15 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 299-300 Άρθρα

Έν Καλάμαις

του Πέτρου Α. Τσώνη

Βρεθήκαμε στα τέλη Ιουνίου στο όμορφο χωριό Γλυφάδα (πρώην Καραμανώλη) της Πυλίας, καλεσμένοι του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου, όπου έγινε αναβίωση μιας παλιάς αγροτικής εργασίας, του αλωνίσματος του σιταριού.
Και δε στάθηκαν μόνο στο αλώνισμα, που φυσικά έγινε όπως παλιά, αλλά το έντυσαν με πολλά και όμορφα δρώμενα, όπως άλεσμα στις μυλόπετρες, παρασκευή παραδοσιακών φαγητών μπροστά στα μάτια των καλεσμένων, αλλά και τραγούδι και χορό.
Την όλη διαδικασία παρακολούθησαν τριάντα Αμερικανοί φοιτητές- καλεσμένοι του Μανιατάκειου Ιδρύματος- που υλοποιούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μεσογειακής Διατροφής, αλλά και συνεργείο του διεθνούς εκδοτικού οργανισμού National Geographic, που την κατέγραψε.
Οι γυναίκες της Γλυφάδας είχαν φτιάξει και του πουλιού το γάλα. Από κεντητές πίτες, παραδοσιακές μπουκιές και πλακοτηγανίτες μέχρι χειροποίητα μακαρόνια, πίτες, λαδερά και όσπρια.
Τα παιδιά διστακτικά άρχισαν να δοκιμάζουν τα εδέσματα- βλέπετε, γι’ αυτά οι γεύσεις ήταν πρωτόγνωρες – και ενθουσιάστηκαν.
Ένα από αυτά μας ρώτησε το αυτονόητο: αν αυτά τα φαγητά μπορεί να τα βρει σε εστιατόρια και ταβέρνες της περιοχής.
Όσοι ακούσαμε την ερώτηση, ήρθαμε σε δύσκολη θέση.
Τι να του πεις του παιδιού, ότι η πολυδιαφημιζόμενη Μεσογειακή Διατροφή είναι μουσειακό είδος;
Να του πεις ότι σχεδόν πουθενά στη Μεσσηνία δεν υπάρχει μια ταβέρνα που να προσφέρει μόνο τέτοιες γεύσεις;
Να του πεις, επίσης, πόσο μεγάλη είναι η κατανάλωση σπορελαίων στα καταστήματα εστίασης του νομού, στην πηγή του εξαιρετικού ελαιολάδου; Κι αν αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό, ας κάνει μια βόλτα τα πρωινά, οπότε γίνεται ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων, για να δει τι κατεβάζουν τα βανάκια.
Την ίδια ερώτηση με το νεαρό Αμερικανό φοιτητή μάς είχε κάνει στην Κορώνη Ελληνίδα δημοσιογράφος, καλεσμένη σε γεύμα στο σπίτι του Δημήτρη και της Ελένης Μανιατάκη.
Είναι κάτι στιγμές που ντρέπεσαι να λες ότι είσαι Μεσσήνιος και να υπερηφανεύεσαι ότι η περιοχή που γεννήθηκες είναι πρέσβειρα της Ουνέσκο για τη Μεσογειακή Διατροφή.
Παρ’ όλα αυτά, η Μεσσηνία εξακολουθεί να είναι πανέμορφη και μας καλεί να την ανακαλύψουμε.
Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να το κάνουμε!