11 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 289 Πρόσωπα

Γιώργος Κοσμάς

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Μεσσήνιος πρέσβης του Παναμά στην Ιαπωνία

Ήταν το 2009, όταν ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι ανέθεσε την εκπροσώπηση της χώρας του στην Ιαπωνία στο μόλις 32χρονο δικηγόρο Γιώργο Κοσμά.

Έλληνας δεύτερης γενιάς, ο Γιώργος Κοσμάς δεν ξεχνά τον τόπο καταγωγής του πατέρα του και της μητέρας του και επιστρέφει συχνά στο χωριό του, στο Χωματερό της Κορώνης, όπου αυτόν τον καιρό ολοκληρώνεται η κατασκευή του σπιτιού της οικογένειας.

Ο πατέρας του Γιώργου, ο κ. Αριστείδης Κοσμάς, στα 18 του χρόνια έφυγε από το χωριό του με πέντε δολάρια στην τσέπη για να κάνει την τύχη του στον Παναμά, εκεί που βρισκόταν ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Νωρίτερα είχε εγκαταλείψει το γυμνάσιο Κορώνης, για να δοκιμάσει την τύχη του στα μεταλλεία του Μποδοσάκη στην Χαλκιδική. Ο θάνατος, όμως, του επιστάτη του από έκρηξη σε τούνελ τον ανάγκασε στο χρόνο να φύγει σχεδόν τρέχοντας.

Κάνοντας δουλειές του ποδαριού καταλήγει πιατάς σε ελληνικό εστιατόριο μέχρι να μαζέψει τα πρώτα του χρήματα και να ξεκινήσει τις δικές του επιχειρήσεις, φυσικά στο χώρο της εστίασης. Ο θάνατος του πατέρα του επιβάλλει την επιστροφή στο χωριό, για να φύγει σε λίγο καιρό «διπλός», αφού εν τω μεταξύ έχει νυμφευθεί την κ. Ελένη με καταγωγή από τη Μεσσηνία και την Πάρο. «Εκατομμύρια μπορεί να μην έκανα, κατάφερα όμως να σπουδάσω τέσσερα αγόρια», μας λέει ο κ. Αριστείδης, τον οποίο συναντήσαμε με τη γυναίκα του, τον Γιώργο και τη γυναίκα του, καθώς και τον εγγονό του, να απολαμβάνουν τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου.

Ο Γιώργος Κοσμάς, το τρίτο αγόρι της οικογένειας, γεννιέται στις 28 Δεκεμβρίου του 1977. Στο σπίτι ακούει μόνο ελληνικά, ενώ κάθε Σάββατο μαθαίνει γραφή και ανάγνωση στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας, που αριθμεί τους 1.000 περίπου ανθρώπους.

Τελειώνει τη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Παναμά και συνεχίζει τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη, την Ισπανία και το Χάρβαρντ. Μιλά τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ελληνικά), ενώ τώρα μαθαίνει και γιαπωνέζικα.

Μαζί με τα αδέρφια του, επίσης δικηγόρους, ιδρύει στην πόλη του Παναμά δικηγορικό γραφείο και εργάζεται έως τα τέλη του 2009, οπότε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Ρικάρδο Μαρτινέλι, τον επιλέγει για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ιαπωνία.

Του ζητάμε να μας περιγράψει την Ιαπωνία: «Είναι μια χώρα με διαφορετική νοοτροπία από την Ελλάδα και τον Παναμά. Είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα, με σεβασμό στην ιεραρχία».

Η πρεσβεία του Παναμά στην Ιαπωνία έχει 19 άτομα προσωπικό, που ασχολείται κυρίως με ναυτιλιακά θέματα, αφού το 60% περίπου των πλοίων της Ιαπωνίας έχουν παναμέζικη σημαία. Ο Γιώργος Κοσμάς δεν είναι, πάντως, ο μοναδικός Έλληνας που κατέχει υψηλό κρατικό αξίωμα στον Παναμά. Μας θυμίζει ότι παλιότερα ο πρόεδρος του Παναμά ήταν Έλληνας (Λέκας), ενώ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Παύλος Θαλασσινός, είναι τώρα πρέσβης του Παναμά στις ΗΠΑ.

Με τον πρέσβη, δε, της Ελλάδας στην Ιαπωνία, τον κ. Νικόλαο Τσαμαδό, ο Γιώργος Κοσμάς έχει αναπτύξει άριστη σχέση, «βρισκόμαστε συχνά, μιλάμε ελληνικά και έχουμε μια καλή φιλία, ενώ σε κάθε συνάντηση διπλωματών είμαστε μαζί».

 

«Στον Παναμά όλοι συμβιώνουμε χωρίς πρόβλημα»

Ρωτάμε τον Γιώργο και τον πατέρα του αν βίωσαν ρατσιστικά φαινόμενα στον Παναμά. «Στην αρχή κυνηγούσαν τους ξένους, ιδιαίτερα τους Κινέζους» μας λέει ο κ. Αριστείδης.

Στην εποχή, όμως, του Γιώργου άλλαξαν τα πράγματα. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: «Στον Παναμά υπάρχουν άνθρωποι από παντού, μπορείς να δεις Παναμέζο άσπρο, μαύρο ή κίτρινο. Όλοι συμβιώνουμε χωρίς πρόβλημα».

Όσον αφορά στη γνώμη που έχουν οι Παναμέζοι για την Ελλάδα, σημειώνει: «Η Ιστορία της Ελλάδας είναι πολύ γνωστή και στον Παναμά, όμως το όνομα της Ελλάδας το υποστήριξαν και το υποστηρίζουν οι Έλληνες που έφθασαν εκεί ως μετανάστες. Έχουμε καλό όνομα».

Ρωτάμε τον Γιώργο τι είναι γι’ αυτόν η Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκε ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Είναι οι ρίζες μου, είναι η αφετηρία μου».

Στην Ελλάδα, άλλωστε, πρωτοήρθε δύο χρονών και έκτοτε έρχεται πολύ συχνά τα καλοκαίρια.

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, δηλώνει αισιόδοξος: «Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει».

Μπορεί τα όνειρα του Γιώργου Κοσμά να μην είναι στην ελληνική γλώσσα, όμως, όπως προαναφέραμε, από μικρό παιδί αγάπησε την Ελλάδα, χορεύει ελληνικούς χορούς και γνωρίζει τον Κολοκοτρώνη ως σπουδαίο ήρωα και τον Σωκράτη ως μεγάλο φιλόσοφο. Παράλληλα, μιλά με υπερηφάνεια για τη χώρα που τον σπούδασε και τον ανέδειξε, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, με δυναμικό τραπεζικό σύστημα, εξαγωγές και τουρισμό.

Ο Γιώργος, αντίθετα με τους άλλους δύο αδελφούς του, δεν παντρεύτηκε Ελληνίδα, προτίμησε Παναμέζα. Όμως, προσπαθεί ο μικρός του γιος Γιώργος – Αριστείδης να μάθει τα ελληνικά.

Ελληνικά είναι και τα προϊόντα που καταναλώνει στην Ιαπωνία, αφού, όπως μας λέει, ο επιχειρηματίας Θανάσης Φραγκής φροντίζει να εισάγει στην ιαπωνική αγορά κρασί, λάδι, ελιές, γιαούρτι και άλλα προϊόντα.

Σε ένα χρόνο που λήγει η θητεία του θα επιστρέψει στο δικηγορικό γραφείο τους, ενώ πάντα θα επιστρέφει στο Χωματερό για το πανηγύρι και τα μπάνια του στις παραλίες της Κορώνης.