Η δημιουργία και η προσφορά μπορεί να ανθίσουν παντού
του Σταύρου Χ. Μαρτίνου
Είχε βραδιάσει, έξω είχαν κάνει μια ωραία παρέα νέες και νέοι που κουβέντιαζαν χαλαρά και ήσυχα. Όταν μπήκα, με καλωσόρισε ένθερμα και φιλικά ο……Βρυώνης, τον οποίο έβλεπα από κοντά πρώτη φορά, αλλά προηγουμένως είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Εκείνος με προσκάλεσε να πάω να δω τη δουλειά που γίνεται στο Σύλλογο.
Από τη μεγάλη αίθουσα στο βάθος ακουγόταν παραδοσιακή μουσική και φαίνονταν άντρες και γυναίκες που έκαναν πρόβα στο χορό. Αμέσως με διαπέρασε το καλό κλίμα που επικρατούσε στο χώρο και στους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας.
Ήξερα ότι είναι ένας Σύλλογος δραστήριος, με πολλά μέλη και πολλές δραστηριότητες. Όταν, όμως, τον επισκέφτηκα, εντυπωσιάστηκα. Ήταν σαν να πήγα σε μια κυψέλη με ανθρώπους που κάνουν ωραία πράγματα, περνάνε καλά και μεταδίδουν και στους υπόλοιπους όμορφα συναισθήματα. Όλα αυτά στην Αγία Τριάδα. Στην περιοχή που, ενώ αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα, παραβατικές συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων και εγκατάλειψη κοινόχρηστων χώρων, συνάντησα ανθρώπους ανήσυχους, δημιουργικούς, δραστήριους, πρόθυμους να προσφέρουν…
«Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2004, στον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών 8, από μια ομάδα εθελοντών που έβαλε σκοπό να αντιμετωπίσει προβλήματα της περιοχής και όχι μόνο», μας λέει ο πρόεδρος της «Αγίας Τριάδας», Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος.
Σήμερα ο Σύλλογος έχει περίπου 300 μέλη και διαθέτει το εξαιρετικό χορευτικό τμήμα «Αργώ», με κεντρικό χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Λιάρο, που είναι γνωστός και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Χορευτικό Τμήμα «Αργώ» είναι το καμάρι του Συλλόγου και σκοπό έχει τη διατήρηση και ανάδειξη της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του τόπου.
Όμως, ο Σύλλογος, σημειώνει ο Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, έχει ακόμη Τμήμα Θεάτρου, έχει ομάδα που καταγράφει παραδοσιακά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή με σκοπό να τα διασώσει, έχει δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος και διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες. Επίσης, η «Αγία Τριάδα» συμμετέχει σε παραδοσιακές εκδηλώσεις και επετείους, ενώ το μπουλούκι της είναι το πρώτο που φτάνει στην πλατεία 23ης Μαρτίου, πίσω από τον Παπαφλέσσα, κατά την αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας. Προσκαλείται, επίσης, στην αναπαράσταση της Εξόδου του Μεσολογγίου και σε σειρά παρόμοιων επετειακών εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Ελλάδας.
Επιπλέον, διαθέτει μεγάλη συλλογή παραδοσιακών ενδυμασιών, πολλές από τις οποίες, μάλιστα, ράβουν οι ίδιες οι γυναίκες της «Αγίας Τριάδας».
Η μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος είναι το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας, το καλύτερο στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ με τα έσοδα καλύπτονται διάφορες άλλες δραστηριότητες. Όπως, για παράδειγμα, το κόστος για την επισκευή και συντήρηση του κτηρίου που έχει νοικιάσει στη λεωφόρο Αθηνών 154. Ο χώρος αυτός είναι πραγματικά εξαιρετικός και είναι εντυπωσιακό ότι φτιάχτηκε με την εθελοντική εργασία των μελών του Συλλόγου. Επίσης, το γραφείο του Συλλόγου βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Επιπρόσθετα, διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξέχαστη θα μείνει η μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Να ‘μουν πουλί να πέταγα», τον Ιούλιο του 2016 στο Κάστρο της Καλαμάτας, με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τη συμμετοχή κι άλλων μουσικών και χορευτικών σχημάτων, όπως και το σέρβικο σχήμα Laza Nancic.
Ακόμη, η «Αγία Τριάδα» διοργανώνει εκδρομές για τα μέλη της, προσκαλείται το Χορευτικό Τμήμα της σε διάφορα Φεστιβάλ στην Ελλάδα, έχει παρουσιάσει την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα», όπου το κλίμα ήταν συγκινητικό, διοργανώνει επιχειρήσεις καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής, ενώ έχει λάβει μέρος στη μουσική παράσταση «Το υφαντό του Μωριά» στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, όπως και στο 33ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικών της Φοιτητικής Ένωσης Θεσσαλονίκης.
Ο Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος απάντησε και στην απορία μας, πώς καταφέρνει ο Σύλλογος να κρατάει στα τμήματά του τόσο κόσμο και να είναι τόσο δραστήριος, τονίζοντας ότι «υπάρχει μεταξύ μας οικογενειακή ατμόσφαιρα, έχουμε χτίσει δεσμούς και όσα καινούργια μέλη έρχονται εντάσσονται κι αυτά αμέσως στην οικογένειά μας». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «ο κόσμος κυρίως μας πλησιάζει λόγω του χορού, για να γραφτεί στο χορευτικό μας τμήμα. Και μέσα από το χορό ξεφεύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ανοίγεται στους υπόλοιπους, έρχεται κοντά μας και η “οικογένειά” μας μεγαλώνει».
Τέλος, σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το κτήριο που έχει νοικιάσει ο Σύλλογος, το οποίο, ανέφερε ο κ. Μαστραγγελόπουλος, “δε θέλουμε να λειτουργεί μόνο ως χώρος για τις πρόβες μας και την προετοιμασία των εκδηλώσεών μας. Ο χώρος αυτός είναι και το στέκι μας, κρατάει δεμένη την παρέα μας».
Στη διοίκηση του Συλλόγου τον πρόεδρο Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο πλαισιώνουν ο αντιπρόεδρος Αντώνης Μποσίνης, ο γραμματέας Όθωνας Κατσιώλης, ο ταμίας Δημήτρης Εξηνταβελόνης και το μέλος Πηνελόπη Γουρδέα.
Σημειώνεται ότι μαθήματα χορού γίνονται από το Σύλλογο καθημερινά, ενώ για το νέο έτος 2018-2019 οι εγγραφές θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.
Έκθεση εικόνων