15 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 283 Πρόσωπα Άρθρα

Αγροτικός Συνεταιρισμός “ΈΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ”

Συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

Η αλλαγή το στοίχημα του Κώστα Κατσούλη

 

Νέο ξεκίνημα. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας (διαδέχτηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας), Κώστας Κατσούλης, αυτό που θέλει να πετύχει αναλαμβάνοντας την προεδρική καρέκλα είναι να αλλάξει τα πράγματα στην πολύπαθη αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσει πολύ προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών και να γίνει, πράγματι, αυτό το νέο ξεκίνημα, γιατί ο αγροτικός κόσμος του νομού επέλεξε να μη συμμετέχει σε αυτά τα πρώτα βήματα της νέας Ένωσης.

Το οικονομικό άνοιγμα της Ένωσης, η αδυναμία της να παρέμβει για την προστασία των παραγωγών, οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι που τυχαίνει να είναι συγγενείς αγροτοσυνεταιριστών, έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους παραγωγούς.

Εν τούτοις, ο Κώστας Κατσούλης διαβεβαιώνει και υπόσχεται ότι με προσπάθεια και συνεργασία μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλάει για τις ευθύνες των στελεχών της Ένωσης αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων, όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Περιγράφει τα σχέδιά του για το ελαιόλαδο, τις βρώσιμες ελιές, τη σταφίδα, το σταφιδεργοστάσιο της Θουρίας. Τονίζει ότι ο κομματισμός είναι παρελθόν για την Ένωση, ενώ υπογραμμίζει ότι στόχος πρέπει να είναι τα ποιοτικά προϊόντα.

 

-Αναλάβατε την προεδρία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας και πήρατε μαζί ως προίκα μεγάλα χρέη από την πρώην ΕΑΣ, δυσπιστία από τους παραγωγούς και πολλά άλλα προβλήματα. Πόσο χρόνο μπορεί να αντέξει ένας Συνεταιρισμός που ξεκινάει με τόσα προβλήματα;

Τα προβλήματα αυτά τα γνωρίζουμε και έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν. Άλλωστε, ενημερώσαμε σχετικά τους συνεταίρους μας, στη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 με αφορμή τις εκλογές.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ένωση έχει και σπουδαία πλεονεκτήματα, που είναι τα περιουσιακά της στοιχεία, η υλικοτεχνική υποδομή, το εξειδικευμένο προσωπικό και η δυναμική παρουσία της στην αγορά, με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Σκοπός μας είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα, με αλλαγή νοοτροπίας και σωστή διαχείριση, ώστε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο Συνεταιρισμό, κάτι που θα είναι προς όφελος των συνεταίρων μας και γενικότερα των παραγωγών της Μεσσηνίας.

 

-Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι σχεδόν η ίδια με τις διοικήσεις που είχε η ΕΑΣ εδώ και πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι που παρέδωσαν την ΕΑΣ με τόσα χρέη πώς θα μπορέσουν να φτιάξουν ένα δυνατό Συνεταιρισμό;

Δε συμφωνώ με την άποψη αυτή. Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού δεν είναι σχεδόν ίδια με τις διοικήσεις που είχε η ΕΑΣ τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι απλά έγινε ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχουν αρκετά νέα άτομα που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Η γενική συνέλευση απαρτίζεται απ’ όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού και όχι από αντιπροσώπους, όπως γινόταν στο παρελθόν και ακόμη πρέπει να τονίσουμε ότι γίνεται ουσιαστική ανακατανομή ρόλων σε όλα τα επίπεδα.

 

-Πάει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι για την κατάσταση της ΕΑΣ έφταιξαν περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, οι εργαζόμενοι παρά οι διοικούντες. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;

Σκοπός μας δεν είναι η μετάθεση ευθυνών ούτε η δημιουργία εντυπώσεων. Σκοπός μας είναι η εξυγίανση και η αποδοτική λειτουργία του Συνεταιρισμού. Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν τα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, ανάλογα με τη θέση ευθύνης του καθενός.

 

-Πώς θα πείσετε τους παραγωγούς ότι θα λάμψει η αλήθεια όσον αφορά στα προβλήματα της ΕΑΣ και τις ενδεχόμενες ατασθαλίες;

Εμείς δεν έχουμε σκοπό να καλύψουμε κανέναν. Οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που υπάρχουν. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που προέκυψαν από το διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ορκωτοί λογιστές, αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προκύψει.

 

-Αυτή την περίοδο πόσους μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Συνεταιρισμού και πόσα χρήματα οφείλονται σε παραγωγούς και προμηθευτές;

Πρέπει να τονίσω ότι δεν οφείλονται χρήματα σε παραγωγούς και προμηθευτές. Οι υποχρεώσεις της Ένωσης εξυπηρετούνται κανονικά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Κανένας παραγωγός δεν έχασε χρήματα από την Ένωση.

Αντιθέτως, υπάρχουν σημαντικές οφειλές τρίτων προς την Ένωση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί και τη δυσκολία πληρωμής των εργαζομένων. Με απλά λόγια, αν εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά, τότε είναι αρκετά για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να ξεμπλοκάρει η Ένωση από την οικονομική δυσπραγία.

 

-Τι σχέδιο έχετε για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα, την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών; Τι ρόλο μπορεί να παίξει ο Συνεταιρισμός προς αυτή την κατεύθυνση; Στόχος μας είναι όλο το ελαιόλαδο που συγκεντρώνουμε να διατίθεται στην αγορά τυποποιημένο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα.

Έτσι, θα εξασφαλίσουμε την ποιότητα, θα διευρύνουμε την αγορά και θα προκύψει οικονομικό όφελος και για τους παραγωγούς.

Ακόμη, να προσθέσω ότι επιδιώκουμε τη συνεργασία με άλλους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που έχουν το προϊόν, ενώ εμείς διαθέτουμε τις υποδομές. Η συνεργασία αυτή, αν πραγματοποιηθεί, πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελής για τους παραγωγούς και το προϊόν.

 

-Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί σταφίδας βλέπουν να βελτιώνονται συνεχώς οι τιμές. Πώς προβλέπετε εσείς το μέλλον; Θα βάλετε σε λειτουργία το σταφιδεργοστάσιο στη Θουρία;

Η σταδιακή άνοδος της τιμής της σταφίδας τα τελευταία χρόνια και η διάθεσή της στην αγορά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλλιέργειά της.

Εφέτος οι περισσότεροι σταφιδοπαραγωγοί του νομού μας παρέδωσαν το προϊόν τους στην Ένωση, απολαμβάνοντας αυξημένη τιμή σε σχέση με πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια. Ένα μέρος της επεξεργασίας της σταφίδας, που παραδόθηκε στην Ένωση, έγινε εφέτος στο σταφιδεργοστάσιό μας, στη Θουρία και στη συνέχεια διατέθηκε στη ΣΚΟΣ για περαιτέρω επεξεργασία και τυποποίηση. Με τις κατάλληλες βελτιώσεις του σταφιδεργοστασίου μας η δραστηριότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί.

 

-Με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, ελιές, πορτοκάλια κ.λπ., ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει να κάνει κάτι;

Σημαντική δραστηριότητα της Ένωσης είναι η τυποποίηση και η διάθεση στην αγορά της βρώσιμης ελιάς. Από φέτος τυποποιούμε και διαθέτουμε στην αγορά μόνο ελιές με την ένδειξη «ΠΟΠ Καλαμάτα».

Το προϊόν αυτό είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και η ζήτησή του συνεχώς αυξάνει.

 

-Λένε πολλοί ότι η Ελλάδα θα σωθεί εάν ξαναγυρίσει ο κόσμος στα χωράφια και αρχίσει να τα καλλιεργεί. Μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί να ζήσει μια οικογένεια καλλιεργώντας το χωράφι του παππού;

Πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κάποιος αποδοτικά με τη γεωργία. Δυστυχώς, οι προϋποθέσεις αυτές, κατά κανόνα, δεν υπάρχουν για όσους πλήττονται από την οικονομική κρίση, χάνουν τη δουλειά τους και σκέπτονται να επιστρέψουν στο χωριό. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή στο χωριό είναι λύση ανάγκης και όχι επιλογή για οριστική αποκατάσταση.

 

-Κομματισμός στο Συνεταιρισμό υπάρχει όπως υπήρχε στην ΕΑΣ; Τι ρόλο πρέπει να παίζουν τα κόμματα σήμερα στις αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις;

Αναμφίβολα ο κομματισμός έβλαψε το Συνεταιριστικό Κίνημα και πρέπει να αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Ο νέος Συνεταιρισμός πρέπει να λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των μελών του και των παραγωγών. Τα κόμματα δεν έχουν ρόλο στη σημερινή αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση.

 

-Οι παραγωγοί στη Μεσσηνία είναι πολλές χιλιάδες, ωστόσο στο Συνεταιρισμό έχουν γραφτεί ως μέλη λίγες εκατοντάδες. Γιατί δεν έχει εμπιστευτεί ο κόσμος αυτό το νέο ξεκίνημα και τι θα κάνετε για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του;

ες της Ένωσης είναι ανοιχτές σε όσους παραγωγούς θέλουν να γίνουν μέλη της, αρκεί να τηρούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις αρχές του Συνεταιριστικού Κινήματος, το νόμο για τους συνεταιρισμούς και το καταστατικό. Η Ένωση έχει ανάγκη από ενεργά μέλη και όχι από απλούς ψηφοφόρους.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video