του Πέτρου Α. Τσώνη
Καλά πήγε σε γενικές γραμμές η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Αντίθετα με την περσινή που επηρεάστηκε από το δάκο και το γλοιόσπορο, φέτος τα μεσσηνιακά ελαιόλαδα είναι αρίστης ποιότητας, με πολύ χαμηλές οξύτητες, πολλά αρώματα, ενώ αρκετά καλύπτουν και τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός, με απλά λόγια, λέει ότι αν ένα κιλό λάδι περιέχει πάνω από 250 mg πολυφαινόλης, μπαίνει στην κατηγορία προϊόντων με ισχυρισμό υγείας.
Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του– μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αρχές Δεκεμβρίου – δεν ξεπέρασε τα 2,5 ευρώ το κιλό, με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Τι φταίει, άραγε, που αυτό το σπάνιο προϊόν φεύγει από τους παραγωγούς σ’ αυτήν την εξευτελιστική τιμή;
Φταίνε οι Ισπανοί λένε κάποιοι, φταίνε οι Ιταλοί λένε κάποιοι άλλοι, φταίνε οι έμποροι συμπληρώνουν κάποιοι τρίτοι. Γεγονός είναι ότι το ελληνικό λάδι, που πάνω από το 80% κατατάσσεται στο έξτρα παρθένο, φεύγει για την Ιταλία και την Ισπανία, όπου στην πρώτη μόλις το 45% του παραγμένου εκεί ελαιολάδου κατατάσσεται στο έξτρα παρθένο, ενώ στη δεύτερη μόλις το 30%.
Πάει το μυαλό σας κάπου; Ναι, καλά μαντέψατε, το λαδάκι μας, που φεύγει με βυτία, χρειάζεται στη βιομηχανία λαδιού για να βελτιώσει την ποιότητα των ισπανικών και ιταλικών λαδιών.
Ακούμε κατά καιρούς πρωθυπουργούς, υπουργούς και άλλους μανδαρίνους να μας λένε ότι ανοίγουν αγορές στην Κίνα, στις Ινδίες, στην Αμερική και όπου αλλού.
Παρ’ όλα αυτά, τόσα χρόνια δεν έχουμε δει αποτέλεσμα.
Το έχουμε γράψει και θα το γράψουμε για μια ακόμη φορά, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε μονότονοι και εμμονικοί.
Η λύση βρίσκεται μέσα στη χώρα μας, αλλά οι επαΐοντες δεν τη βλέπουν, γιατί μάλλον τους εμποδίζει η μύτη τους.
Αν πείσουμε όλους τους Έλληνες να καταναλώσουν ελαιόλαδο, νοικοκυριά και καταστήματα, δε θα περισσέψει ούτε ένα γραμμάριο για εξαγωγή.
Αφήστε που θα χρειασθεί να εισάγουμε λάδι για τα εκατομμύρια των καλοκαιρινών επισκεπτών μας.
Πώς θα γίνει αυτό; Νομίζω, μια μεγάλη καμπάνια που θα ξεκινάει από τα σχολεία μας, μέσα από τα ΜΜΕ και όπου αλλού, και θα εξηγεί τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, θα αλλάξει το κλίμα.
Εδώ μας λένε για 40 χρόνια μουρουνέλαιο, εμείς θα πούμε για 3.000 χρόνια ελαιόλαδο.
Καλή χρονιά!