11 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 317 Πρόσωπα Άρθρα

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗΣ

Φάρμακο το λάδι μας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία τον προηγούμενο μήνα το 3ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Ελαιοκανθάλης (OIS), στο οποίο πήραν μέρος αρκετοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες στο χώρο του ελαιολάδου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να μοιραστούν τα νέα ερευνητικά δεδομένα.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά τον επιστημονικό και τον παραγωγικό κόσμο που ασχολείται με το πλούσιο σε φαινόλες ελαιόλαδο, ώστε οι παραγωγοί να ενημερωθούν για το «θησαυρό» τον οποίο παράγουν και οι επιστήμονες να ακούσουν ποια είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Και ο στόχος επετεύχθη, αφού οι εισηγήσεις και τα στοιχεία ερευνών που παρουσίασαν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολάδου και επενδύουν στην ποιότητα και τα συστατικά εκείνα που μπορούν να κάνουν το ελληνικό λάδι «πρωταγωνιστή» στην παγκόσμια αγορά, χάρη στις ευεργετικές – φαρμακευτικές ιδιότητές του.

Να σημειωθεί πως το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπως και πολλών χορηγών από τον κλάδο του ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Σχετικά ο δρ. Μαγιάτης παρατήρησε: «Είμαι συγκινημένος με το ποσό της οικονομικής στήριξης που δόθηκε ως χορηγία από τους ίδιους τους Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορηγούς μας και τους υποστηρικτές, που έκαναν δυνατό αυτό το γεγονός».

Εισηγήσεις

Ο δρ. Jose Amerigo, ιδρυτής της OIS, μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία 3 χρόνια στο συνδυασμό υγείας και γαστρονομίας με την ελαιοκανθάλη και τις άλλες συναφείς φαινόλες που βρίσκονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τη Μεσογειακή Διατροφή.

Στόχος της OIS είναι να συνδυάσει την πρακτική και την κλινική έρευνα, για να αποδείξει και να διαδώσει τις βιολειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τη χρήση του μέσω των κατάλληλων γαστρονομικών συνδυασμών.

Ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, αντιπρόεδρος της OIS, παρουσίασε τα βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards για τη διάκριση των ελαιολάδων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις. Πρόκειται για το μοναδικό διαγωνισμό ελαιολάδου που βασίζεται στην περιεκτικότητα των ειδικών υγειοπροστατευτικών φαινολών και όχι στη γεύση. Είναι δε ο πιο επαληθεύσιμος και αντικειμενικός στον κόσμο.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει θεσμός και θα συναντηθούμε ξανά εδώ στην Ολυμπία, για να αποκαλύψουμε τα πιο υγιεινά ελαιόλαδα στον κόσμο» παρατήρησε.

Ο Dan Flynn από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UC Davis olive center, μίλησε σχετικά με την ανάγκη για περισσότερη φαντασία στην εμπορία και το μάρκετινγκ των ελαιόλαδων πλούσιων σε ελαιοκανθάλη, προκειμένου να κερδηθεί ένα τμήμα της προσοδοφόρας αγοράς βιολειτουργικών τροφίμων στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις τους είναι στα ύψη.

Ο καθηγητής Eric Tangalos από την Mayo clinic εξήγησε την άνοδο της νόσου Alzheimer και τις επιπτώσεις της στα άτομα και τις οικογένειές τους. Όπως σημείωσε, η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτής της ασθένειας και πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα προληπτικά μέτρα, όπως o δραστήριος τρόπος ζωής και η σωστή διατροφή με τη χρήση ελαιολάδου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη χρήση νέων φαρμακευτικών θεραπειών.

Ο καθηγητής John William Newman από το US dept. of Agriculture, at the Western Human Nutrition Research center in Davis California, περιέγραψε την κλινική έρευνα που διεξήχθη σχετικά με την επίδραση λαδιού πλούσιου σε ελαιοκανθάλη στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων του αίματος. Τα δε αποτελέσματα δείχνουν ότι το λάδι αυτό έχει επίδραση στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων του αίματος παρόμοια με την ιβουπροφαίνη.

Η δρ. Ελένη Μέλλιου παρουσίασε την ανακάλυψη μιας νέας ποικιλίας ελιάς σε Ολυμπία και Γορτυνία. Η ποικιλία αυτή υπάρχει στην περιοχή για περισσότερα από 1.500 χρόνια, όπως φαίνεται από ορισμένα γηραιά δένδρα, αλλά παρέμενε παραμελημένη και χωρίς κάποιο επίσημο όνομα (ήταν γνωστή ως ντόπια λαδολιά ή χωραΐτικη). Πρότεινε δε να ονομαστεί Ολύμπια, επειδή ανακαλύφθηκε στις περιοχές γύρω από την Ολυμπία.

Το ενδιαφέρον γεγονός για αυτή την ποικιλία ελιάς είναι ότι παράγει πολύ ελαιόλαδο, με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.

Ο δρ. Ramon Estruch εξήγησε τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής μελέτης PREDIMED, από την οποία προκύπτει σαφώς ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη που προέρχονται από το ελαιόλαδο είναι καλύτερη για την καρδιαγγειακή υγεία από ό,τι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ αποδείχθηκε επιτυχής σε ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο καθηγητής Stefanos Kales από την Ιατρική Σχολή του Harvard παρουσίασε τη μελέτη που έχει ξεκινήσει σε 1.000 πυροσβέστες στις ΗΠΑ, που θα ακολουθήσουν Μεσογειακή Διατροφή με επιλεγμένα ελαιόλαδα.

Η καθηγήτρια Amal Kaddoumi από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Monroe περιέγραψε τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνάς της σχετικά με την επίδραση των ελαιολάδων με υψηλή ελαιοκανθάλη στη νόσο Αλτσχάιμερ. «Τα αποτελέσματα των μελετών μας υποστηρίζουν την ευεργετική και προστατευτική δράση του ελαιολάδου έναντι της AD (Νόσου Alzheimer) και CAA (Εγκεφαλική Αμυλοειδή Αγγειοπάθεια)» σχολίασε.

Η Mary Flynn PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown, ανέλυσε τα οφέλη της διατροφής πλούσια σε ελαιόλαδο. Στην ομιλία της «Αφήστε τα τρόφιμα να είναι τα φάρμακά σας και αφήστε τα φάρμακα, είναι τα τρόφιμά σας», εξέφρασε την άποψή της ότι ίσως το ελαιόλαδο είναι περισσότερο φάρμακο παρά τρόφιμο.

Ο δρ. Bouaziz εξήγησε πώς η Τυνησία έχει αναπτύξει την παραγωγή ελαιολάδου με βάση την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη για την υγεία, και ότι εκεί συνυπάρχουν οι σύγχρονες γεωργικές και παραδοσιακές μέθοδοι αρμονικά.

Η συνεχιζόμενη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τονίστηκε από πολλές παρουσιάσεις. Η σταθερότητα των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου υπό διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης παρουσιάστηκε από την Άννια Τσολάκου, η βελτιστοποίηση του τεστ Aristoleo και η σύγκρισή του με τις μεθόδους Folin και NMR από την Ηλιάνα Καλαμπόκη, και η επίδραση του χρόνου και της θερμοκρασίας μάλαξης στο φαινολικό περιεχόμενο του λαδιού από τον Παναγιώτη Διαμαντάκο.

Ο καθηγητής Feliciano Priego από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα παρουσίασε μια νέα μέθοδο LC-MS/MS για τη μέτρηση της ελαιοκανθάλης, που ήδη χρησιμοποιείται στην εν εξελίξει έρευνα για τη βιοδιαθεσιμότητα της ελαιοκανθάλης που πραγματοποιείται από τον καθηγητή Li Li Ji από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η δρ. Λάγουρη παρουσίασε μια νέα μέθοδο on line παρακολούθησης της ποιότητας του ελαιολάδου, ενώ ακόμα μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος και Απόστολος Κυριτσάκης, καθώς και ο καθηγητής Γκέρτσης από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και ο καθηγητής Δημόπουλος από το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Να σημειώσουμε ότι στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας απονεμήθηκε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «εταιρία ή εκπαιδευτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου».

Τέλος, παρουσιάστηκαν από τη δρα Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής μελέτης σχετικά με τη θετική επίδραση της κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμάτας στο λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βραβεία

Επειδή φέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά, η OIS αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια τελετή απονομής βραβείων, για να αναγνωριστούν τα ελαιόλαδα που περιέχουν το υψηλότερο φαινολικό περιεχόμενο, και ιδίως ελαιοκανθάλη, τα ελαιοτριβεία που καινοτομούν και οι άνθρωποι και οι εταιρίες που προωθούν την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και εκείνες που δημιουργούν γαστρονομικές συνταγές με αυτά τα ελαιόλαδα πλούσια σε φαινόλες.

To βραβείο για το ελαιόλαδο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη απονεμήθηκε στο «The Governor», 966 mg ανά κιλό, που παράγεται από την οικογένεια Δαφνή και προέρχεται από Λιανολιά Κέρκυρας.

Το βραβείο υψηλότερων συνολικών φαινολικών δόθηκε στο «Drop of Life», 3076 mg ανά κιλό, που παράγεται από την εταιρία The Greek Olive Estate της οικογένειας Μαθιόπουλου στη Γορτυνία και προέρχεται από την ποικιλία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ονομάστηκε «Ολύμπια».

Συνολικά υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό 565 δείγματα από 325 παραγωγούς/εταιρίες από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Μαρόκο και Ουρουγουάη.

Από τη Μεσσηνία βραβεία κέρδισαν το ελαιόλαδο «Liva» από το Αριοχώρι του Ν. Κρημνιανιώτη, το ελαιόλαδο «Iliada» της εταιρίας Agrovim από την Καλαμάτα, το ελαιόλαδο «Νηλέας» από τον Α.Σ. Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα, το ελαιόλαδο των παραγωγών Ευθύμιου και Βασίλη Τσώνη από το Ακριτοχώρι, καθώς και το ελαιόλαδο του παραγωγού Πέτρου Τσώνη από το Ακριτοχώρι.

Στην κατηγορία «Καλύτερη Εταιρία Πώλησης για Ελαιόλαδο/Ελαιοκανθαλη», το Χάλκινο Βραβείο απέσπασε η «CHAATEAU BALTO» του Μεσσήνιου καθηγητή Πανεπιστημίου, Γιώργου Μπαλτόπουλου.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video