ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ
Το σήμερα συνδέθηκε με το χθες και μαζί ατενίζουν πιο αισιόδοξα το αύριο. Στη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε εξαιρετική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Κατέγραψε και ταξινόμησε το αρχειακό υλικό της περιοχής, συγκέντρωσε θρησκευτικά και λαογραφικά κειμήλια και όλα αυτά τα παρουσίασε σε μια θαυμάσια εκδήλωση που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας.
Το αρχειακό υλικό εκτίθεται στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας, στο κέντρο της Μάδαινας. Εκεί οι κάτοικοι μπορούν να βρουν πολλά στοιχεία, όχι μόνο για τους προγόνους τους, αλλά για την ιστορία και την οικονομία του τόπου τους, την κοινωνική ζωή, τη μετανάστευση, τα ήθη και τις παραδόσεις.
Η καταγραφή και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού έγινε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας και της πολύ δραστήριας και δημιουργικής προέδρου του, Μαρίας Καραφλόγκα.
Ο ίδιος Σύλλογος και η ίδια πρόεδρος δημιούργησαν τη Λαογραφική Έκθεση της Μάδαινας, που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και η οποία περιλαμβάνει εκπληκτικά εκθέματα, μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους του χωριού που τα προσέφεραν. Όμως, η προσφορά τους αυτή δείχνει, όχι μόνο την εμπιστοσύνη τους προς το Σύλλογο, αλλά και τη βούλησή τους να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του παρελθόντος, που φέρνει στο σήμερα το μεγάλο πολιτισμό της υπαίθρου και της περιφέρειας.
Στην εκδήλωση της Μάδαινας παραβρέθηκε και ο εκδότης και επιχειρηματίας, Γιώργος Μπόμπολας, που κατάγεται από το χωριό. Η πρόεδρος του Συλλόγου και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, τον ξενάγησαν στην έκθεση του Αρχειακού Υλικού και στη συνέχεια στην Κοινοτική Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται στον όροφο του ίδιου κτηρίου, ο οποίος έχει ανακαινιστεί με χρηματοδότηση του Γιώργου Μπόμπολα, στη μνήμη του πατέρα του. Εκεί προσέφερε στο Σύλλογο μια πολυτελή έκδοση της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μορέως, το 1829-1838.
Μετά ξεναγήθηκε στην έκθεση θρησκευτικών κειμηλίων, στο γραφείο της ενορίας της Αγίας Τριάδας, που επίσης έχει ανακαινιστεί με χρηματοδότηση του Γιώργου Μπόμπολα, στη μνήμη της μητέρας του. Τέλος, έγινε ξενάγηση στην έκθεση λαογραφικών κειμηλίων, η οποία και εγκαινιάστηκε.
Ακολούθησαν ομιλίες από τους ειδικούς. Ο ιστορικός Γιάννης Γονατίδης παρουσίασε στην εισήγησή του το ιστορικό αρχείο της Μάδαινας, μίλησε για την καταγραφή του, την ταξινόμησή του και την αξιοποίηση αυτού του έργου. Ο Γιάννης Γονατίδης ανέλαβε αυτό το έργο ως μέλος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων τάξις», η οποία αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει ενεργά στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας έμφαση στα ιστορικά τεκμήρια και ιδιαίτερα στα ιστορικά αρχεία (συλλόγων, ΟΤΑ, Εκκλησιάς, ιδιωτών κτλ). Για την υλοποίηση των παραπάνω επιδιώκει συνεργασία με δημόσιους φορείς (π.χ. ΟΤΑ), ανάλογες επιστημονικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, καθώς και με ένα ευρύτερο δίκτυο ευαισθητοποιημένων πολιτών. Να σημειωθεί πως η «Αρχείων τάξις» ιδρύθηκε το 2011 με έδρα την Καλαμάτα.
Η αρχαιολόγος Τίνα Γερολύμου έκανε την αρχαιολογική και ιστορική επισκόπηση της Μάδαινας και της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, η Μαρία Καραφλόγκα αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ευχαρίστησε θερμά όσους βοήθησαν για την υλοποίησή του, ενώ για τον Γιώργο Μπόμπολα σημείωσε ότι είναι άνθρωπος με πολλά χαρίσματα, με βαθιά πεποίθηση και με άμεση ανταπόκριση αλλά αθόρυβη, όταν ζητείται η βοήθειά του. Προϊδέασε, τέλος, για νέες εκπλήξεις από το Σύλλογο. Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, είπε για τον Γιώργο Μπόμπολα ότι μπορεί να είχε να επισκεφθεί πολλά χρόνια το χωριό του, ωστόσο ήταν συνέχεια «παρών» με τις ενέργειες που έκανε για τη Μάδαινα. Σημείωσε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάδαινας αποτελεί παράδειγμα για τους Συλλόγους των χωριών και πως στη Μάδαινα υπάρχει ένα πρότυπο συνέργειας μεταξύ του Δήμου και του Συλλόγου για την αντιμετώπιση των θεμάτων και την ανάδειξη της περιοχής. Ο Γιώργος Μπόμπολας, απευθυνόμενος στους συγχωριανούς του, ζήτησε συγνώμη για την πολύχρονη απουσία του, τους είπε όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε τις σχέσεις του με τις ρίζες του, μέσω της Κοινότητας παλιότερα και τα τελευταία χρόνια μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου. Τέλος, είπε στους συγχωριανούς του: «Θέλω να πω σε όλους εσάς ότι οι ρίζες μου είναι εδώ στη Μάδαινα και εύχομαι να είστε όλοι καλά και στα εγγόνια σας να πείτε να περπατούν με ψηλά το κεφάλι, γιατί οι ρίζες τους είναι στη Μάδαινα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα παραδοσιακών δημιουργιών και με παραδοσιακή μουσική.
Η επιστροφή του Γιώργου Μπόμπολα στη Μάδαινα
Έπειτα από 35 χρόνια ο εκδότης Γιώργος Μπόμπολας επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Μάδαινα του Δήμου Μεσσήνης. Αφορμή υπήρξαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου, η παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου και η έκθεση θρησκευτικών κειμηλίων που οργάνωσε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Τις λίγες ώρες που έμεινε στο χωριό του ο Γιώργος Μπόμπολας τις μοιράσθηκε στο πατρικό του σπίτι και στην εκδήλωση. Στο σπίτι του παππού του, που σήμερα ανήκει στην εξαδέλφη του Χριστίνα Μπόμπολα-Μπουγιούκου, ο Γιώργος Μπόμπολας δέχθηκε δεκάδες συγχωριανούς του και μαζί θυμήθηκαν παλιές ιστορίες για την οικογένειά του, τον παππού και τον πατέρα του. Θυμήθηκε τη διαμονή του στο σπίτι κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν η οικογένεια αναγκάσθηκε να φύγει από την πρωτεύουσα. Θυμήθηκε ακόμη την τελευταία του επίσκεψη στο χωριό, πριν από 35 χρόνια και το δωμάτιο που κοιμήθηκε. Ενθουσιάσθηκε με τη δουλειά του Συλλόγου και υποσχέθηκε τη βοήθειά του σε μελλοντικές πρωτοβουλίες.