4 Δεκεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 309 - 310 Πρόσωπα

Κώστας Πατσούρος

του Θανάση Παντέ

“Το κρασί θέλει αγάπη, γνώση και φροντίδα”

 

Λένε για τους οινοποιούς ότι αγαπούν τον οίνο όπως οι ποιητές την ποίηση και δεν έχουν άδικο. Το διαπιστώσαμε και με τον οινοποιό Κώστα Πατσούρο που τον συναντήσαμε στο οινοποιείο του στην γραφική περιοχή του Πύργου Τριφυλίας.
Έναν χώρο φιλόξενο και οικείο, όπου ο δημιουργός του μας μύησε γενναιόδωρα στην τέχνη του κρασιού. Μια τέχνη πανάρχαιη, βέβαια που φτάνοντας ως τις μέρες μας δικαιώνει όσους ασχολούνται μαζί της με αγάπη, μεράκι και αφοσίωση.
Ο Κώστας Πατσούρος συνδυάζει και τα τρία αυτά στοιχεία συνεχίζοντας εδώ και 20 χρόνια συνεχίζοντας την παράδοση στην αμπελουργία στην ημιορεινή περιοχή της ηλιόλουστης Τριφυλίας με τους ολόχρυσους αμπελώνες.
Ο τρόπος που αναφέρεται στη διαδικασία και επεξεργασία του κρασιού δείχνει άνθρωπο που πιστεύει σε αυτό που κάνει και θέλει να μοιραστεί και με τους άλλους την σημασία της δραστηριότητας του.
Μιλώντας για το κρασί, οι λέξεις ροδίτης, φιλέρι, σαρντονέ, λευκό, ερυθρό, ροζέ είναι στο λεξιλόγιο του οικείες και καθημερινές. “Μόνο ο πατέρας μου δεν ασχολήθηκε με τα αμπέλια και το κρασί. Η υπόλοιπη οικογένεια, παππούδες, θείοι ασχολούνταν από παλιά με τα οικογενειακά αμπέλια που είχαμε και συνέχισα εγώ αγοράζοντας και άλλα. Την παράδοση θα συνεχίσει και ο γιός μου που σπουδάζει ήδη χημικός”, μας λέει και μας δείχνει το αμπέλι, που βρίσκεται δίπλα στο οινοποιείο. “Είμαστε τώρα σε εποχή αναμπέλωσης, το ξαναφυτεύουμε με από την αρχή κι αυτό συμβαίνει κάθε 20 ή περισσότερα χρόνια ανάλογα”, εξηγεί, κοιτάζοντας με την τρυφερότητα του πατέρα προς το παιδί το αμπέλι που σε λίγο καιρό θα είναι πάλι έτοιμο να προσφέρει τα σταφύλια του, τα οποία θα καταλήξουν να γίνουν το εξαιρετικό κρασί που χρόνια τώρα η οινοποιία Πατσούρος προσφέρει στην μεσσηνιακή αγορά, κερδίζοντας την προτίμηση των πελατών της.
Για το πώς πάει η αγορά, ο κ. Πατσούρος λέει πως το γυάλινο μπουκάλι έχει πέσει και οι περισσότεροι προτιμούν το χύμα κρασί πλέον, ως αποτέλεσμα της κρίσης.
Κυρίως δε, κινείται στην αγορά των σούπερ μάρκετ με την συσκευασία των πέντε λίτρων και του ενάμιση.
Ωστόσο, η κρίση δεν έχει επηρεάσει καθόλου την ποιότητα του που είναι πάντα σε υψηλά επίπεδα.
Περιηγούμαστε το χώρο του οινοποιείου του κ. Πατσούρου και προσπαθούμε να κατανοήσουμε όλα αυτά τα σημαντικά που μας εξηγεί, για το πώς φτάνει τελικά το σταφύλι να γίνει κρασί. Ιεροτελεστία ολόκληρη που μόνο όσοι μυηθούν σε αυτήν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την σημασία της.
Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου είναι σύγχρονες, με μηχανήματα που αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας κι όπως τονίζει ο κ. Πατσούρος όλη η επένδυση βασίζεται σε ίδιους πόρους και χωρίς καμιά επιδότηση.
Όσο για τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία κελαριού και μας έδειξε τον χώρο που ο γιός του σκοπεύει να το φτιάξει.
Μελλοντικά, επίσης, θα είναι και επισκέψιμες οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου, οπότε δικαιολογημένα νοιώσαμε τυχεροί που ξεναγηθήκαμε σε αυτές.
Φεύγοντας από την οινοποιία του Κώστα Πατσούρου μας πρόσφερε, ως γενναιόδωρος οινοποιός που είναι, μερικά από τα εξαιρετικά οινικά του προϊόντα.
Το ίδιο βράδυ, δοκιμάζοντας τις υπέροχες ποικιλίες κρασιών του, είχαμε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι η φράση : “ Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανρθρώπων”.