15 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 331 Πρόσωπα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ

Πρόταση μεγάλης σύμπραξης για το Δήμο Καλαμάτας

συνέντευξη στον Σταύρο Χ. Μαρτίνο

 

Σε σύμπραξη καλεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας ο Βασίλης Τζαμουράνης, προκειμένου ένα νέο ευρύτερο δημοτικό σχήμα, με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές το Δήμο Καλαμάτας.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας τονίζει ότι είναι δυνατή η υπέρβαση των στερεοτύπων και των διαχωριστικών γραμμών, δεδομένου ότι οι συνάδελφοί του στην αντιπολίτευση, όπως υπογραμμίζει, έχουν ήθος, όραμα, γνώσεις, εμπειρία και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρει ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε μονομερώς, χωρίς διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζεται η Καλαμάτα. Τονίζει, επίσης, ότι η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε σειρά αναθέσεων που μπορεί να μην ξεφεύγουν από τα πλαίσια του νόμου, είναι ωστόσο αδιαφανείς.

Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Καλαμάτας δεν ήταν αντάξιος του συμβολισμού της επετείου και δεν είχε τη δέουσα λαμπρότητα, ενώ επισημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που διαχρονικά θα σηματοδοτεί το εν λόγω γεγονός.

-Η Δημοτική Αρχή μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε στο

πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έδειξε ποιο είναι το όραμά της για το Δήμο Καλαμάτας (αναβάθμιση ανατολικής γειτονιάς, δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Νέδοντα κ.ά.). Η δική σας άποψη ποια είναι για τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και την προοπτική του Δήμου;

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω των φορέων της αυτοδιοίκησης, που στοχεύει στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών, στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και την εξομάλυνση των συνεπειών της κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας, στην εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, στην εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον πολίτη κ.ά.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, που θα αποτελέσει το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια, θα περίμενε κανείς να είναι προϊόν εξαντλητικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι και να εξειδικευθούν οι δράσεις που έχει ανάγκη η πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή προχώρησε μονομερώς στις επιλογές της. Παρ’ όλα αυτά, εμείς στηρίξαμε όσες προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των συνδημοτών μας και ευχόμαστε να τύχουν χρηματοδότησης από το πρόγραμμα και να υλοποιηθούν.

Ωστόσο, δεν τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες και κρατάμε μικρό καλάθι για ορισμένες προτάσεις, διότι:

  1. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσκλήσεων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ανέρχεται στο ποσόν των 2,1 δισ. ευρώ και απευθύνεται σε 330 Δήμους της χώρας, στις αντίστοιχες ΔΕΥΑ, στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, στους συνδέσμους των Δήμων, στις Περιφέρειες και στα Νομικά τους Πρόσωπα. Το σύνολο των προτάσεων του Δήμου Καλαμάτας που υποβλήθηκαν ανέρχεται στο ποσόν των 62 περίπου εκατ. ευρώ (3% του προγράμματος), ποσοστό αρκετά υψηλό αναλογικά αν υπολογίσει κανείς το σύνολο των δικαιούχων φορέων.
  2. Ορισμένες από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν (όπως οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης Αστικού Περιβάλλοντος Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας, προϋπολογισμού 17.127.304 ευρώ και ανέγερση Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 6.822.210 ευρώ) στερούνται παντελώς μελετών, όταν ένα από τα βασικά κριτήρια για την ένταξη των προτάσεων είναι η μελετητική ωριμότητα και οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

Αναφορικά με την αναβάθμιση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Νέδοντα στην οποία αναφερθήκατε, διευκρινίζω ότι πρόκειται για πρόταση χρηματοδότησης των μελετών που απαιτούνται για τη μεταστέγαση των συνεργείων του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ και την αναβάθμιση του χώρου και όχι για ολοκληρωμένη πρόταση έργων αξιοποίησης του περιβαλλοντικού πάρκου. Τα έργα που θα μελετηθούν θα ξεκινήσουν όταν και εάν βρεθεί σχετική χρηματοδότηση.

Από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν λείπουν, όμως, παρεμβάσεις στη δυτική πολεοδομική ενότητα της πόλης, που έχει εξίσου, αν όχι σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με την ανατολική, όπως και στην παραλιακή ζώνη, προκειμένου να στηριχθούν οι επαγγελματίες της που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης μετά τα μνημόνια και την υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

-Πολίτες λένε ότι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρέπει να

συνεργαστούν-ενωθούν αν θέλουν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Έχετε πει και εσείς στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα αναλάβετε ο ίδιος σχετική πρωτοβουλία. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, για παράδειγμα, με την παράταξη του κ.

Κοσμόπουλου και με ποιον επικεφαλής;

Στην πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση επισήμανα, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέες ρυθμίσεις ευνοούν καταφανώς τους εν ενεργεία δημάρχους (που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο κόμμα που κυβερνάει), επιδιώκουν να περιχαρακώσουν κομματικά ή παραταξιακά τους ψηφοφόρους και τους υποψηφίους, να αποτρέψουν όσο γίνεται κομματικά απείθαρχες υποψηφιότητες και να συμπιέσουν τη συμμετοχή και απήχηση στα Δημοτικά Συμβούλια των μικρών παρατάξεων. Τέτοιες, λοιπόν, ρυθμίσεις μόνο μεταρρυθμιστικές δεν μπορούν να θεωρηθούν. Αντίθετα, σημαίνουν οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο στην αυτοδιοίκηση.

Είναι, όμως, και ο καταλύτης για τη σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, με προγραμματικές συμφωνίες για τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων που θα αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση για τη Διοίκηση του Δήμου, κάτω από τις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει ο νέος νόμος.

Εμείς, ως δημοτική παράταξη και εγώ προσωπικά, επιδιώκουμε και θα συμβάλλουμε στη συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να κάνουμε το Δήμο μας καλύτερο προς όφελός μας και προς όφελος των παιδιών μας».

Πιστεύω, λοιπόν, ακράδαντα ότι υπό τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν είναι αναγκαία η δημιουργία ευρύτερων αυτοδιοικητικών συνδυασμών για να μπορέσουν να αποτελέσουν αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση απέναντι στις σημερινές δημοτικές πλειοψηφίες. Αυτό θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάμεσα στις σημερινές παρατάξεις της μειοψηφίας οικοδομώντας σχέσεις αλληλοσεβασμού, σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας πάνω στα σοβαρά ζητήματα, όπως άλλωστε έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις (δρόμος Καλαμάτα-Ριζόμυλος, ανάδειξη αρχαίων Υπαπαντής κ.ά.)

Είναι ευτύχημα, κε Μαρτίνο, που στις μειοψηφίες του Δημοτικού μας Συμβουλίου υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι, με ήθος, με όραμα για την πόλη και το Δήμο, με γνώσεις, με εμπειρία και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, που είμαι βέβαιος ότι θα αγκαλιάσουν μια τέτοια προσπάθεια, ξεπερνώντας περασμένα στερεότυπα και διαχωριστικές γραμμές.

-Η Δημοτική Αρχή αναθέτει κάποιες εργασίες, όπως την

ετοιμασία φακέλων για προτεινόμενα έργα, σε εξωτερικούς

συνεργάτες ή αναπτυξιακούς οργανισμούς. Εσείς τονίζετε ότι τις εργασίες αυτές μπορεί να τις κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου χωρίς δυσκολία. Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι γίνονται

αυτές οι αναθέσεις;

Πράγματι, κατά καιρούς έχω ασκήσει κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο αναθέτει σειρά εργασιών, προμηθειών και παροχές υπηρεσιών. Όχι πως πρόκειται για μη νόμιμες αναθέσεις, αλλά για τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο γίνονται. Κατ’ επανάληψη ο συνάδελφος κ. Κοσμόπουλος, εγώ και η κα Οικονομάκου, που συμμετέχουμε στην Οικονομική Επιτροπή, έχουμε ζητήσει, φορτικά θα έλεγα, από τη Δημοτική αρχή έναν κατάλογο των απευθείας αναθέσεων από κάθε υπηρεσία του Δήμου, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα μάταια.

Ξέρετε, κε Μαρτίνο, οι συνδημότες μας, επαγγελματίες και μη, ιδιαίτερα σήμερα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και λόγω της πανδημίας, θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν με τον πιο εναργή τρόπο πού και πώς ξοδεύονται τα χρήματα του Δήμου.

Όσον αφορά στην προετοιμασία των φακέλων για την υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ασφαλώς και χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες, ιδιαίτερα όταν το αντικείμενο είναι εξειδικευμένο. Όμως, να ανατίθενται και να μη γνωστοποιούνται τα ονόματά τους πραγματικά δεν το κατανοώ. Έχω πει κάποιες φορές στην Οικονομική Επιτροπή ότι, όταν ήμουν στην Υπηρεσία, τις περισσότερες προτάσεις υποβολής των έργων, αλλά και τις μελέτες τους, τις ετοίμαζαν οι Υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς να παραγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν υπό αντίξοες συνθήκες οι συνάδελφοί μου στο Δήμο σήμερα.

Οι απευθείας αναθέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην προετοιμασία των φακέλων, που στο κάτω κάτω υπήρχε και μία πίεση χρόνου. Οι αναθέσεις μεγάλων σε προϋπολογισμό μελετών με προγραμματική σύμβαση στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και στην Αναπτυξιακή «ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ», αποφεύγοντας κάθε έννοια διαγωνιστικής διαδικασίας και ανταγωνισμού, θεωρώ ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό.

Για το τρέχον 12μηνο έχουν ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας από το Δήμο Καλαμάτας μελέτες προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ περίπου και επιπρόσθετα υπηρεσίες συμβούλου με επιπλέον αμοιβή.

Είναι πρόδηλο ότι η Αναπτυξιακή για να ανταποκριθεί σ’ αυτήν την υποχρέωση θα προσλάβει μελετητές και συνεργάτες από την αγορά. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: με τι διαδικασία, με τι κριτήρια και με τι αμοιβές θα τους προσλάβει; Ποιος θα κάνει την επιλογή; Θα μπορούν να πάρουν μέρος όσοι δύνανται και επιθυμούν ή θα διοχετευθούν οι δουλειές στα «δικά μας παιδιά» ή σε ημετέρους;

 

-Μέχρι τις εκλογές αντιμετωπίζατε τα θέματα του Δήμου

Καλαμάτας από διαφορετική θέση, ως διευθυντικό στέλεχος και γενικός διευθυντής. Ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης, όμως, πρέπει να κάνετε πολιτική προσέγγιση των θεμάτων. Σας δυσκόλεψε αυτό; Έχετε προσαρμοστεί στο ρόλο του πολιτικού προσώπου;

Είναι αλήθεια, κε Μαρτίνο, ότι συμμετέχοντας στην παραγωγική διαδικασία του Δήμου ως μηχανικός, ως διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και μετά ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής ένιωθα πιο άμεση και πιο ουσιαστική τη συμβολή μου στα γενόμενα. Είχα τη μεγάλη τύχη να συμμετέχω και εγώ στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολλών έργων που άλλαξαν τη μορφή και τη ζωή στην πόλη μας.

Ξέρετε, είναι μεγάλη ικανοποίηση για τον οιονδήποτε να βλέπει καθημερινά και γύρω του όλα όσα (σωστά και με λάθη) ασχολήθηκε στα χρόνια της δουλειάς του. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ξεχωριστό προνόμιο για τους μηχανικούς.

Τώρα, υπό την ιδιότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος και ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης της μειοψηφίας, επιδιώκω να ασκώ τα καθήκοντά μου με αίσθημα υπευθυνότητας, χωρίς στείρο αντιπολιτευτικό λόγο, με προτάσεις και παρατηρήσεις και με οδηγό, πάνω απ’ όλα, τη συνείδησή μου, για το καλώς εννοούμενο συμφέρον των συνδημοτών μας, αυτό δηλαδή που λέμε δημόσιο συμφέρον.

 

-Αν και η Καλαμάτα όφειλε να έχει γίνει πιο ελκυστική και φιλική, προκειμένου να προσελκύσει τουρισμό, ιδίως αυτή την περίοδο της πανδημίας που αρκετοί αποφεύγουν τα μεγάλα ταξίδια και τις επισκέψεις σε νησιά, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα σε αυτό τον τομέα, όπως πεζοδρομήσεις, ανάδειξη των δημόσιων και ανοιχτών χώρων κ.ά. Γιατί διστάζει ο Δήμος να πάρει αποφάσεις υπέρ των πεζών και των ελεύθερων χώρων;

Δε συμμερίζομαι την εκτίμηση ότι λείπουν στην Καλαμάτα οι πεζοδρομήσεις και η ανάδειξη των δημόσιων ανοικτών χώρων, οπότε γι’ αυτόν το λόγο δεν είναι ελκυστική στο τουρισμό. Απεναντίας, έχουμε μια πόλη με αρκετούς κοινόχρηστους χώρους, με πεζόδρομο που ξεκινά από το κάστρο μέχρι το Φιλοξένια, με 2 ποδηλατοδρόμους αρκετών χιλιομέτρων που συνδέουν την πόλη με την παραλία, το πάρκο σιδηροδρόμων, το πάρκο λιμενικού και, βέβαια, την παραλιακή ζώνη. Αρκεί όλα αυτά να είναι φροντισμένα, καθαρά, λειτουργικά και με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Κατά τη γνώμη μου, η προσέλκυση τουρισμού στην πόλη είναι μία πιο σύνθετη υπόθεση, στην οποία τον κύριο λόγο πρέπει να έχουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Ασφαλώς ο Δήμος έχει υποχρέωση να συντονίζει και να στηρίζει τις προσπάθειες για προβολή της περιοχής, για ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του τόπου, για διοργάνωση εκδηλώσεων κ.ά. Αυτά και άλλα περιλαμβάνονται στο σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου το οποίο και εμείς στηρίζουμε.

Αν με την ερώτησή σας υπαινίσσεσθε την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου ότι δεν πρόκειται φέτος ν’ αλλάξει κάτι στην οδό Ναυαρίνου, θα έλεγα ότι μετά την περυσινή καθολική αποτυχία των μέτρων που είχαν ληφθεί και την άτακτη απόσυρσή τους μέσα σε μία εβδομάδα, η περιοχή δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς.

Η πρόταση που είχαμε καταθέσει πέρυσι για μονοδρόμηση τμήματος της παραλιακής οδού για το κρίσιμο διάστημα, δε συζητήθηκε καν από τη Δημοτική Αρχή.

-Η Καλαμάτα γιόρτασε στις 23 Μάρτη το γεγονός ότι ήταν η

πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και έργων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πώς κρίνετε αυτό το πρόγραμμα;

Η πόλη μας έχει το προνόμιο να είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό και θα έπρεπε να έχει ξεχωριστή θέση στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το είχα επισημάνει και στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21» κατά την επίσκεψή της στην Καλαμάτα τον περασμένο Μάιο. Με λύπη μου θα τονίσω ότι, δυστυχώς, φέτος ο εορτασμός της εθνικής επετείου δεν είχε την δέουσα λαμπρότητα, δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν αντάξιος του συμβολισμού που είχε αυτή η ημέρα.

Η απουσία από τους εορτασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας (για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια), της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21» κας Αγγελοπούλου (η οποία πριν από λίγες μέρες είχε παρευρεθεί στους αντίστοιχους εορτασμούς στην Αρεόπολη), η χαμηλή πολιτική εκπροσώπηση της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, η απουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης σχολιάσθηκαν αρνητικά από πολλούς συμπολίτες μας και άφησαν σωρεία ερωτημάτων. Ευτυχώς που υπήρξε η εμπνευσμένη ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, που έσωσαν την κατάσταση και έδωσαν την ανάλογη δημοσιότητα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα εκδηλώσεων και έργων για τα 200 χρόνια που έχει παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή μαζί με την εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει (και αυτή η ανάθεση έγινε με αδιαφανή τρόπο), βασίζεται στο σχέδιο «Η Καλαμάτα του τότε» και «Η Καλαμάτα σήμερα».

Οι μέχρι τώρα δρομολογημένες δράσεις που αφορούν στο πρώτο σκέλος του σχεδιασμού, όπως το Ψηφιακό Μουσείο- Κέντρο Προβολής Διπλωματίας (το οποίο προτείναμε να εγκατασταθεί στο ιστορικό Δημαρχείο και όχι στο Μέγαρο Χορού), η συγγραφή συγγράμματος για το 1821, η έκδοση αναμνηστικού μεταλλίου, το ντοκιμαντέρ κ.ά. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά τη γνώμη μου, όμως, αυτή η επέτειος είναι μια χρυσή ευκαιρία να προβληθεί η πόλη για το παρελθόν της, αλλά και για τη σύγχρονη ιστορία της και να προσπαθήσει να ωφεληθεί πολλαπλά.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει, πέραν των άυλων έργων που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, να επιλεγεί και προγραμματισθεί ένα τουλάχιστον σημαντικό και εμβληματικό έργο στην πόλη, που θα θυμίζει και θα σηματοδοτεί στο μέλλον το σπουδαίο γεγονός των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video