4 Δεκεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 309 - 310 Άρθρα

Έν Καλάμαις

 Πέτρου Α. Τσώνη

Τι, άραγε, χαρακτηρίζει έναν τόπο; Οι άνθρωποι σίγουρα, οι φυσικές του ομορφιές βεβαίως, τα ιστορικά του μνημεία επίσης, όπως βέβαια και τα προϊόντα που παράγει. Και τι κάνουν οι άνθρωποι για όλα τα παραπάνω; Μα, φυσικά, τα προβάλλουν, τα αναδεικνύουν, τα «πωλούν» με λίγα λόγια. Πριν από μερικά χρόνια βρισκόμουν στον Ιστορικό Πόντο. Εκεί που για χρόνια άνθισε ο ελληνισμός. Εκεί, λοιπόν, παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού (Λεπτοκαρυά κατά το ελληνικότερον) . Έβλεπες παντού να πωλείται αυτό το ευλογημένο προϊόν σε διάφορες μορφές, σε δρόμους και πλατείες, σε χωριά και πόλεις. Ο κόσμος εκεί ζει από την παραγωγή του φουντουκιού και προσπαθεί να του δώσει όλο και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Για να μη σας ζαλίσω, πήγα σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είδα σε κάθε τόπο να προσπαθούν να προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα παραγωγής, είτε αυτά τα παρήγαγε η γη είτε τα κατασκεύαζαν οι άνθρωποι. Για να δούμε τι συμβαίνει και στη δική μας περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην περιοχή μας παράγεται ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα (το λένε οι ειδικοί, το λένε οι επιστήμονες και όχι εμείς). Τι γίνεται μ’ αυτό το σπουδαίο προϊόν; Το περισσότερο οδεύει χύμα προς την Ιταλία για να βελτιώσει κάποια μειονεκτικά λάδια, ένα άλλο ποσοστό μέσω τενεκέδων φεύγει για όλη την Ελλάδα και ένα μικρότερο ποσοστό εμφιαλώνεται στην περιοχή μας ή από τις δύο τρεις πολυεθνικές-πλέον-εταιρίες. Η περιοχή μας, όμως, δεν παράγει μόνο λάδι, αλλά διαθέτει και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διαθέτει όμορφες παραλίες, διαθέτει ακόμη σπουδαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτούς τους λόγους στην περιοχή μας συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και εδώ προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα. Τι κάνουμε για να προβάλλουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους το λάδι μας; Το χρησιμοποιούμε στην ντόπια κουζίνα και αυτό το προβάλλουμε; Το προσφέρουμε στα πρωινά των επισκεπτών αντί για βούτυρο; Έχουμε τυπώσει φυλλάδια με τα πλεονεκτήματά του για την ανθρώπινη υγεία; Έχουμε γεμίσει κάθε γωνιά με όμορφες συσκευασίες και τις διαθέτουμε στους επισκέπτες; Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, δεν κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω, τα πράγματα είναι αφημένα στη μοίρα τους και η δύναμη της αδράνειας μας οδηγεί, πού; Μάλλον σε ύφαλο. Επιτέλους, ας αφυπνιστούμε! Καλοκαίρι έρχεται, κόσμος πολύς θα μπει και πάλι στην περιοχή μας, ας το εκμεταλλευτούμε επιτέλους!