του Πέτρου Α. Τσώνη
Πρόσφατα παρακολούθησα στην Πύλο ένα ενδιαφέρον σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου, το οποίο διοργάνωσε ο τοπικός Δήμος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου.
Εισηγητές ήταν η Ελευθερία Γερμανάκη, υπεύθυνη Οργανοληπτικού Εργαστηρίου στο Ρέθυμνο και ο Μανώλης Καρπαδάκης, από την εταιρία Terra Creta.
Όσο και να λέμε ότι γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για το ελαιόλαδο, πλουτίσαμε οι συμμετέχοντες τις γνώσεις μας με νέα στοιχεία και πρακτικές. Οι Κρητικοί είναι πολύ μπροστά στον τομέα τόσο της παραγωγής όσο και της διάθεσης του ελαιολάδου. Και καλό θα είναι να τους μιμηθούμε.
Την εκδήλωση στην Πύλο χαιρέτισε ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη Μεσογειακή Διατροφή και στο πώς η Μεσσηνία κατάφερε να πάρει την έδρα της Μεσογειακής Διατροφής, παρά τις προσπάθειες των Κρητικών.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η Unesco έχει εγγράψει στους καταλόγους της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τη Μεσογειακή Διατροφή, με την περιοχή μας να εκπροσωπεί τη χώρα μας.
Με πόνο καρδιάς λέω σήμερα ότι κακώς δεν κέρδισε την έδρα η Κρήτη.
Γιατί εδώ δε γίνεται τίποτα ουσιαστικό σε αυτόν τον τομέα.
Δεν είναι δυνατόν να είσαι εκπρόσωπος της Μεσογειακής Διατροφής και να μην έχεις ούτε μία ταβέρνα να προσφέρει φαγητά Μεσογειακής Διατροφής.
Δεν είναι δυνατόν να παράγεις ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα και παράλληλα να καταναλώνονται εκατοντάδες τόνοι σπορελαίου.
Στην Κρήτη, όπως πληροφορήθηκα, υπάρχει δίκτυο εστιατορίων και ταβερνών που χρησιμοποιεί μόνο ελαιόλαδο και κρητικά προϊόντα.
Δεν είναι αργά να δώσουμε στην Κρήτη την έδρα της Μεσογειακής Διατροφής, αφού εμείς είμαστε άχρηστοι να τη διαχειριστούμε.