4 Δεκεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 287 - 288 Άρθρα

Εν Καλάμαις

του Πέτρου Α. Τσώνη

 

Δεκατρία χρόνια πέρασαν από τότε που το Flash της Μεσσηνίας έφερε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά την ύπαρξη λιμνών στη Μεσσηνία.
Μέσα από ένα καλογραμμένο κείμενο και τις υπέροχες φωτογραφίες του Μεσσήνιου σκηνοθέτη, Σάκη Μανιάτη, πληροφορηθήκαμε όλοι ότι ένας θησαυρός κρύβεται εδώ και αιώνες στα σωθικά της Μεσσηνίας.
Πέρασε πολύς καιρός από τότε, το «Πολυλίμνιο», όπως εύστοχα το ονόμασε ο τότε διευθυντής Δασών, Παναγιώτης Μπαζίγος, είχε την τιμητική του σε πολλά έντυπα τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού, για να γίνει εντέλει ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς της περιοχής μας.
Χιλιάδες άνθρωποι περπάτησαν τα μονοπάτια του, θαύμασαν την υπέροχη φυσική ομορφιά του και δροσίστηκαν στα ολοκάθαρα νερά του.
Μετά από 13 χρόνια το Flash της Μεσσηνίας ανοίγει και πάλι το φάκελο «Πολυλίμνιο», επιχειρώντας να κάνει μια αποτίμηση των «κερδών» που έφερε στη Μεσσηνία ο σπουδαίος αυτός τόπος.
Επιγραμματικά, θα σας πούμε ότι ο πολύτιμος λίθος που ονομάστηκε «Πολυλίμνιο» δεν εκτιμήθηκε δεόντως, ιδιαίτερα από τους κρατούντες.
Οι άνθρωποι που ορίζουν τις τύχες της περιοχής μας δε διαθέτουν αρκετό μυαλό, ώστε να κατανοήσουν ότι τόποι σαν το «Πολυλίμνιο» μπορούν να απογειώσουν μια περιοχή.
Εδώ τα πράγματα εξελίχθηκαν από μόνα τους, από τη δυναμική του τόπου και τη βοήθεια ελάχιστων ανθρώπων.
Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στην περιοχή από τότε. Αν εξαιρέσει κανείς μια καλή ταβέρνα που άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να λειτουργεί και μια καντίνα απ’ όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί παραδοσιακά προϊόντα, δεν υπήρξε τίποτα σπουδαίο, ανάλογα με τη δυναμική του τόπου.
Για να τελειώνουμε, αφού τα περισσότερα θα τα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες, λέμε από εδώ ότι ο Δήμος Μεσσήνης διαθέτει τρία «φοβερά» όπλα, την «Αρχαία Μεσσήνη», το «Πολυλίμνιο» και την παραλία της Μπούκας. Θα τα χρησιμοποιήσει, άραγε; Θα δούμε.
Ολοκληρώνοντας και αφού ευχηθούμε καλό καλοκαίρι, σας προτείνουμε και φέτος να ανακαλύψετε τις ομορφιές της Μεσσηνίας, που είναι πολλές και αρκετές από αυτές άγνωστες.