευρωβουλευτές, υπηρεσιακά στελέχη, δημοσιογράφοι και αναλυτές, δε διανύει τις καλύτερες ημέρες της. Και όσο η κρίση συνεχίζεται, σε συνδυασμό με μια μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές και με μια μεγάλη αύξηση των ευρωσκεπτικιστών ευρωβουλευτών, το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως την οραματίζονταν οι λαοί, θα μεγαλώνει…
Λεωνίδας Αντωνακόπουλος
Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διακύβευμα των ευρωεκλογών
Η Ελλάδα σε λιγότερο από τρεις μήνες θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες σε λιγότερο από οκτώ μήνες θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους ευρωβουλευτές. Πόσο σημαντικό, όμως, είναι για τη χώρα μας να ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι μπορεί να πετύχει για τα ελληνικά συμφέροντα μέσα από την άσκηση της προεδρίας; Γιατί οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι είναι σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές; Τι αλλάζει στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μας δίνει ένα από τα πλέον αρμόδια στελέχη, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, που είναι κοντοπατριώτης, καθώς κατάγεται από την Ηλεία, ενώ επισκέπτεται τακτικά και τη Μεσσηνία. Τον συναντήσαμε στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε στο Στρασβούργο στις αρχές Σεπτέμβρη και είχαμε την ενδιαφέρουσα, κατά τη γνώμη μας, συζήτηση που ακολουθεί:
-Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα εμπλέκεται στη διαδικασία των ευρωεκλογών;
Όλα τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να εκτελέσουν τη στρατηγική επικοινωνίας που σχεδιάζεται κεντρικά στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για το πώς θα πάμε στις ευρωπαϊκές εκλογές, με σκοπό να ενημερωθεί όσο γίνεται καλύτερα ο πολίτης. Εμείς, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν κάνουμε προεκλογική εκστρατεία με την πολιτική έννοια του όρου, αλλά συμμετέχουμε στη διάδοση στις χώρες μας της θεσμικής, ας πούμε, προεκλογικής εκστρατείας. Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές και να ενισχύσουμε το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να έχει καλύτερη ισορροπία το θεσμικό και πολιτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, εκφράζει όλες τις τάσεις και εκπροσωπεί περισσότερα από 168 κόμματα. Από τη φύση του, λοιπόν, δίνει έμφαση στην προστασία των συμφερόντων του πολίτη και καταναλωτή.
-Για να ενημερωθεί για αυτά ο Έλληνας πολίτης θα γίνουν κάποιες συγκεκριμένες εκδηλώσεις;
Γίνονται ήδη εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή, ειδικά στην επαρχία, έχει ξεκινήσει από το 2006. Ακούγεται μακρινό, όμως, έτσι είναι. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει τουλάχιστον 47 διευρυμένα περιφερειακά συνέδρια στην επαρχία, έχουμε έρθει και στην Καλαμάτα, το 2010. Βεβαίως, συνεχίζουμε, με τα σχετικά πενιχρά οικονομικά μέσα που έχουμε, αλλά σε συνέργεια και συνεργασία με τις τοπικές περιφερειακές αρχές, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια, τις τοπικές δημοσιογραφικές ενώσεις. Φέρνουμε μαζί μας ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιλάμε για θέματα τα οποία απασχολούν την κάθε περιφέρεια.
-Από την 1η/1ου/2014 αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα. Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα έχει κάποιον ρόλο αναφορικά με την προεδρία;
Ναι, έχουμε ρόλο, όχι καθοριστικό όμως, γιατί η προεδρία ασκείται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως θεσμός, συμμετέχει ενεργά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του εκτελεστικού οργάνου που είναι το Συμβούλιο Υπουργών, δηλαδή οι κυβερνήσεις. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και με τη Βουλή των Ελλήνων, έχουμε ένα σχεδιασμό για να υποδεχθούμε τις αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχουν αρχίσει ήδη να έρχονται από το Μάιο που πέρασε, για να προετοιμάσουν τις λεγόμενες ακροάσεις των Ελλήνων υπουργών. Οι Έλληνες υπουργοί, με την ιδιότητά τους ως πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξάμηνο Ιανουάριος-Ιούνιος 2014, θα πρέπει να έρχονται συστηματικά στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις Βρυξέλλες, για να ενημερώνουν για τις πολιτικές προτεραιότητες, για την πορεία των φακέλων, των θεμάτων δηλαδή, της Ελληνικής Προεδρίας. Έχουμε ένα αρκετά συμπληρωματικό και βαρύ έργο να επιτελέσουμε, γιατί αυτές οι επισκέψεις είναι πολύ απαιτητικές.
-Ένα κράτος-μέλος που ασκεί την προεδρία μπορεί να βάλει τη δική του ατζέντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μια χώρα που ασκεί την προεδρία για ένα εξάμηνο δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση πάνω σε αυτό. Σε μια προεδρία υπάρχει συνεργασία πρώτα απ’ όλα με την προηγούμενη και την επόμενη προεδρία, για να εξασφαλίζεται η συνέχεια της ατζέντας. Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κάθε προεδρία μπορεί να βάλει και τις δικές της προτεραιότητες, να επιμείνει σε κάποιους φακέλους, να επιταχύνει κάποια θέματα, να καθυστερήσει ενδεχομένως κάποια άλλα. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Το έργο της διαχείρισης των φακέλων, της συνέχειας των συζητήσεων και των αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών είναι πολύ σημαντικό και απαιτητικό, χρειάζεται προσπάθεια, οργάνωση και πολύ κόπο. Και ένα μέρος αυτής της προσπάθειας πέφτει και σε εμάς, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
-Στους Έλληνες πολίτες φαίνεται ότι υπάρχει μια θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά. Υπάρχει, όμως, και η εντύπωση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, είναι ένας αδύναμος θεσμός. Εσείς τι λέτε;
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ένα δύσκολο ρόλο. Είναι ένας θεσμός που εκλέγεται από τους πολίτες και ο ρόλος του είναι να τους εκπροσωπεί και να μάχεται για τα συμφέροντά τους. Και το κάνει αυτό. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις, ακόμη και εκείνων που τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές φορές η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να πω ότι το Κοινοβούλιο έχει κατακτήσει ένα βασικό πλεονέκτημα, λειτουργεί πάρα πολύ με συναινέσεις. Δηλαδή, όσο συνεννοούνται τα εθνικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορούν να συνεννοηθούν στα εθνικά κοινοβούλια. Και αυτό αφορά όλα τα κράτη, όχι μόνο την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κατακτήσει, λοιπόν, μια συναινετική κουλτούρα, η οποία είναι παραγωγική. Σίγουρα, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει από μόνο του. Σε σχέση, ωστόσο, με το παρελθόν έχει κατακτήσει πολύ σημαντικές αρμοδιότητες. Ιδίως με τη θέση σε ισχύ, το 2009, της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αναφέρεται στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δε δώσει σύμφωνη γνώμη το Κοινοβούλιο δεν μπορούν να προχωρήσουν διάφορα θέματα, όπως είναι ζητήματα μεταφορών, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προϋπολογισμού κ.ά. Το Κοινοβούλιο παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο πού θα πάνε τα λεφτά, στο αν θα δώσουμε έμφαση στην περιφερειακή πολιτική, στην αγροτική πολιτική κ.λπ. Σε όλα αυτά το Κοινοβούλιο συμμετέχει επί ίσοις όροις. Δεν είναι μικρό πράγμα. Τα τελευταία 30 χρόνια διεκδικεί μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο το ρόλο του και κάθε φορά που γίνεται μια καινούργια Συνθήκη παίρνει και κάτι παραπάνω. Είναι αρκετά σημαντικό. Είναι, πράγματι, πιο δημοφιλές και πιο γνωστό στον Ευρωπαίο και τον Έλληνα πολίτη.
-Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που ήθελαν και ονειρεύονταν οι Ευρωπαίοι πολίτες;
Όπως λέει και ο πρόεδρός μας, ο κ. Σουλτς, το ότι είμαστε φιλοευρωπαίοι ή προσπαθούμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε σημαίνει ότι μας αρέσει η Ευρώπη όπως είναι σήμερα. Σε πολλούς δεν αρέσει και δεν αρέσει και στον ίδιο. Γι’ αυτό και καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στις ευρωεκλογές. Πρέπει με την ψήφο μας στις εκλογές του Μαΐου του 2014 να πούμε ποια Ευρώπη θέλουμε, τι θέλουμε να αλλάξουμε, ποια Ευρώπη δεν θέλουμε. Ο πρόεδρός μας, που είναι Γερμανός πολιτικός, έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πράγματα τα οποία πολλοί υποστηρίζουν στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ότι, δηλαδή, την κρίση δεν μπορούμε να την υπερβούμε μόνο με μέτρα λιτότητας, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές πολιτικές, να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Μπορεί να πει κανείς ότι αυτά είναι σλόγκαν, αλλά δεν είναι, γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δώσει προτάσεις, συμμετέχει στη διαδικασία της παραγωγής πολιτικής και νομοθεσίας, εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα, εισηγείται μέτρα υπέρβασης της κρίσης, έχει κάνει πράγματα συγκεκριμένα και προτείνει πράγματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο των υπουργών. Δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.
-Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014 θα κρίνει και το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Στις ευρωπαϊκές εκλογές θα ακούσετε το σύνθημα: «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά» και το διαφορετικό είναι ότι, μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας, οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις υποψηφιότητες που θα υποβάλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος, ο διάδοχος του κ. Μπαρόζο, από εδώ και πέρα θα έχει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει, ιδίως εφόσον είμαστε σε περίοδο κρίσης. Αυτή, λοιπόν, η εκλογή θα γίνει με σημαντική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, άρα, οι ευρωεκλογές θα δώσουν κι ένα στίγμα προς τα πού θέλουμε να πάει η Ευρώπη.
-Αυτό λοιπόν είναι το μήνυμά σας, ότι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε και να πούμε ποια Ευρώπη θέλουμε;
Βέβαια, πρέπει να πάμε στις κάλπες και να πούμε τι θέλουμε, ό,τι και αν είναι αυτό. Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δε μας κάνει, το παλεύουμε όμως, δε λέμε ότι το διαλύουμε το μαγαζί, γιατί ναι, έχουν γίνει λάθη, έχουν γίνει παραλείψεις, έχουν γίνει όμως και σωστά πράγματα. Αν κοιτάξουμε πίσω και δεν κρίνουμε έχοντας υπόψη μόνο τα τελευταία χρόνια της κρίσης, θα δούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή όλων έχει δώσει πάρα πολλά πράγματα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει οπισθοχωρήσει, υπάρχουν ελλείμματα πολιτικά, πρέπει όμως να τολμήσει, να προχωρήσει προς μια κατεύθυνση πιο αποφασιστική. Σιγά σιγά τα κόμματα και οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αρχίσουν να παρουσιάζουν τα προγράμματά τους. Θα ακούσουμε τι Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, τι Ευρώπη θέλουν οι χριστιανοδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι, η ευρωπαϊκή αριστερά, οι οικολόγοι πράσινοι και όλες οι άλλες ομάδες. Εκεί θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε και να πάμε να ψηφίσουμε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ
Ο Καλαματιανός στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Όποιος συζητήσει με τον Καλαματιανό ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Δημήτρη Σαλαβράκο, θα γνωρίσει έναν άνθρωπο με άποψη, γνώση, μετριοπάθεια, εργατικότητα και με ανησυχία για το μέλλον της πατρίδας, αλλά όχι πατριδοκάπηλο. Είναι πολύ πιθανό, δε, να σκεφθεί ότι εάν ο ΛΑ.Ο.Σ είχε αξιοποιήσει και στην εθνική πολιτική σκηνή στελέχη σαν το συμπατριώτη μας, τότε η τύχη του κόμματος θα ήταν διαφορετική. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση ο ΛΑ.Ο.Σ θα ήταν διαφορετικό κόμμα από αυτό που γνωρίσαμε.
Συναντήσαμε τον Δημήτρη Σαλαβράκο στο Στρασβούργο, όπου προσκληθήκαμε να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να συμμετέχουμε σε ένα σεμινάριο για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.
Ήταν μια ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ευρωσκεπτικισμό που αυξάνεται, τις ευρωεκλογές, τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ στις ευρωεκλογές και το αν θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος.
-Στην Ελλάδα υπάρχει σε υψηλό ποσοστό ευρωσκεπτικισμός, ενώ σε μικρό ή μεγάλο βαθμό βρίσκει απήχηση η άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δουλεύει περισσότερο για τα συμφέροντα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων παρά των λαών. Τι απαντάτε σχετικά; Πράγματι, διευρύνονται οι Ευρωσκεπτικιστές στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά την άποψή μου, η οικονομική κρίση διασάλευσε τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιδέας και έδειξε ότι η λεγόμενη εταιρική αλληλεγγύη και η ισότητα των κυβερνήσεων στη λήψη των αποφάσεων είναι στην ουσία μύθος. Από το 2009 λειτούργησε μια διαρχία Μέρκελ –Σαρκοζί, αλλά εν συνεχεία ο Ολάντ παρέδωσε τα όπλα. Η διαφαινόμενη τάση είναι ότι, αντί να εξευρωπαΐζεται η Γερμανία, γερμανοποιείται η Ευρώπη. Επομένως, οποιαδήποτε άποψη ευρωσκεπτικισμού βρίσκει απήχηση και έχει σε σημαντικό ποσοστό ουσιαστική βάση.
-Υποστηρίζουν μερικοί ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση εξουσιάζουν οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών και ότι τα αντιπροσωπευτικά θεσμικά σώματα είναι αδύναμα να διαμορφώσουν και επιβάλουν πολιτικές. Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της Ένωσης;
Αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων είναι η πραγματική αδυναμία διαμορφώσεως πολιτικών τόσο από τα θεσμικά όργανα όσο και από τα αδύναμα κράτη-μέλη, γεγονός που δημιουργεί όντως έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα σε τι κατάσταση, πιστεύετε, θα βρισκόταν, καλύτερη ή ακόμη χειρότερη;
Η χώρα μας ωφελήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικά τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Συνεπώς, αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ε.Ε., η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη.
-Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών του 2014
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών του 2014, κατά την άποψή μου, δε θα είναι ένα, αλλά πολλά. Πρώτα απ’ όλα, η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολούθως η πολιτική και οικονομική ένωση, που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της στοιχειώδους οικονομικής ισορροπίας στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι όσο (ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη) η οικονομική πολιτική αποφασίζεται από 17 Κοινοβούλια και διαμορφώνεται από 17 διαφορετικές αγορές με διαφορετικά επιτόκια δανεισμού, τόσο θα είναι αδύνατη η ισορρόπηση και η εξασφάλιση ίσων δυνατοτήτων στα Κράτη-Μέλη. Τούτο αποτελεί πηγή διαταράξεως των σχέσεων των μελών της Ένωσης και διεύρυνσης του χάσματος Βορρά-Νότου.
-Ο ΛΑ.Ο.Σ. στις ευρωεκλογές πρέπει να κατέβει αυτόνομα ή να συνεργαστεί με άλλα κόμματα και ποια;
Ο ΛΑ.Ο.Σ αποτελεί ένα κόμμα που έχει προσφέρει στην ελληνική πολιτική ζωή και η απουσία του από τη Βουλή των Ελλήνων, κατά κοινή ομολογία, είναι αισθητή. Πιστεύω ότι έχει ακόμη να δώσει πολλά. Το πώς θα κατεβεί στις ευρωεκλογές είναι απόφαση που θα ληφθεί από τα όργανα του κόμματος, σε συνάρτηση με το καλό της χώρας στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
-Μια μεγάλη προσδοκία, όταν μπήκε η χώρα στην Ε.Ε., ήταν να αποκτήσει η Ελλάδα τις υποδομές που έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δρόμους, λιμάνια, εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λπ. Γιατί η προσδοκία αυτή δεν εκπληρώθηκε, στο βαθμό τουλάχιστον που προσδοκούσαν οι πολίτες;
Ο κάθε Έλληνας παρατηρεί ότι, αφότου η χώρα έγινε μέλος της Ε.Ε., βελτίωσε εξαιρετικά τις υποδομές. Φοβάμαι ότι και με δική μας υπαιτιότητα δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τις δομές τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι κρίμα που καταφέραμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας να την κατρακυλήσουμε στην 91η θέση παγκοσμίως και είναι λυπηρό ότι στα δημόσια έργα που εκτελέστηκαν στη χώρα με αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων υπάρχει οσμή σκανδάλου. Κάποτε πρέπει να κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας, και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
-Η Μεσσηνία είναι μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή, με αγροτικό τομέα που μπορεί να προσφέρει ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά θα μπορούσε να είναι και πύλη της Ευρώπης στη Μεσόγειο και την Αφρική. Τι είδους στήριξη μπορεί να προσδοκεί από την Ε.Ε.; Συμφωνώ μαζί σας για την εξαιρετική θέση της Μεσσηνίας στη διαμόρφωση των νέων οικονομικών εξελίξεων στη χώρα. Η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να γίνει απευθείας, διότι οι πόροι του ΕΣΠΑ και των λοιπών ευρωπαϊκών προγραμμάτων διαχέονται μέσω της Κεντρικής Κυβέρνησης, όμως καινοτόμες δραστηριότητες στους ανωτέρω τομείς είναι σίγουρο ότι θα τύχουν καλής υποστήριξης και αυτοτελώς.
-Τι εμπειρίες πήρατε και τι έργο αφήνετε από τη θητεία σας ως ευρωβουλευτής; Θα θέλατε μια νέα θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Οι εμπειρίες μου από τη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τεράστιες. Ιδιαίτερα στα θέματα αρμοδιότητος των Επιτροπών που συμμετείχα (Εξωτερικών Υποθέσεων, Αναφορών, Αλιείας). Είμαι ευτυχής που το καταγεγραμμένο έργο μου με κατατάσσει 33ο μεταξύ των 765 ευρωβουλευτών. Θεωρώ ότι πρέπει να δοκιμάζονται όλο και περισσότεροι Έλληνες στα ευρωπαϊκά θέματα, και πιστεύω ότι πρέπει να παραδώσω τη σκυτάλη και σε άλλα ικανά μέλη του κόμματος, ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος.