Ιανουάριος 16, 2025
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 291 Άρθρα

Το Παρίσι και τα μήλα της Πολιανής…

Ο καρπός με το υπέροχο άρωμα

και την εκλεκτή γεύση

 

 

Του Σταύρου Χ. Μαρτίνου

Η Πολιανή μπορεί να είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Καλαμάτας, πλέον, όμως, έχει ένα κοινό στοιχείο με το Παρίσι… Είναι το άρωμα! Μάλιστα, στο μεν Παρίσι το άρωμα το «φοράς», στη δε Πολιανή το γεύεσαι… Είναι το άρωμα των μήλων της Πολιανής. Μήλα μικρά, όπως μικρά είναι και τα μπουκαλάκια με τα αρώματα του Παρισιού…
Δυστυχώς, ούτε αυτόν το θησαυρό που βγάζει η γη της Πολιανής έχουμε καταφέρει να τον αξιοποιήσουμε. Είναι ένα προϊόν που γίνεται ανάρπαστο. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, τα μήλα της Πολιανής είναι σε πρώτη ζήτηση στην Αγορά της Καλαμάτας. Ωστόσο, η παραγωγή είναι μικρή, κυμαίνεται στους 100 τόνους στις καλές χρονιές. Δυστυχώς, η Πολιτεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Καλαμάτας, δηλαδή, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συνθήκες τέτοιες, ώστε να αναπτυχθεί η καλλιέργεια, να δουλέψουν οι παραγωγοί και να τονωθεί η οικονομία. Επειδή, όμως, δε φταίνε πάντα οι άλλοι, ευθύνες έχουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί που δεν έχουν φτιάξει ακόμη ένα συλλογικό φορέα, για να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τα θέματά τους.
Μιλήσαμε με μηλοπαραγωγούς της Πολιανής και τον πρόεδρο του χωριού. Ήταν λίγο ικανοποιημένοι από τη φετινή σοδειά και κίνηση, ενώ είπαν ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Καλαμάτας για την υποστήριξή τους, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα ακόμη.
«Δεν μπορείς να ζήσεις από τα μήλα, δε δίνουν εισόδημα, δεν έχουμε βοήθεια», μας είπε ο Αποστόλης Κορομηλάς, ένας από τους λιγότερους από δέκα μηλοπαραγωγούς της Πολιανής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τόνισε, είναι η μη κάλυψη διαφόρων ζημιών στην παραγωγή από τον ΕΛΓΑ. Ζημιές που προκαλούνται από τα κορακοειδή και το χαλάζι κυρίως.
Επισήμανε ότι φέτος η τιμή έφτασε στο 1,80 ευρώ το κιλό, χαρακτηρίζοντάς τη ως μέτρια.
Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μήλων της Πολιανής, είπε ότι «το δυνατό τους χαρτί» είναι το άρωμα και η νοστιμιά τους. «Είναι το μικροκλίμα της περιοχής και το ότι πρόκειται για ξερική καλλιέργεια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι μηλιές θα χρειαστούν πότισμα μόνο μία ή δύο φορές τον Αύγουστο, κι αυτό, αν υπάρχει ξηρασία. Με την ευκαιρία, πάντως, σχολίασε ότι η λιμνοδεξαμενή που έχει φτιαχτεί στην περιοχή δεν κρατάει νερό, ώστε να μπορούν να ποτιστούν τα δέντρα.
Τον ρωτήσαμε για τη βοήθεια που προσέφεραν οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς Πηλίου, τους οποίους έφεραν πέρσι στην περιοχή, για την ενημέρωση των παραγωγών της Πολιανής, η Περιφερειακή Ενότητα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως επισήμανε, οι εκπρόσωποι του εν λόγω Συνεταιρισμού, που είναι ο κορυφαίος σε ό,τι αφορά τα μήλα, έδωσαν κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ωστόσο αυτή η βοήθεια δεν αρκεί στους παραγωγούς της Πολιανής.
Για τα μήλα της Πολιανής έχει εκδώσει και διανέμει διαφημιστικό φυλλάδιο ο Δήμος Καλαμάτας. Όπως επισημαίνει, «οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η starking delicious με καρπό χρώματος έντονου κόκκινου, με σάρκα λευκοκίτρινη, συνεκτική, χυμώδη, γλυκιά και αρωματική και το Φιρίκι, με καρπό μετρίου μεγέθους, χρώματος πρασινοκίτρινου με κόκκινο επίχρισμα (όπου το βλέπει ο ήλιος) και σάρκα λευκοκίτρινη, συνεκτική, πολύ γλυκιά και αρωματική. Επιπλέον, σε μικρότερο ποσοστό καλλιεργούνται οι ποικιλίες starkinson και Scarlet. Η ωρίμανση των μήλων ξεκινά μέσα Σεπτεμβρίου και συγκομίζονται σταδιακά μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Η καλλιέργεια είναι συμβατική με μειωμένη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λόγω του κλίματος της περιοχής».
Από την πλευρά του, ο μηλοπαραγωγός Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος είπε ότι τα μήλα δίνουν καλό εισόδημα, «αλλά είναι πολύ κουραστική καλλιέργεια και έχει μεγάλα έξοδα. Θέλει κλαδέματα απανωτά, θέλει οργώματα, ραντίσματα, έχει πολύ κόπο, πολύ».
Πάντως, υπογράμμισε την υπερηφάνειά του για το μήλο που παράγει η περιοχή του: «Είναι το κάτι άλλο, το μήλο μας είναι αρωματικό, γευστικό, πολύ ωραίο».
Τον ρωτήσαμε αν παραπλανόνται οι καταναλωτές, από παραγωγούς που προσφέρουν μήλα ως πολιανίτικα ενώ δεν είναι. «Σίγουρα γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά εμείς όσο μπορούμε κάνουμε τους ελέγχους μας στην αγορά».
Τέλος, τόνισε ότι ο κόσμος, πράγματι, τα ψάχνει τα μήλα της Πολιανής, τα θέλει για να τα καταναλώσει, θέλει όμως να είναι και προσεγμένα, ποιοτικά.
Ο Δήμος Καλαμάτας στο φυλλάδιό του σημειώνει ακόμη για την Πολιανή και τα μήλα της: «Η Πολιανή Μεσσηνίας είναι ένα ορεινό ακριτοχώρι με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, κοντά στα όρια με το Νομό Αρκαδίας, με πληθυσμό 388 κατοίκους. Χτισμένο σ’ ένα οροπέδιο, στα 640 μέτρα ύψος, περιβάλλεται από βουνίσια φύση και βλάστηση. Τους φθινοπωρινούς μήνες γίνεται η συγκομιδή των μήλων, η οποία είναι μία από τις κύριες καλλιέργειες του χωριού».
Ο πρόεδρος της Πολιανής, Παναγιώτης Κορομηλάς, μας είπε ότι εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι οι παραγωγοί μήλων να δημιουργήσουν μια ομάδα παραγωγών. Όπως τόνισε, αυτό θα τους βοηθήσει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, ενώ σημείωσε ότι αυτό τους είχαν προτείνει και οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
Βασικό ακόμη ζήτημα, ανέφερε ο πρόεδρος της Πολιανής, είναι να συντηρηθεί το αγροτικό δίκτυο στην περιοχή, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να προσεγγίζουν τα κτήματά τους, αλλά και να αντιμετωπιστούν ατέλειες που υπάρχουν στη λιμνοδεξαμενή.
Πάντως και ο ίδιος υπογράμμισε την υπερηφάνειά του για αυτό το εκλεκτό προϊόν που βγάζει η περιοχή του. Συνέστησε δε στους καταναλωτές να το προτιμούν ανεπιφύλακτα.
Η γενική εντύπωση που σχηματίσαμε μιλώντας με τους παραγωγούς και τον πρόεδρο είναι ότι το μήλο της Πολιανής έχει προοπτική, είναι δυναμικό προϊόν. Χρειάζεται, όμως, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Καλαμάτας να βοηθήσουν. Ήταν θετικές οι πρωτοβουλίες τους για την πρόσκληση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς ή για την έκδοση του διαφημιστικού φυλλαδίου, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αρκούν…