14 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 284 - 285 Άρθρα

Οάσεις πολιτισμού για είκοσι και πλέον χρόνια

Ένωση φίλων μουσικής Αρμονία – Περιοδικό Έκφραση

 

Ανάμεσα στα ετερόκλητα μουσικά ακούσματα, υπάρχει ένα είδος που επιμένει να αντιστέκεται διακριτικά: η χορωδιακή μουσική.

Με τις απαρχές του στην αρχαιότητα το είδος αυτό της μουσικής προχωρά διαχρονικά και έτσι, μέσα στα διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης μας, υπάρχουν και τα χορωδιακά.

Με αφετηρία την ιδέα να δημιουργηθεί ένα ακόμη σχήμα, το οποίο θα εντασσόταν στη χορωδιακή οικογένεια της πόλης, προέκυψε το Γενάρη του 1992 η Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας ΑΡΜΟΝΙΑ, ένας Σύλλογος με φιλοδοξίες πολύ ευρύτερες από την ανάδειξη της χορωδιακής μουσικής.

Η αρχική μικρή ομάδα των φιλόμουσων εκείνων Καλαματιανών που είχαν πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, πλαισιώθηκε και από άλλα άτομα τα οποία ήθελαν να εργαστούν, ώστε- μέσω, κυρίως, της χορωδιακής μουσικής τους έκφρασης αλλά και άλλων δραστηριοτήτων τους- να προαχθεί το πολιτιστικό προϊόν στην τοπική κοινωνία. Έτσι, διαμορφώθηκε βαθμιαία το πολιτιστικό εργαστήρι της ΑΡΜΟΝΙΑΣ. Κορμός του ήταν το μουσικό τμήμα με δύο χορωδίες: τη μεικτή πολυφωνική και την παιδική. Το λογοτεχνικό τμήμα απέκτησε ουσία ζωής το Σεπτέμβρη του 1992 με την έκδοση του περιοδικού ΕΚΦΡΑΣΗ. Ακολούθησε η ίδρυση του θεατρικού τμήματος της ΑΡΜΟΝΙΑΣ «Οι φίλοι του Θεάτρου», το οποίο έδωσε δεκάδες παραστάσεις θεατρικών έργων στη Μεσσηνία και στον Καναδά ως το 2000, οπότε και έπαυσε τη λειτουργία του, αφού έχασε τη στέγη του.

Ο εικαστικός φορέας του Συλλόγου παρουσίασε αρκετές εκθέσεις έργων τέχνης των μελών του, ενώ ο επιμορφωτικός – ψυχαγωγικός δραστηριοποιείται προσφέροντας στο κοινό της πόλης εκδηλώσεις και εκδρομές με επιμορφωτικό χαρακτήρα.

Η μέχρι τώρα επιτυχημένη διαδρομή της ΑΡΜΟΝΙΑΣ στηρίζεται στην αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργική έκφραση, στο μεράκι, την ανιδιοτέλεια και την αφιλοκερδή προσφορά των μελών της. Σήμερα, μετά από είκοσι χρόνια, το μουσικό, το λογοτεχνικό και το εκδρομικό – επιμορφωτικό τμήμα είναι οι βασικοί πυλώνες του Συλλόγου.

Το μουσικό τμήμα της ΑΡΜΟΝΙΑΣ έχει ως πυρήνα την 60μελή περίπου μεικτή τετράφωνη χορωδία και το αποτελούν χορωδοί που τους ενώνει η αγάπη για τη χορωδιακή μουσική. Μέσα από ομαδική δουλειά και προσπάθεια η χορωδία έχει αποκτήσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις και χορωδιακά φεστιβάλ τοπικού, εθνικού και διεθνούς επιπέδου.

Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας έγινε το Μάιο του πρώτου κιόλας χρόνου της ίδρυσής της σε χορωδιακό φεστιβάλ της Κηφισιάς. Στην πορεία η χορωδία, ανταποκρινόμενη σε προσκλήσεις άλλων χορωδιών, έδωσε δεκάδες συναυλίες σε πολλές ελληνικές πόλεις και πολιτιστικούς χώρους, με ξεχωριστή επιτυχία στην Άρτα, στη Σπάρτη, στην Τρίπολη, στην Κεφαλλονιά, στην Καρδίτσα, στην Αταλάντη, στις Σέρρες και στη Νίκαια Πειραιά, στο θέατρο Λυκαβηττού, προσκεκλημένη της κυπριακής κυβέρνησης στο αφιέρωμα για τα τριάντα χρόνια προσφοράς του Μιχ. Βιολάρη στο τραγούδι. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις στο Άργος, στην Άνδρο, στην Εύβοια, στη Λευκάδα και στη Σύρο, στη Μυτιλήνη και στη Σκιάθο, στον Πύργο, στη Δράμα, στην Τήνο και στην Αίγινα, στην Κέρκυρα και αλλού.

Αλλά η μεγαλύτερη επιβράβευση της ΑΡΜΟΝΙΑΣ υπήρξε η διεθνής παρουσία της.

Το 1996 η ΑΡΜΟΝΙΑ ταξίδεψε στον Καναδά, όπου μέσα σε 15 μέρες έδωσε συναυλίες στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο και στους καταρράκτες του Νιαγάρα, γοητεύοντας και συγκινώντας τον απόδημο Ελληνισμό. Τον Αύγουστο του 1998 η χορωδία ταξίδεψε στη Σικελία και την Καλαβρία, τη Μεγάλη Ελλάδα, και έδωσε συναυλίες σε μέρη σφραγισμένα από τον ελληνικό πολιτισμό, όπως ο Ταραντάς, η Μεσσήνα, η Κατάνη, η Ταορμίνα.

Το καλοκαίρι του 2000 έκανε περιοδεία στην Κύπρο, όπου έδωσε συναυλίες και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την καταδίκη της «μαύρη επετείου» του Αττίλα. Το Δεκέμβριο του 2007 συμμετείχε στη συνάντηση 80 χορωδιών απ’ όλο τον κόσμο στην Πράγα. Τέλος, τον Ιούνιο του 2011 ταξίδεψε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου έψαλε τη Θεία Λειτουργία στο Ρωσικό Ορθόδοξο Ναό Ουσπένσκι και τραγούδησε στην Εκκλησία των Βράχων.

Από το 2003 η ΑΡΜΟΝΙΑ άρχισε να διοργανώνει καλοκαιρινά χορωδιακά φεστιβάλ για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, το Νιόκαστρο της Πύλου, η Παλαιά Καρδαμύλη, το μεσαιωνικό κάστρο της Μεθώνης. Παρουσίασε, επίσης, προγράμματα αφιερωμένα σε Έλληνες λογοτέχνες, μουσικούς, στιχουργούς και άλλες προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού. Υπήρξε αρωγός σ’ εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και συνεργάστηκε για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων με το Σύλλογο Μεσσηνίων, την Εταιρία Ελλήνων λογοτεχνών, την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Το Μάρτιο του 2007 πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας και 5 μήνες αργότερα στην Αθήνα στο Πολεμικό Μουσείο προς τιμήν της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος με τίτλο «Ιδέας είναι Μήνυμα».

Το Μάιο του 2008 παρουσίασε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα το πρωτότυπο μουσικό έργο «Ηρωική Ραψωδία για τις Γκρεμισμένες Γυναίκες της Χορηγοσκάλας». Το έργο, δημιουργία μελών του Συλλόγου, παρουσιάστηκε για ν’ αναδείξει το ιστορικό γεγονός της θυσίας των γυναικών στη θέση Χορηγοσκάλα Αλαγονίας, κατά την επέλαση του Ιμπραήμ στη Μεσσηνία.

Το Μάιο του 2010 η ΑΡΜΟΝΙΑ διοργάνωσε λαμπρή εκδήλωση με θέμα: «Η Μάνα στο Δημοτικό Τραγούδι». Από το 2004 και εφεξής, θεσμοθέτησε και παρουσιάζει κάθε Ιούνιο στο Κάστρο της πόλης μας αφιερώματα σε διάφορα μουσικά είδη Ελλήνων συνθετών, ποιητών και στιχουργών.

Από τον Ιούνιο του 2011 η χορωδία, ψάλλοντας τη Θεία Λειτουργία, έχει συνοδεύσει τον εκκλησιαστικό χορό στους Ιερούς Ναούς Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Αγίου Γεωργίου, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αναστάσεως του Σωτήρος, Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου Καλαμάτας και Αγίου Νικολάου Μελιγαλά. Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της η χορωδία το οφείλει στο μαέστρο της Μιχάλη Γαργαλιώνη που επί είκοσι χρόνια την οδηγεί με πραγματική μαεστρία σε υψηλούς και καλλιτεχνικούς στόχους.

Το λογοτεχνικό περιοδικό ΕΚΦΡΑΣΗ, καρπός του λογοτεχνικού τμήματος του Συλλόγου, από το 1992 μέχρι σήμερα μετράει 83 τεύχη αδιάλειπτης κυκλοφορίας. Έχοντας εξασφαλίσει σημαντικούς συνεργάτες από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό, το περιοδικό καταξιώθηκε πανελλήνια, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει την κυκλοφορία του στα σχολεία λόγω του πνευματικού και παιδαγωγικού του περιεχομένου.

Στις σελίδες του περιοδικού περιλήφθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά θέματα, όπως επίσης ιστορικά και περιβαλλοντικά. Αφιερώματα ολόκληρα γράφτηκαν για ονομαστά τέκνα της Μεσσηνίας όπως ο Ν. Πολίτης, η Μαρία Κάλλας, ο ΥΑΝΝΙ, η Μαρία Πολυδούρη. Παρουσιάστηκαν ηρωικές μορφές του τόπου, όπως ο Παπαφλέσσας, ο Πετρόμπεης, ο Κολοκοτρώνης, αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα, γεφύρια και νεοκλασικά κτίρια. Το περιοδικό δεν παρέλειψε να προβάλει μεγάλης εμβέλειας λογοτεχνικές προσωπικότητες, όπως ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Καζαντζάκης, ο Σεφέρης, ο Καρυωτάκης και να κάνει αφιερώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Παναγία, στη Μάνα, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, στο δράμα των προσφύγων και τον πόνο, αλλά και στη δημιουργική πορεία του απόδημου Ελληνισμού.

Εκτός από την άοκνη και αφιλοκερδή προσπάθεια των συνεργατών του περιοδικού, τη συνεχή εκδοτική παρουσία του στήριξαν οικονομικά με διαφημίσεις πολλοί αναγνώστες του, η τ. Νομαρχία Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας, το ΥΠΠΟ και ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, η ΑΡΜΟΝΙΑ θα συνεχίσει την έκδοση του περιοδικού, πιστεύοντας ότι η ΕΚΦΡΑΣΗ εκφράζει τη λογοτεχνική, την ιστορική, τη λαογραφική και κοινωνική αναγκαιότητα του τόπου μας και του καιρού μας.

Η ΑΡΜΟΝΙΑ για τα είκοσι χρόνια της συνεχούς δημιουργικής πορείας πραγματοποίησε στις 12 Νοεμβρίου 2012 μια ξεχωριστή εκδήλωση. Προσκαλώντας σ’ αυτή και τις άλλες δύο χορωδίες της πόλης μας, τον ΟΡΦΕΑ και τον ΑΚΡΙΤΑ, παρουσίασαν όλοι μαζί ένα πρόγραμμα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, πιστεύοντας ότι το τραγούδι και η μουσική πρέπει να ενώνουν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους χορωδούς. Με αυτή την ενωτική διάθεση ευχαρίστησε, επίσης, όσους επί δύο δεκαετίες τη στήριξαν και ελπίζει στη συνεχή συμπαράστασή τους.

Σήμερα, η χορωδία, ανανεωμένη και έχοντας εμπλουτίσει το ρεπερτόριό της με έργα όλων των εποχών και κάθε είδους μουσικής, κοσμικής και θρησκευτικής, μπαίνει πλέον δυναμικά στην τρίτη δεκαετία της ζωής της, συνεχίζοντας μ’ επιτυχία τις δραστηριότητές της.

Η ΑΡΜΟΝΙΑ πιστεύει ότι ΟΛΟΙ μπορούν να τραγουδήσουν. Για το λόγο αυτό καλεί οποιονδήποτε από τους συμπολίτες μας θέλει να δοκιμάσει να εισέλθει στο θαυμαστό κόσμο της χορωδιακής μουσικής, και να είναι βέβαιος ότι θ’ ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα, πνευματικά, ψυχικά και κοινωνικά.

Σας περιμένουμε!