Μετάλλιο τεχνών και γραμμάτων από την πόλη
Grodek της Πολωνίας
Με το μετάλλιο τεχνών και γραμμάτων της πόλης Grodek της Πολωνίας τιμήθηκε ο Καλαματιανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Βασίλειος Ρ. Φλώρος, ως καλλιτέχνης που ζει και δημιουργεί στην ελληνική περιφέρεια. Μάλιστα, η διάκριση φέτος δόθηκε σε τρεις Έλληνες δημιουργούς. Στον ποιητή, λογοτέχνη και γνωστό στιχουργό ΗλίαΠαπακωνσταντίνου, στη Βέρα Βασιλείου Πέτσα, επίσης γνωστή ποιήτρια, συγγραφέα και στιχουργό, που ζουν στην Αθήνα και στο Βασίλειο Φλώρο.
Για το λόγο αυτό παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογράφο και ποιητή Adam Siemienczyk, για την πολωνική εφημερίδα- περιοδικό poetry garden που εκδίδεται στα αγγλικά στο Λονδίνο:
Τι σημαίνει ποίηση για σένα;
Η ποίηση είναι μία μέθοδος εξερεύνησης της Ύπαρξης, ένα σύστημα μαθητείας, ένας τρόπος αυτογνωσίας μέσα από την τέχνη και τις διαδρομές της λογοτεχνίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, για μένα είναι μία ψυχαγωγική τελετουργία, ένας απελευθερωτικός τρόπος έκφρασης για να αντέχω, όσο πιο όμορφα γίνεται, αυτό το θνητό κόσμο.
Αξίζει να αφιερώσεις τη ζωή σου στην τέχνη;
Η τέχνη αποτελεί ένα μέρος της Ζωής. Το να αφιερώσεις τη ζωή σου σ’ ένα μέρος της ζωής δεν το βρίσκω και τόσο έξυπνο. Δεν πιστεύω σε αφιερώσεις, έστω και αν πολλές φορές οδηγούν σε σπουδαία επιτεύγματα… χάνεις όμως άλλα. Πρέπει να προσπαθείς να ζήσεις τη ζωή στην ολότητά της… Όσο πιο ολοκληρωμένα μπορείς. Αν καταφέρεις να σε βοηθήσει η τέχνη σ’ αυτό, τότε είσαι από τους ικανούς και τυχερούς ανθρώπους.
Κάθε άνθρωπος παραμένει
μοναδικός στη γήινη ύπαρξη
και αιώνιος στην ανυπαρξία
Είναι εύκολο να δημιουργήσεις σε μια χώρα γεμάτη ιστορία όπως η Ελλάδα;
Εξαρτάται τι θέλεις να δημιουργήσεις. Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις ένα πολιτιστικό έργο σε μια χώρα που έχει βαθιές ρίζες πολιτισμού και βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά σε μια χώρα που είναι εχθρική στην τέχνη και στην ελευθερία έκφρασης. Πρέπει να βρεις το κατάλληλο έδαφος για να σπείρεις. Η Ελλάδα έχει μια ιστορία πολιτιστικής δημιουργίας χιλιάδων χρόνων. Από την εποχή του Ομήρου… Αυτή η παλιά ρίζα τροφοδοτεί τα νέα κλαδιά των δέντρων.
Τι σημαίνει για σένα η μετανάστευση;
Κάτι φυσιολογικό από τη μια μεριά, και θλιβερό πολλές φορές με τον τρόπο που γίνεται. Δυστυχώς, οι πόλεμοι και τα οικονομικά συμφέροντα δημιουργούν σήμερα ένα είδος βίαιης μετανάστευσης. Όλοι είμαστε μετανάστες… Όλων των λαών οι πρόγονοι κάπου αλλού ήταν πριν και από κάπου ήρθαν. Εξάλλου, και μεταφυσικά μετανάστες είμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Ερχόμαστε για λίγο από μια άλλη χώρα που δε θυμόμαστε, στη χώρα της ζωής και μεταναστεύουμε σύντομα για αλλού… Για πού… κανείς δεν ξέρει. Η μετανάστευση στον πλανήτη Γη είναι ένας τρόπος επιβίωσης μέσα στην εξελικτική ροή της ιστορίας. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει σύντομα να δώσει ανθρωπιστικές λύσεις για τη μεγάλη μετανάστευση που θα ακολουθήσει λόγω της περιβαλλοντολογικής και κλιματικής αλλαγής.
Όλοι είμαστε μετανάστες…
Όλων των λαών οι πρόγονοι
κάπου αλλού ήταν πριν και
από κάπου ήρθαν. Εξάλλου,
και μεταφυσικά μετανάστες
είμαστε σε αυτόν τον κόσμο.
Ερχόμαστε για λίγο από μια
άλλη χώρα που δε
θυμόμαστε, στη χώρα της
ζωής και μεταναστεύουμε
σύντομα για αλλού… Για πού…
κανείς δεν ξέρει…
Πάνω σε τι δουλεύεις τώρα και πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια;
Δουλεύω σε πολλά πεδία, ταυτόχρονα… Φτιάχνω ένα καινούργιο θεατρικό έργο, ετοιμάζω ένα βιβλίο με 250 ποιήματα που έγραψα τα τελευταία χρόνια και γράφω μία νουβέλα. Δουλεύω, όμως, και χειρωνακτικά κοντά στη φύση. Είμαι αστός και αγρότης, συγγραφέας και τίποτα… Ένας κόκκος άμμου, δηλαδή, από τη θάλασσα του κόσμου, όπως είμαστε όλοι. Αυτή η διαπίστωση είναι ταυτόχρονα τραγική και απελευθερωτική. Τον εαυτό μου μελλοντικά θέλω να τον βλέπω πιο ουσιαστικό, πιο διευρυμένο πνευματικά, πιο άρτιο και ήρεμο. Με λιγότερες αγωνίες και άγχη… Βέβαια, όσο μεγαλώνεις, το σώμα και το πνεύμα υποκλίνονται στη φθορά… Είναι ένας άνισος αγώνας που πρέπει να σταθείς με όση αξιοπρέπεια μπορείς. Ο θάνατος κλείνει έξαφνα την αυλαία και σου παίρνει τη ζωή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έζησες και στάθηκες στον κόσμο, αν δημιούργησες και έσπειρες περισσότερο φως ή περισσότερο σκοτάδι, είναι αυτό που μένει, που είναι αποκλειστικά δικό σου… Που δεν μπορεί κανένας να στο πάρει… Κατά ένα παράδοξο τρόπο ο κάθε άνθρωπος παραμένει μοναδικός στη γήινη ύπαρξη και αιώνιος στην ανυπαρξία. Παραμένουμε απόγονοι του Παντός και εγγόνια του Χάους. ■
Η ποίηση είναι μία μέθοδος
εξερεύνησης της Ύπαρξης,
ένα σύστημα μαθητείας, ένας
τρόπος αυτογνωσίας μέσα
από την τέχνη και τις
διαδρομές της λογοτεχνίας
Βιογραφικό
Ο Βασίλειος Ρήγα Φλώρος γεννήθηκε το 1967 στην Καλαμάτα. Η καταγωγή του είναι από το Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Θέατρο και Θεατρικό Παιχνίδι στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και εμψυχωτής σε βιωματικές ομάδες δημιουργικής δράσης. Έχει γράψει δύο (2) δοκίμια, επτά (7) ποιητικές συλλογές, ένα (1) μυθιστόρημα, καθώς και δεκαέξι (16) θεατρικά έργα, ορισμένα από τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και ουκρανική γλώσσα. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Δ.Σ της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.
‘Εκθεση εικόνων