Ιανουάριος 16, 2025
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 320 Πρόσωπα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

«Ο Αντώνης Σαμαράς με έχει αδικήσει κατάφωρα»

 

συνέντευξη στον Πέτρο Α. Τσώνη

 

Μια συνέντευξη με το δήμαρχο Καλαμάτας πάντα έχει το δικό της ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο όταν δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Νίκας.
Ένας άνθρωπος που δε μασάει τα λόγια του και είναι κάθε στιγμή έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση.
Του θέσαμε αρκετές και δύσκολες ερωτήσεις. Τις απαντήσεις θα τις διαβάσετε στη συνέντευξη που ακολουθεί:

 

-Κύριε δήμαρχε, το απόγευμα κατέβηκα με το αυτοκίνητό μου την οδό Φαρών και για να μπω στη Ναυαρίνου περίμενα περίπου πέντε λεπτά – και μιλάμε για μέσα Ιουνίου, τι θα γίνει το καλοκαίρι; Υπάρχει κάποιο πλάνο;

Κατά πρώτον, μακάρι να έχουμε κόσμο και ας έχουμε ένα μικρό κυκλοφοριακό πρόβλημα για λίγο καιρό. Σε βεβαιώνω ότι η Καλαμάτα από κυκλοφοριακή άποψη έχει τα λιγότερα προβλήματα σε επίπεδο Πελοποννήσου. Αν επισκεφθείς την Τρίπολη, το Άργος ή ακόμη και το Ναύπλιο και την Κόρινθο, θα βεβαιώσεις αυτά που σου λέω.
Μια πόλη, η οποία γίνεται όλο και πιο τουριστική κάθε χρόνο, είναι βέβαιο ότι κάποιες μέρες θα έχει προβλήματα, ιδιαίτερα το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Για τη Ναυαρίνου που γίνεται πολύς λόγος, εμείς μέσα στο 2017 δημοπρατούμε την ανάπλασή της από Τσαμαδού μέχρι Ακρίτα, ενδεχομένως και μέχρι Ρήγα Φεραίου – δηλαδή στο ξενοδοχείο «Φαραί».
Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει, χωρίς αυτό να είναι θέσφατο, είναι η Ναυαρίνου να μονοδρομηθεί, να στενέψει, για τη διέλευση μόνο ενός αυτοκινήτου, χωρίς πάρκινγκ και το βόρειο πεζοδρόμιο να είναι γύρω στα 8,5 μέτρα, για να βοηθήσουμε και τους επαγγελματίες εκεί.
Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και πρέπει να μπορούμε να αποδείξουμε πως ό,τι ξοδεύεται, θα έχει και οικονομικά αποτελέσματα.
Αυτό θα είναι το πρώτο δείγμα ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου, η οποία θα φθάσει σε πρώτη φάση μέχρι την Ανάσταση. Όμως, να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι, Ιούλιο και Αύγουστο, θα έχουμε στην παραλιακή ζώνη κυκλοφοριακό πρόβλημα κάποιες ώρες την ημέρα, με έμφαση στο τέλος της

-Κύριε δήμαρχε, διάβασα κάπου ότι η εξουσία χωρίς αυθαιρεσία δεν έχει γοητεία. Συμφωνείτε με αυτό;

Ναι. Συμφωνώ όχι με τη γοητεία, συμφωνώ γιατί στην Ελλάδα, με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, το οποίο παρεμποδίζει σχεδόν κάθε δημιουργική προσπάθεια, πρέπει να κινείσαι πάντοτε στα όρια του νόμου. Ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι το κράτος, δεν είναι η οικονομική δυσπραγία, είναι το κράτος με τους μηχανισμούς του, που είναι σχεδόν πάντοτε απέναντί μας, με την έννοια ότι όλο αυτό το πλαίσιο το θεσμικό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Προκειμένου να μπορέσουμε να παράξουμε έργο, συμβαίνει πολλές φορές να αυθαιρετούμε υπέρ του γενικού καλού. Δεν είναι, όμως, τέρψη η συγκεκριμένη ενέργεια.

-Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η εξουσία είναι αφροδισιακή, ποια είναι η δική σας γνώμη;

Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά πρέπει να ξέρει πότε να κάνει το πρώτο βήμα του και να αποδείξει με το τελευταίο βήμα του ότι έχει επίγνωση της πραγματικότητας. Αν αισθάνεσαι ως αφροδισιακή την εξουσία, σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξεκολλήσεις απ’ αυτή.

-Υπηρετείτε χρόνια την Αυτοδιοίκηση, πρώτα τη Νομαρχιακή και τώρα στο Δήμο. Τι είδους Αυτοδιοίκηση είναι αυτή, χωρίς πόρους, εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία; Θυμάμαι χρόνια τώρα να διαβάζω στις εφημερίδες ότι ο νομάρχης ή ο δήμαρχος ανέβηκαν στην Αθήνα, να συναντήσουν τον τάδε υπουργό, το δείνα γενικό γραμματέα, να φωτογραφηθούν μαζί του, για να απαιτήσουν ή να ζητιανέψουν κάποια χρήματα. Είναι έτσι;

Όχι, δεν είναι έτσι ακριβώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης δεν είναι η έλλειψη πόρων. Κάποια χρήματα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι αν γίνεται ορθολογική διαχείριση αυτών των χρημάτων. Ως παράδειγμα, στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε 7-8 χρόνια να κάνουμε αυξήσεις και είμαστε απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις μας, πληρώνουμε τους προμηθευτές μας σε 15-20 ημέρες, είμαστε απολύτως φερέγγυοι. Το πρόβλημά μας είναι το κράτος, το οποίο δεν αφήνει την Αυτοδιοίκηση να ορθοποδήσει. Υπάρχει μια υποκρυπτόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Αυτοδιοίκησης και κράτους. Δεν επιθυμεί το κράτος την αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης. Δε θέλει ο βουλευτής να κάνει βήματα η Αυτοδιοίκηση ή ο δήμαρχος, τον βλέπει ως αντίπαλο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που μας οδήγησε να είμαστε κατώτεροι αυτοδιοικητικά ως χώρα, ακόμα και πριν από δεκαετίες. Διαβάζω τα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων προηγούμενων περιόδων και διαπιστώνω ότι είχαν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες απ’ ό,τι έχουμε εμείς σήμερα.

Να πω, ως παράδειγμα, υπήρχε εποχή που η Αυτοδιοίκηση συγκέντρωνε τους φόρους, τους οποίους και απέδιδε.

Σήμερα, η εμπειρία μου λέγει τα εξής: Φτιάχτηκε με το νόμο 2218 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και γέρασε πριν μεγαλώσει και απαξιώθηκε ως θεσμός, σε σημείο που να λέμε, ήταν καλύτερος ο κρατικός νομάρχης.

Φτιάχτηκε στη συνέχεια η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη». Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση γερνάει με συντομότερα βήματα απ’ ό,τι γήρασκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και έχουμε φθάσει σε σημείο, αυτή τη στιγμή, εξουσίες αυτοδιοικητικές να μεταφέρονται στο κεντρικό κράτος. Δηλαδή, το κεντρικό κράτος κάνει νομαρχιακές ή περιφερειακές υπηρεσίες, οι οποίες απευθύνονται ευθέως στον υπουργό.

Να πω και κάτι πιο ανησυχητικό: αν συμβεί κάποιο ακραίο γεγονός περιφερειακά, μια καταστροφή από πλημμύρα, ένας σεισμός, μια πυρκαγιά κ.λπ., δεν υπάρχει ο συντονιστής, εκείνος ο οποίος θα μαζέψει όλες τις τοπικές δυνάμεις και θα λειτουργήσει ως «στρατηγός» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Να πάμε στο κεφάλαιο «σκουπίδια». Πολλά έχουν γραφεί, πολλά έχουν ειπωθεί. Τελευταία αποφασίσατε, σε μια μεταβατική κατάσταση, να αναθέσετε τη διαχείρισή τους στην εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε απ’ αυτό το βρόχο που ονομάζεται σκουπίδια. Ισχυρίζονται κάποιοι, κύριε δήμαρχε, ότι η ΜΟΛΑΚ, που δε λειτουργεί, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά. Υπάρχει το «αδελφάκι», λένε, της ΜΟΛΑΚ στα Χανιά, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία.

Ισχυρίζονται, δε, ότι δε λειτουργείτε τη ΜΟΛΑΚ επειδή είστε δέσμιος προεκλογικών υποσχέσεων. Συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Όλα αυτά είναι μύθοι. Να ξεκινήσω, όμως, από την αρχή, γιατί η ερώτησή σας έχει πολλές παραμέτρους. Πρώτον, σήμερα (σ.σ. μέσα Ιουνίου) υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς ο ΠΕΣΔΑ, δηλαδή ο νόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Και σύντομα θα έχουμε έκδοση ΚΥΑ, που σημαίνει ότι το θέμα στρατηγικά από πλευράς κυβέρνησης έχει επιλυθεί. Θα γίνει κοινή διαχείριση για όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου.

Μέχρι τότε, όμως, θα γίνεται προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της Καλαμάτας από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ με 59,1 ευρώ τον τόνο και πάντοτε μέχρι να αρχίσει η κεντρική διαχείριση.

Δεύτερον, για τη ΜΟΛΑΚ έχω επιχειρηματολογήσει πολλές φορές και νομίζω ότι κάποιος που γνωρίζει τα πράγματα, δεν μπορεί να ’χει αντίθετη άποψη. Η ΜΟΛΑΚ έκλεισε με απόφαση δικαστηρίου το 2003. Επιχειρήθηκε από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές η ΜΟΛΑΚ να εκσυγχρονισθεί. Η μελέτη ουσιαστικού εκσυγχρονισμού της, μέσω ΕΣΠΑ, απερρίφθη από δύο περιφερειάρχες, το μακαρίτη τον Ματσίγκο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και την κ. Αβούρη, περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, και έπειτα από τεχνική βελτίωσή της που έγινε από το Δήμο, υπήρξε ανάδοχος (το 2009, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) για τη λειτουργία της, με κόστος 39 ευρώ τον τόνο, χωρίς όμως πρόβλεψη για το υπόλειμμα (το μείζον ζήτημα), τη μεταφορά του οργανικού, τα στραγγίδια (αδυναμία διαχείρισης από το Βιολογικό Καθαρισμό), το μέρος των απορριμμάτων που δεν είχε δυνατότητα διαχείρισης κ.λπ. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε αντιδράσεις των κατοίκων, αφού στον ίδιο χώρο είναι συσσωρευμένες όλες οι οχλούσες δραστηριότητες (Βιολογικός, λυματολάσπη, ΚΔΑΥ, χωματερές), και αποφάσεις δικαστηρίων. Όμως, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποφασίζουν τελεσίδικα. Οι αποφάσεις τους ελέγχονται, εγκρίνονται ή απορρίπτονται. Καμιά κυβέρνηση και καμιά ηγεσία της Περιφέρειας, που έχουν και την κεντρική ευθύνη του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν έθεσαν θέμα επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ. Δε δείχνει κάτι αυτό;

-Κύριε δήμαρχε, απ’ ό,τι διαφαίνεται, η ανάπτυξη της πόλης και της Μεσσηνίας γενικότερα θα είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Από πλευράς υποδομής η Καλαμάτα είναι έτοιμη να υποδεχθεί αυτή τη νέα κατάσταση;

Παρακολουθώ την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται κάθε περιοχή της πατρίδας μας. Η Καλαμάτα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές και βρίσκεται σε καλύτερη θέση εξαιτίας συγκεκριμένων ενεργειών, τα τελευταία χρόνια. Πρώτον, ο αυτοκινητόδρομος είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο μας έκανε προάστιο της Αθήνας και ο περιμετρικός της Καλαμάτας είναι το έργο, που βοήθησε την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και έδωσε πολλές διεξόδους. Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε την Costa Navarino, την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, που με τον ισχυρό λόγο που διαθέτει στην AΕGEAN έδωσε την ώθηση, ώστε το αεροδρόμιό μας να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο και να αποτελεί ένα παράθυρο ανοιχτό για την Ευρώπη και τον κόσμο. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι δύο υποδομές θα βοηθήσουν την πόλη να «απογειωθεί» στα προσεχή χρόνια.

Υπάρχει, όμως, ανάγκη παραπέρα βελτίωσης των υποδομών: αντιπλημμυρικά έργα, εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου, δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος (παραλιακή χάραξη), μεσσηνιακό οδικό δίκτυο, έργα περιβαλλοντικής προστασίας (λυματολάσπη κ.λπ.) και αρκετά άλλα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, έργα.

Συμπερασματικά, είμαστε σε καλό επίπεδο, χρειάζεται όμως συνεχής προσπάθεια συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών.

-Ισχυρίζονται κάποιοι ότι είστε απόλυτος άρχων και ότι δε δίνετε «γήπεδο», ακόμη και σε στενούς σας συνεργάτες. Ακόμα, ότι «κόβετε» το κεφάλι σε όποια ή όποιον φανεί να ξεχωρίζει. Κάποιοι, μάλιστα, σας αποκαλούν Ερντογάν.

Δεν έχω καμία σχέση με αυτά που μου καταμαρτυρούν. Οτιδήποτε κάνω στη ζωή μου, το κάνω επαγγελματικά. Δε μου αρέσει να αφήνω τίποτα στην τύχη. Είμαι άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει ευκαιρίες σε ανθρώπους, που ήταν αδιανόητο στο παρελθόν να τους δώσουν ευκαιρίες. Δηλαδή, άνθρωποι που μπήκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο 25-27 ετών, έγιναν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών. Τους έδωσα κάθε δυνατότητα να δημιουργήσουν. Είμαι ο δήμαρχος που έχει εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες και έχει κρατήσει μόνο όσες επιβάλλει ο νόμος.

Ξέρετε, όμως, τι κάνω; Παρακολουθώ το αποτέλεσμα, διότι αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να είμαι εντάξει απέναντι σ’ αυτούς που με εξέλεξαν, γιατί εγώ είμαι ο κυρίως υπεύθυνος. Δε μοιράζω εγώ αρμοδιότητες για να κάνω μικρούς άρχοντες. Παίρνει την αρμοδιότητά του ο δημοτικός σύμβουλος, αλλά πρέπει να σχεδιάσει, πρέπει να παρακολουθεί το έργο του, πρέπει να αποδίδει, ασφαλώς με τη βοήθεια τη δική μου και τη στήριξη. Θα   ’χετε παρατηρήσει ότι ενώ συμβαίνουν αρκετά, τα οποία δεν έπρεπε να συμβαίνουν, ποτέ δεν έχω εκθέσει συνεργάτη μου. Ακόμη και πληττόμενος, βγαίνω και καλύπτω καταστάσεις. Εκείνο το οποίο σας βεβαιώνω είναι ότι στη δημοτική πλειοψηφία υπάρχει πράγματι και ένας αριθμός προσώπων, οι οποίοι μπορούν και να πρωταγωνιστήσουν. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι πραγματικά ικανοί, που φέρνουν αποτέλεσμα και προσφέρουν σημαντικό έργο. Νομίζω ότι ο κόσμος αξιολογεί και επιβραβεύει.

-Όλοι μεγαλώνουμε. Κάποια στιγμή θα αποχωρήσετε από τα κοινά. Βλέπετε στις πίσω γενιές ανθρώπους να έχουν όρεξη να ασχοληθούν με τα κοινά;

Δε θα σου απαντήσω όπως απαντούσαν οι παλιότεροι, ότι έπειτα από αυτούς το χάος. Εγώ διαπιστώνω ότι κάθε νέα γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό με κάνει αισιόδοξο για την πορεία του τόπου. Νομίζω, βέβαια, πως θα είναι διαφορετικοί από εμάς. Θα είναι περισσότερο τεχνοκράτες, περισσότερο αποτελεσματικοί και λιγότερο «λογάδες» και πολιτικάντηδες. Εκείνο το οποίο, βέβαια, με ανησυχεί είναι ότι εμείς οι παλιότεροι, με την ακατάσχετη πολιτικολογία μας σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους, που είναι το μισό πρόβλημα της χώρας – το άλλο μισό είναι οι πολιτικοί -, έχουμε δημιουργήσει μια απωθητική κατάσταση για την πολιτική προς τη νεολαία, γι’ αυτό προτιμά να ιδιωτεύει. Πάντως, είμαι αισιόδοξος για τη νέα γενιά.

-Μια και αναφερθήκατε στους δημοσιογράφους, είμαι σίγουρος ότι στενοχωρηθήκατε από ένα δυσμενές σχόλιο στον τοπικό Τύπο και πολλές φορές αντιδράσατε, είτε με επιστολή σας είτε τηλεφωνώντας στο συντάκτη του σχολίου ή τον εκδότη. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πήρατε ποτέ ένα συντάκτη ή έναν εκδότη να τον ευχαριστήσετε για ένα θετικό σχόλιο ή θεωρείτε ότι πρέπει να γράφουν πάντα καλά;

Πριν από λίγο με πήρε μια εφημερίδα απ’ την Αθήνα για ένα θέμα του Δήμου, στο οποίο είχε δίκιο ο συντάκτης και ζήτησα συγγνώμη. Έχω το θάρρος, εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, να το αναγνωρίζω και να το διορθώνω.

Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω προνομιακές σχέσεις με τον Τύπο και γενικά τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν έχω ιδιαίτερες φιλίες, προσπαθώ να τηρώ αποστάσεις, να είμαι αντικειμενικός, η πληροφόρηση που δίνω να είναι αντικειμενική, να ανταποκρίνεται στα πράγματα, να μη λέω ψέματα και νομίζω ότι, με τον τρόπο μου, συμβάλλω ώστε να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση. Όχι, εγώ δε θέλω να βάζουν για μένα καλά σχόλια, με ενδιαφέρει να γράψουν αντικειμενικά σχόλια. Δηλαδή, το να παρουσιάζεται η Καλαμάτα στην εφημερίδα σαν μια πόλη σε άθλια κατάσταση – κι αυτό γίνεται συχνά – , δεν είναι αντικειμενικό. 

-Οι σχέσεις σας, παλαιόθεν, με την οικογένεια Μητσοτάκη να υποθέσω ότι είναι η ρίζα της έντασης στις σχέσεις σας με τον Αντώνη Σαμαρά; Κάτι που εκδηλώνεται ακόμη και σε δημόσιες εκδηλώσεις, κοιτώντας ο ένας στην ανατολή και ο άλλος στη δύση.

Καταρχήν, έχω ιδεολογική σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη και όχι προσωπική. Αυτό δε σημαίνει ότι εγώ είμαι υπηρέτης κανενός. Υπάρχει, όμως, μια σχέση πολύ ουσιαστική. Είδα και το μακαρίτη τον πρόεδρο πριν «φύγει», είμαι πολύ ευγνώμων ότι με δέχθηκε παρά τα προβλήματά του και κουβεντιάσαμε. Πάντα θα τον θυμάμαι με αγάπη, όπως θυμάμαι με αγάπη όλους αυτούς που προσπάθησαν γι’ αυτόν τον τόπο και τους κακομεταχειρίστηκαν: Μητσοτάκης, Γιαννίτσης, Παπαδόπουλος κ.λπ.

Τώρα, όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, νομίζω ότι με έχει αδικήσει κατάφωρα. Εγώ δεν ανακατεύθηκα σε οτιδήποτε θα μπορούσε να τον έχει βλάψει. Θεωρώ, όμως, ότι υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι, το γνωστό περιβάλλον, που για δικούς τους προσωπικούς λόγους δημιούργησαν όλα αυτά τα προβλήματα και τελικά αυτό είχε επιπτώσεις. Στην πολιτική υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που – ανεξάρτητα απ’ ό,τι θέλουμε εμείς – για δικούς τους προσωπικούς λόγους δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα.

Κοιτώντας το παρελθόν, με πολλή αντικειμενικότητα, θεωρώ ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, προσέφερε στον τόπο και είχε θετικό αποτύπωμα. Νομίζω ότι η Ιστορία θα αποτιμήσει θετικά την προσφορά της κυβέρνησης Σαμαρά. Δεν έχω κανέναν λόγο να μην αναγνωρίζω τα θετικά βήματα που έγιναν.

-Κύριε δήμαρχε, το κορυφαίο συνδικαλιστικό σας όργανο αντιδρά έντονα στη διαφαινόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην απλή αναλογική που θα φέρει η κυβέρνηση. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική θα βλάψει την Αυτοδιοίκηση και το λέω εγώ που παίρνω στις εκλογές πάνω από 50%.

Η πρακτική και η ιστορία δείχνουν ότι, με την απλή αναλογική, θα μοιράζονται τα αξιώματα πριν από τις εκλογές, ακόμη και το αξίωμα του δημάρχου. Θα γίνεται συναλλαγή, αυτό είναι βέβαιο.

Ο δήμαρχος πρέπει να έχει την ευθύνη λειτουργίας της πόλης και για να έχει αυτή την ευθύνη, πρέπει να έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δημοτική Αρχή με τη συναλλαγή της απλής αναλογικής θα έχει πήλινα πόδια, θα είναι απολύτως αδύναμη στη διαχείριση θεμάτων και καταστάσεων.

Ως προς την ΚΕΔΕ, θεωρώ ότι έχει προφανή αδυναμία αντιπαράθεσης, γιατί οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας ασκούν τη δική τους πολιτική και έχουν τη δική τους χωριστή πορεία.

-Ποια είναι η σχέση σας με την κυβέρνηση Τσίπρα;

Είναι μια σχέση, από την πλευρά μου, σεβασμού προς τους θεσμούς. Σέβομαι τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και προσπαθώ να συνεργάζομαι μαζί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προώθηση των συμφερόντων της πόλης. Δεν εκλαμβάνω την αποστολή μου ως κομματική αποστολή, δηλαδή του υποστηρικτή ή υπονομευτή του κυβερνητικού έργου.

Γενικά, καλή είναι η σχέση μου με την κυβέρνηση και δεν έχω μεγάλα παράπονα, εκτός από την επιλογή για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

-Δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί θα αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια;

Όταν έγινα δήμαρχος, οι άνθρωποι του Πολιτισμού ήταν απλήρωτοι για μήνες και, επίσης, οφείλονταν και ποσά της τάξης των 4 – 5 εκατ. ευρώ. Έκανα πολύ μεγάλο αγώνα για να ορθοποδήσουν τα πράγματα, για να μη χρωστάει τίποτα ο Πολιτισμός, αλλά και να αυξηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα, νομίζω ότι αδικήθηκε η πόλη. Είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και, επίσης, είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος από το ότι ο ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιλογής έγινε μέλος του Δ.Σ. της Ελευσίνας. Αυτό κάτι δείχνει.

Βεβαίως, όλοι οι σχεδιασμοί που έγιναν, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο και ήδη υπάρχουν δείγματα.

-Να τελειώσω με μια συνηθισμένη ερώτηση: τελειώνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η καριέρα σας ως πολιτικού;

Αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από μένα, συνδέεται με καταστάσεις οι οποίες αφορούν σε ένα χώρο και αφορούν και στο μέλλον. Φυσικά, τα αξιώματα αυτά είναι για όλους, για τον καθέναν υπάρχει ένα τέλος και νομίζω ότι επαφίεται στον καθέναν να πάρει τις αποφάσεις στο σωστό χρόνο. Το πώς βγαίνει ο καθένας από την πολιτική νομίζω είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημάδια της πολιτικής του προσωπικότητας.

Εγώ θα πάρω τις αποφάσεις μου με τους συνεργάτες μου, γιατί προφανώς αυτό το οποίο δημιουργήθηκε, πρέπει να έχει μια πορεία συνέχειας. Δεν εξαρτάται μόνο από μένα το τι θα κάνω ακριβώς, αλλά αυτό που θα κάνω θα έχει συνεργασία, θάρρος και σωστή συμπεριφορά. Προφανώς, έχω δει και τον πρόεδρο (σ.σ. Κυριάκο Μητσοτάκη) τελευταία, ξέρω τι γίνεται, έχω άμεση σχέση με τα διαδραματιζόμενα και είμαι πάντα υπέρ των σωστών και τεκμηριωμένων επιλογών. Τελικά, έτσι ή αλλιώς, θα έχω κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις και το κριτήριο για μένα θα ’ναι το συμφέρον της πόλης και του Δήμου.

 

Έκθεση εικόνων