4 Δεκεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 291 Επιχειρείν

Αρτοποιία Κουταλά, δυνατή απέναντι στην κρίση

Με προζύμι ευλογημένο και με
τη μυρωδιά του ξυλόφουρνου…

Ήλπιζαν κάποιοι, όταν ξεκίνησε η κρίση, ότι μπορεί να πιεστεί η κοινωνία, αλλά τουλάχιστον «θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι»… Τα πέντε τελευταία χρόνια απέδειξαν, όμως, ότι η κρίση είναι ακόμη πιο βίαιη απέναντι σε σοβαρές και αξιόλογες τοπικές επιχειρήσεις και προσπάθειες. Κάποιες, πάντως, εξακολουθούν να «κρατούν γερά», χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις σε ό,τι προσφέρουν. Ανάμεσά τους η Αρτοποιία Κουταλά…

Όλα ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια περίπου, σε έναν οικισμό που παρατηρεί από ψηλά το Μεσσηνιακό Κόλπο και την πόλη της Καλαμάτας, τον Κουταλά. Ο αείμνηστος Νίκος Σπυρόπουλος και η σύζυγός του Βασιλική ξεκίνησαν να φτιάχνουν ψωμί στο χωριάτικο φούρνο του σπιτιού τους για να το πουλήσουν στην Καλαμάτα.

Όσοι δοκίμαζαν το ψωμί αυτό, ξετρελαίνονταν. Ήταν το ξύλο από το χωριάτικο φούρνο που έδινε ένα υπέροχο άρωμα. Ήταν και το προζύμι, αγνό και ευλογημένο, χωρίς υγρασία λόγω του υψομέτρου, που έκανε το ψωμί μοναδικό.

Σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε ως προς την παρασκευή του ψωμιού. Έχουν αλλάξει, όμως, τα πάντα ως προς το μέγεθος της επιχείρησης.

Ο γιος του Νίκου Σπυρόπουλου, Βασίλης και η σύζυγός του, Σοφία, συνεχίζουν να φτιάχνουν τον άρτο που μας προσφέρουν σε χωριάτικους φούρνους με ξύλα στον Κουταλά και πάντα με προζύμι. Μόνο που σήμερα το ψωμί δε μοιράζεται στην Καλαμάτα με το αυτοκίνητο. Η Αρτοποιία Κουταλά λειτουργεί τέσσερα πρατήρια στην πόλη και, εκτός από ψωμί, προσφέρει πολλά ακόμη αρτοσκευάσματα, αλλά και γλυκίσματα, παραδοσιακά και ευρωπαϊκά.

Ζητήσαμε από τη Σοφία Σπυροπούλου να μας αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας, να μας πει τι είναι εκείνο που κάνει την Αρτοποιία Κουταλά να μη λυγίζει μπροστά στην κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης. «Η πεισματική επιμονή στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ψωμιού», μας απάντησε αμέσως, μαζί όμως με τη σκληρή δουλειά, αλλά και με το δημιουργικό πνεύμα, ιδίως του Βασίλη Σπυρόπουλου, που ψάχνει πάντα να βάλει καινούργια αλλά ποιοτικά προϊόντα στα πρατήρια.

«Ο φούρνος είναι μια δουλειά που δεν έχει διάλειμμα. Χρειάζεται να είσαι εκεί 24 ώρες το 24ωρο. Να είσαι στο ζύμωμα, στο ψήσιμο, στη λειτουργία των πρατηρίων, στην προετοιμασία για την παραγωγή της επόμενης ημέρας. Ακόμη και όταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν αργία, εμείς πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, ώστε να έχουμε να προσφέρουμε στον πελάτη ψωμί για δύο ή και τρεις ημέρες», σημείωσε η Σοφία Σπυροπούλου.
Σήμερα, όπως προαναφέραμε, η Αρτοποιία Κουταλά προσφέρει ψωμί σε τέσσερα πρατήρια. Ένα στην οδό Σπάρτης, στην αρχή της Αγοράς, ένα στην οδό Αρτέμιδος, κοντά στη συμβολή με τη Λεΐκων, ένα στην Ψαρών, απέναντι από το Διοικητήριο και το πιο καινούργιο, στην Κρήτης και Αύρας, εκεί που λειτουργεί και το εργαστήριο των αρτοσκευασμάτων και της ζαχαροπλαστικής.
Ρωτήσαμε τη Σοφία αν αυτή η επέκταση της επιχείρησης και η μεγάλη αύξηση της παραγωγής μπορεί να έχει συνέπειες στην ποιότητα των προϊόντων της Αρτοποιίας. Η απάντησή της ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «Εμείς δεν πάμε να βγάλουμε λεφτά, θέλουμε μόνο να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και γνωρίζουμε ότι η πελατεία μας θα είναι ευχαριστημένη μόνο αν συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε το ίδιο παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνουμε από τότε που ξεκινήσαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση, λοιπόν, να αλλάξουμε τη συνταγή μας. Αντίθετα, πρώτο μας μέλημα είναι η ποιότητα, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά, γι’ αυτό διατηρούμε τους ξυλόφουρνους, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το ίδιο αλεύρι που χρησιμοποιούσαμε πάντα και ας είναι το ακριβότερο».
Είναι στα σχέδια η δημιουργία νέου πρατηρίου ή η επέκταση σε άλλες περιοχές του νομού ή και παραέξω, ρωτήσαμε στη συνέχεια, αλλά η κ. Σπυροπούλου επέμεινε ότι δεν είναι αυτοσκοπός το μεγάλωμα της επιχείρησης, αν και σημείωσε ότι ο σύζυγός της πάντα θέλει να φτιάχνει κάτι καινούργιο.
Σχετικά με την κρίση ανέφερε ότι είναι φανερό πως υπάρχει πρόβλημα: «Ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως παλιότερα. Η κατανάλωση έχει μειωθεί οπωσδήποτε. Έρχονταν οι πελάτες και ψώνιζαν επιπλέον ψωμί μη τυχόν και τους επισκεφθούν συγγενείς ή φίλοι, για να τους προσφέρουν σε ένα τραπέζι. Τώρα πια όλοι αγοράζουν αυστηρά τόση ποσότητα όση πρόκειται να καταναλώσει η οικογένεια».
Σήμερα η Αρτοποιία Κουταλά απασχολεί 19 εργαζόμενους και στους φούρνους είναι από παλιά οι ίδιοι αρτοποιοί, έμπειροι και υπεύθυνοι. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν όλοι εμπειρία και κατάρτιση, έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια του φορέα ελέγχου τροφίμων, ενώ οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια της Αρτοποιίας είναι πιστοποιημένα για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Το κύριο προϊόν είναι το προζυμένιο ψωμί, άσπρο, σύμμεικτο και ολικής, ενώ προσφέρονται ακόμη και άλλα είδη άρτου, πολύσπορο, με καλαμποκάλευρο, πολυτελείας κ.ά.
Η Σοφία Σπυροπούλου αναφέρθηκε και στα μανιάτικα λαλάγγια που φτιάχνει η Αρτοποιία, με ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο, τις παραδοσιακές δίπλες, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες. Όλα παρασκευάζονται με τα αγνότερα υλικά, με αυγά χωριάτικα, με γνήσιο μέλι της περιοχής. Υπάρχουν ακόμη τα σιμίτια, τα κουλουράκια, ενώ ζαχαροπλάστης φτιάχνει γλυκά ευρωπαϊκής προέλευσης. Όλα παρασκευάζονται στο εργαστήριο που έχει δημιουργηθεί στο πρατήριο της οδού Κρήτης και Αύρας.
Οι ιδιοκτήτες της Αρτοποιίας Κουταλά αισθάνονται υποχρέωση απέναντι στους πελάτες τους για την εμπιστοσύνη που τους δείχνουν 20 χρόνια τώρα. Όπως τόνισε η κ. Σπυροπούλου, «ευχαριστούμε τον κόσμο, γιατί χωρίς αυτόν δε θα υπήρχαμε. Το αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο. Πάντα ακούμε τους πελάτες μας, τις παρατηρήσεις τους, τις προτάσεις τους. Το λέμε ειλικρινά ότι τις θέλουμε τις παρατηρήσεις των πελατών μας, γιατί μας βοηθούν να βελτιώσουμε ό,τι χρειάζεται βελτίωση».
Για τον Βασίλη και τη Σοφία Σπυροπούλου, για την Αρτοποιία τους, θα μπορούσε πολλά να πει ή να γράψει κανείς. Ωστόσο, εκείνο που μιλάει καλύτερα για εκείνους είναι η δουλειά τους, ο άρτος τους. Ας έχουν, λοιπόν, δύναμη να συνεχίσουν έτσι και να νικούν όλες τις δυσκολίες που βρίσκουν στο δρόμο τους.