Συνέντευξη στον Σταύρο Χ. Μαρτίνο
” Ο Δήμος δε θα είναι ένα κομματικό γραφείο της Ν.Δ.”
Το αν είναι ο Παναγιώτης Νίκας ακόμη στη Νέα Δημοκρατία, τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, με σιγουριά δεν μπορούμε να το απαντήσουμε. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι συμφωνεί απολύτως με τον Σταύρο Θεοδωράκη του «Ποταμιού»!
Ο δήμαρχος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε τόνισε, πάντως, ότι «ο Δήμος Καλαμάτας δε θα είναι ένα κομματικό γραφείο της Νέας Δημοκρατίας», αλλά και ότι «ούτε θα παίρνω εντολές για το ποια συμπεριφορά θα έχω ως δήμαρχος».
Ο Παναγιώτης Νίκας δείχνει να έχει σταθεί γερά πάνω στο σχεδόν 55% που πήρε από τους δημότες της Καλαμάτας και υπογραμμίζει ότι για το συμφέρον του Δήμου δε διστάζει να συγκρουστεί «με φίλους και συνοδοιπόρους».
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί η θητεία του, για να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ανήγγειλε την επίτευξη ενός modus vivendi με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της Περιφέρειας και της δημιουργίας ενός νέου δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, που θα κάνει με διαφάνεια και συλλογικότητα την κατανομή των κοινοτικών και εθνικών πόρων.
Έδειξε, δε, ότι αρχίζει ήδη να τον απασχολεί το θέμα της διαδοχής του στο Δήμο, καλεί όμως τους συνεργάτες του να μην επιχειρήσουν να λειτουργήσουν με ιδιοτέλεια, γιατί θα προβεί σε «αποκεφαλισμούς»…
Μας μίλησε ακόμη για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, για τις προοπτικές της Καλαμάτας, για τον Μανώλη Μάκαρη, για τους λόγους που αποφάσισε την παύση υποστήριξης των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης από το Δήμο Καλαμάτας, ενώ έθιξε ζητήματα εφ’ όλης της ύλης…
-Τελευταία ορισμένοι φίλοι σας, ψηφοφόροι σας, διάφοροι άλλοι, αναρωτιούνται αν συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία να σας καλύπτει ιδεολογικά. Έχει αλλάξει κάτι;
Εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος διακρίνομαι για τη σταθερότητα των απόψεών μου. Οι απόψεις μου σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι τα ιδεολογικά θέματα, δεν έχουν αλλάξει ούτε κατά κεραία. Έχω ξεκαθαρίσει, όμως, ότι, όταν είμαι δήμαρχος, αυτό το οποίο προέχει είναι το συμφέρον της πόλης. Και για το συμφέρον της πόλης μάχομαι, έστω και αν είναι αναγκαίο να έρθω σε σύγκρουση ακόμη και με φίλους και συνοδοιπόρους.
-Ως δήμαρχος, ως αυτοδιοικητικός άνθρωπος, η σημερινή κυβέρνηση πιστεύετε ότι έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα;
Πιστεύω ότι η κατάσταση στην πατρίδα μας, από οικονομική άποψη, είναι η χειρότερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ότι έγινε κατορθωτό και απετράπη μια εθνική συμφορά αποτελεί μια κατάκτηση. Το ότι η αποτροπή αυτής της εθνικής συμφοράς οδήγησε κυριολεκτικά στη φτώχεια ή και τη συντριβή πολλούς ανθρώπους ή και ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αλλά μην ξεχνάμε το μείζον, την αποτροπή της εθνικής συμφοράς. Και αυτό επετεύχθη. Και νομίζω ότι είναι πολύ σπουδαίο. Και η ιστορία θα το πιστώσει σε κάποιους.
-Ως έμπειρος πολιτικός άνθρωπος ποιες βλέπετε ότι θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα;
Ο πολιτικός χρόνος είναι εξόχως συμπυκνωμένος. Οι μήνες που θα ‘ρθουν, σε σχέση με την Ελλάδα, δε συνδέονται μόνο με το οικονομικό μας πρόβλημα, που είναι και το εθνικό μας πρόβλημα, γιατί όταν δεν πας καλά οικονομικά, αντίστοιχα έχεις και μείωση της εθνικής σου κυριαρχίας. Οι μήνες που θα ‘ρθουν συνδέονται και με τα γεωπολιτικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Υπάρχει μια ανησυχητική ατμόσφαιρα στο διεθνές επίπεδο.
Για την πατρίδα μας, σε πολιτικό επίπεδο, αυτό το οποίο βλέπω είναι κυβερνήσεις συνεργασίας στα χρόνια τα οποία έρχονται. Χρειάζεται, όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολίτες αυτού του τόπου και ότι εν πάση περιπτώσει πρέπει να πετύχουμε ένα μίνιμουμ συνεννόησης, για να μπορέσουν να πάνε τα πράγματα μπροστά και να είναι τα χρόνια που έρχονται πιο δημιουργικά.
Η ενότητα νομίζω ότι είναι ένα βασικό στοιχείο και εμείς που διαδραματίζουμε ένα ρόλο, μικρό η μεγάλο, σε αυτό τον τόπο, πρέπει να την κάνουμε πράξη.
-Θα βλέπατε μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ;
Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το απευχόμαστε. Γιατί η κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει, θα έρθει έπειτα από εθνική συμφορά. Γι’ αυτό πρέπει να το απευχόμαστε.
Εκείνο που είναι αναγκαίο είναι να υπάρξει μεταξύ των δύο πόλων εξουσίας μία συνεννόηση σε βασικά πράγματα. Να συνεννοηθούμε, επιτέλους, σε αυτό τον τόπο ότι το μαύρο είναι μαύρο και το άσπρο είναι άσπρο. Αυτό νομίζω ότι είναι το στοιχειώδες, από πατριωτική άποψη, το οποίο πρέπει να επιδιώκεται.
-Αυτή η ανάγκη συνεννόησης που περιγράφετε γιατί είναι ζητούμενο ακόμη και σε τοπικό επίπεδο; Γιατί δε φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια συνεννόηση μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
Μια στιγμή… Δεν υπάρχει αυτή η συνεννόηση, γιατί κυριαρχούν ο μικροκομματισμός, η εξουσιομανία και η πολιτική και κομματική ιδιοτέλεια. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη, όπως έχουν κάνει σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς, έχουμε μια βαλκανική συμπεριφορά, όχι μεσογειακή.
-Οι πολιτικές σας σχέσεις με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου βρίσκονται σε διάσταση, δε φαίνεται να υπάρχει η συνεννόηση στην οποία αναφερθήκατε προηγουμένως. Γιατί;
Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα. Υπάρχει μια διαφορά πολιτικής εκτίμησης και τακτικής. Αυτό είναι το θέμα μας.
Υπενθυμίζω κάποια θέματα τα οποία μας έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση η οποία δεν είναι η καλύτερη, ούτε για μένα, ούτε για το θεσμό που εκπροσωπώ, ούτε για το Δήμο: Είναι η διάσταση απόψεων όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Είναι το ζήτημα, το οποίο είναι μείζον, για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη. Και το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αφορά όλους τους περιφερειάρχες. Αυτό το ζήτημα είναι ένα τεράστιο λάθος, γιατί ανατρέπει το δημοκρατικό προγραμματισμό και δεν οδηγεί στην καλύτερη αξιοποίηση των λίγων πόρων που έχουμε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και επιπλέον, μεταβάλλει το δήμαρχο σε υποτακτικό του περιφερειάρχη.
Το τρίτο θέμα που έχει ανακύψει τελευταία είναι με την Μπιρμπίτα και τη διαχείριση του μεγάλου ζητήματος των αθιγγάνων, η επίλυση του οποίου συνδέεται ευθέως με την επαναδραστηριοποίηση του οικισμού, ο οποίος αγοράστηκε, στήθηκε, γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό.
Αυτά είναι τρία πολιτικά ζητήματα για τα οποία από πλευράς δημάρχου και Δήμου Καλαμάτας υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων για να οδηγηθούμε σε μια συνεννόηση.
Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμος παίρνει ένα δρόμο, ωστόσο λυπούμαι γιατί οι άλλοι δεν έκαναν αυτά που αγωνιζόμουν να κάνουν, με αποτέλεσμα να έρχεται τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και να τους λέει, κάντε τα σε 20 ημέρες για να μην έρθουν τα πρόστιμα. Λυπούμαι που δικαιώθηκα σε αυτό το θέμα, χαίρομαι όμως για το ότι δικαιώθηκα για το θέμα του ΕΣΠΑ, γιατί θα δοθούν 2 δισ. ευρώ μόνο για τους Δήμους χωρίς την παρεμβολή του περιφερειάρχη.
Για το θέμα των αθιγγάνων ελπίζω να συνεννοηθούμε.
Οι εξελίξεις στα ζητήματα αυτά δείχνουν ότι είχα δίκιο, αλλά εν πάση περιπτώσει πάντοτε υπάρχει χρόνος και υπάρχει και έδαφος και νομίζω ότι είναι αναγκαίο να βρούμε το modus vivendi με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη. Νομίζω ότι θα υπάρξουν βήματα στις προσεχείς λίγες εβδομάδες γι’ αυτό.
-Μήπως η διάσταση οφείλεται και στο ποιος είναι θεσμικά ανώτερος του άλλου;
Αυτό το προσδιορίζει ο νόμος. Και ο νόμος λέει ότι είμαστε ισότιμοι θεσμοί. Όταν, όμως, υπάρχουν δύο ισότιμοι θεσμοί, δεν μπορεί ο ένας να μοιράζει λεφτά στον άλλον, γιατί έτσι δημιουργείται σχέση εξάρτησης. Δεν μπορεί, επίσης, ο ένας θεσμός να επιβάλλει πρόστιμα στον άλλον ισότιμο θεσμό. Βεβαίως, γι’ αυτό το αλαλούμ δε φταίει ο περιφερειάρχης, φταίει το θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος 3852 («Καλλικράτης»), που είναι προβληματικός.
Είμαι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της Περιφέρειας και συμφωνώ απολύτως με τον Σταύρο Θεοδωράκη, όπως μου το διατύπωσε πρόσφατα που είχε έρθει στο Δημαρχείο. Χρειαζόμαστε μια αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, η οποία μπορεί να προέλθει μέσα από έμμεσες εκλογές και να κάνει τη βασική δουλειά του δημοκρατικού προγραμματισμού.
-Υπάρχουν δήμαρχοι στη Μεσσηνία που δεν υπερασπίζονται αυτές τις αυτοδιοικητικές θέσεις που υπερασπίζεστε εσείς;
Κοιτάξτε, εγώ δεν είμαι κριτής των δημάρχων. Εκείνο για το οποίο αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις είναι η αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετούμε να είναι πράγματι αυτοδιοίκηση. Και με ενοχλεί πάρα πολύ όποιος μηχανισμός περιορίζει αυτό το αυτοδιοίκητο. Θεωρώ ότι είναι κόντρα στη λαϊκή βούληση. Και λυπάμαι ειλικρινά για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπαλληλοποιείται η αυτοδιοίκηση και ο δήμαρχος. Δηλαδή, αυτά τα οποία λέγει το ΚΚΕ, ότι μετατρεπόμαστε σιγά σιγά –ίσως υπερβάλλει, αλλά έχει γερή δόση αλήθειας- σε υπαλλήλους κεντρικών ή περιφερειακών μηχανισμών, δεν είναι και μακριά από την πραγματικότητα.
Από εκεί και πέρα, το τι λέει και τι κάνει κάθε δήμαρχος αυτό κρίνεται από τους συμπολίτες του. Και αν κάνει κάποιο λάθος, αυτό οφείλεται στην ανασφάλεια την οποία έχει και στην επιδίωξή του να χαϊδεύει την εξουσία, για να πάρει περισσότερα έργα και να έχει περισσότερους πόρους, που δεν υπάρχουν. Αλλά νομίζω ότι το να κοιτάει να αρπάξει ο ένας από τον άλλον δεν είναι λύση για το θεσμό που υπηρετούμε. Εγώ σε όλη τη σταδιοδρομία μου προσπάθησα να έχω μια συμπεριφορά υποστήριξης, αγάπης, αλληλοκατανόησης και προώθησης γενικά των θεμάτων και όχι ειδικά του Δήμου. Ποτέ δεν επιδίωξα κάτι για το Δήμο μου σε βάρος των άλλων.
-Η απόφασή σας να παύσει ο Δήμος Καλαμάτας να υποστηρίζει τους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, σε ό,τι αφορά την Υπηρεσία της Πολεοδομίας, πώς συνδέεται με αυτά που αναφέρατε τώρα;
Συνδέεται, γιατί πρέπει κάποτε να εφαρμοστεί ένας ανεφάρμοστος νόμος, ο νόμος του «Καλλικράτη».
Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχει πολεοδομική υπηρεσία η οποία δεν καλύπτει το σύνολο του Δήμου, αλλά τα 2/3. Με ποία λογική;
Ο Δήμος Μεσσήνης έχει τον αριθμό των τεχνικών για να συστήσει πολεοδομική υπηρεσία, αλλά δεν το έχει κάνει.
Η εξυπηρέτηση των κατοίκων των δύο αυτών Δήμων επιβάλλει να λειτουργήσουν τις δικές τους πολεοδομικές υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν να συνωθούνται στην Πολεοδομία της Καλαμάτας άνθρωποι από την Κορώνη, το Βασιλίτσι, τον Αριστομένη, για να πάρουν άδεια για μια αλλαγή κεραμοσκεπής ή για μία περίφραξη. Δεν είναι δυνατόν τεχνικά γραφεία, γιατί εκεί πάμε, να υπάρχουν μόνο στην πόλη της Καλαμάτας, όσο και αν το θέλουν κάποιοι. Δεν είναι δυνατόν να γκρινιάζουμε γιατί καταργούνται υπηρεσίες και τράπεζες από την περιφέρεια και έρχονται στην Καλαμάτα, αλλά όταν έχουμε τη δυνατότητα να συστήσουμε υπηρεσίες και να τονώσουμε την τοπική οικονομία, να μην το κάνουμε.
Θέλω μια λογική απάντηση σε όλα αυτά, διότι παρατηρώ την αντιπολίτευση σε αυτούς τους Δήμους να συμφωνεί μαζί μου, ενώ η αντιπολίτευση στο Δήμο Καλαμάτας να μη συμφωνεί. Είναι αυτά που λέγαμε για τον κομματισμό και την εξουσιομανία. Δεν μπορεί να γκρινιάζεις, κύριε, επειδή φεύγει το Ειρηνοδικείο ή φεύγει η τράπεζα και να μη συστήνεις υπηρεσία που έχεις τη δυνατότητα να κάνεις.
-Στο τέλος της νέας θητείας που μόλις ξεκίνησε θα έχετε συμπληρώσει 13 χρόνια δήμαρχος Καλαμάτας. Το όραμά σας θα έχει υλοποιηθεί; Ποιο είναι αυτό το όραμα;
Εγώ δεν έχω όραμα. Το έχω ξαναπεί. Είμαι αντίθετος με τη λέξη όραμα, διότι συνδέεται με παραμύθια περισσότερο και με ανεφάρμοστες καταστάσεις. Εγώ είμαι άνθρωπος προγραμματισμένος, βάζω στόχους και αγωνίζομαι αυτούς τους στόχους να τους επιτύχω.
Πέντε χρόνια είναι πολλά και πρέπει να κάνω κάποια πράγματα. Και νομίζω ότι, παρά την οικονομική κρίση, βοηθούν διάφορες καταστάσεις. Η πόλη μας αρχίζει να μετεξελίσσεται σε μια ευρωπαϊκή πόλη με στόχους ευρύτερους και του ελλαδικού χώρου. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Ήδη μπαίνουν μικρότεροι στόχοι που συναποτελούν αυτό το μεγάλο στόχο και νομίζω, αν είμαστε καλά το 2019, θα μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό μιας πόλης που θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι σήμερα, πολύ ομορφότερη, πολύ πιο λειτουργική και με στοχεύσεις οι οποίες θα είναι σπουδαίες.
-Η Καλαμάτα μέσα από τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τι επιδιώκει να κερδίσει;
Κατ’ αρχάς, αυτός ο στόχος μάς ενώνει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό από μόνο του. Είναι κατάκτηση. Ενώνει την πόλη, ενώνει τους φορείς, ενώνει τις οικονομικές, κοινωνικές, πνευματικές, πολιτιστικές εκφράσεις στον απόλυτο βαθμό και ενώνει τις πολιτικές εκφράσεις σε συντριπτικό βαθμό.
Επιδιώκουμε την καταγραφή όλου του πνευματικού, πολιτιστικού δυναμικού το οποίο έχουμε ως πόλη και εδώ και σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιδιώκουμε να κάνουμε μια μελέτη, η οποία θα είναι εξαιρετικού επιπέδου και θα μας βοηθήσει στον προγραμματισμό και στην πορεία μας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, που πάντως εμείς θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να είναι θετικό. Δε θα είμαστε σαν τις πόλεις εκείνες οι οποίες θα ρίξουν μερικά χρήματα έτσι για το θεαθήναι.
Αν κατορθώσουμε και γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, θα συμβούν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα σε επίπεδο επενδύσεων. Όχι μόνο αυτά που υποχρεούνται να κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα υπάρξουν επενδύσεις σε πάρα πολλά επίπεδα. Και μόνο αν κατορθώσουμε να βάλουμε σε πορεία αποκατάστασης τα διατηρητέα της πόλης, αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό.
-Γιατί όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για τη στάση της Δημοτικής Αρχής; Γιατί λένε ότι δε βλέπουν καμία διάθεση συνεργασίας; Γιατί δεν υπάρχει ούτε καν γραφείο για τις μειοψηφίες;
Κατ’ αρχήν, όλες οι αντιπολιτεύσεις, σε όλα τα συλλογικά όργανα, διαμαρτύρονται πάντα για τα ίδια πράγματα. Εάν θα παρατηρήσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποτέ ο δήμαρχος και σπάνια κάποιος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας πυροδότησε καταστάσεις έντασης. Εγώ έχω ακούσει τα μύρια όσα, δεν έχω ποτέ γυρίσει κουβέντα σε κανέναν. Στενοχωρούμαι, όταν η Δημοτική Αρχή έχει δίκιο και όταν συνδέεται αυτό το δίκιο με τα συμφέροντα της πόλης, να λαμβάνονται θέσεις (από την αντιπολίτευση) οι οποίες είναι κατά των συμφερόντων της περιοχής ή συμπίπτουν με τα συμφέροντα άλλων περιοχών.
Με τα γραφεία το δέχομαι ότι είναι ένα πρόβλημα. Αλλά οφείλεται στη μετακίνηση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, η οποία έπρεπε να γίνει. Το πρόβλημα θα λυθεί με τη διάθεση γραφείου και υποστήριξης, όταν μεταφερθεί το Δημαρχείο στο παλιό νοσοκομείο. Μέχρι τότε έχω πει να διατίθεται στις μειοψηφίες το γραφείο της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και, αν χρειάζεται, η αίθουσα συσκέψεων.
Δεν υπάρχει η διάθεση να φαλκιδεύσουμε δικαιώματα ή να μην υπερασπιστούμε και εμείς την αναγκαιότητα για πληροφόρηση και υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Το δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα. Και το λέω ότι το δέχομαι, γιατί κάποιοι άλλοι παράγοντες δε δίνουν στην αντιπολίτευση τίποτε και πουθενά…
-Η άποψη που έχετε για τον Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης σας στην πρώτη σας θητεία, ποια είναι;
Καλή. Είναι ένα άνθρωπος που είναι αξιοπρεπής, αγωνίζεται και είναι μελετημένος, τεκμηριώνει τις απόψεις του, είναι ανθρώπινος. Νομίζω είναι θετικός ως άνθρωπος, όχι νομίζω, είμαι βέβαιος.
-Τη θητεία σας θα την ολοκληρώσετε στο Δήμο Καλαμάτας; Σκέπτεστε μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Εγώ είμαι αυτοδιοικητικός.
-Δεν υπάρχει, δηλαδή, τέτοια περίπτωση;
Όχι, γιατί εμένα μου αρέσει ό,τι λέω προεκλογικά, να το λέω και μετεκλογικά. Όταν είπα ότι θα είμαι ένας αδέσμευτος και ανεξάρτητος δήμαρχος, αυτό το εννοούσα. Εννοούσα, δηλαδή, ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα είναι ένα κομματικό γραφείο της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκάθαρα. Ούτε εγώ θα παίρνω εντολές για το ποια συμπεριφορά θα έχω ως δήμαρχος. Τιμώ το 54,5%, που δεν είναι μόνο ψήφοι προερχόμενοι από μία πλευρά. Και το λέγω και δημόσια, με το όποιο κόστος έχει αυτό. Επομένως, λοιπόν, όταν σε ψηφίζει ένας κόσμος για να είσαι δήμαρχός τους, εσύ δεν μπορείς να παίζεις διάφορα παιχνίδια, ότι την πατήσατε που με ψηφίσατε και εγώ σας χαιρετώ και πάω για κάπου αλλού. Είναι θέμα φερεγγυότητας αυτό το πράγμα.
-Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα σας ενδιέφερε, αν δεν καταργηθεί όπως είπατε ότι θα έπρεπε να γίνει;
Εγώ είπα ότι ο θεσμός αυτός με στραβοπατήματα ξεκίνησε και πρόχειρα. Και φοβούμαι ότι θα έχει τη μοίρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να πάμε σε μια πλήρη αναδιάρθρωση του κράτους. Επειδή πρέπει να υπάρχει δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ασχολείται μόνο με το δημοκρατικό προγραμματισμό, δηλαδή με την κατανομή των πόρων των ευρωπαϊκών και των εθνικών, στο φως, με διαφάνεια. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μοιράζει τα χρήματα.
-Για τη διαδοχή σας είναι πολύ νωρίς ακόμη να αρχίσουν οι διαδικασίες;
Η διαδοχή είναι, πράγματι, ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό για καθέναν που ασχολείται με την πολιτική -εγώ εντάξει δεν είμαι και πολύ πολιτικός, δεν κάνω δηλαδή, ούτε τα κόλπα, ούτε τα «τσακίσματα», ούτε τις δημόσιες σχέσεις, ούτε τα στρογγυλέματα που κάνουν συνήθως οι πολιτικοί στην Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας που ασχολείται με τα κοινά πρέπει να ξέρει πότε μπαίνει και, κυρίως, πότε βγαίνει. Πρέπει να βγαίνει όρθιος και όχι με κλωτσιές. Αυτό το έχω στο μυαλό μου.
Όπως, επίσης, έχω στο μυαλό μου ότι μια πορεία 13 χρόνων πρέπει να έχει και μια εγγυημένη συνέχεια. Και γι’ αυτό θα προσπαθήσω πάρα πολύ. Αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε για τέτοια πράγματα. Και κυρίως, να μιλάω εγώ, διότι αυτό είναι κατά της συνοχής και της παραγωγής έργου από τη Δημοτική Αρχή.
Θα προσέξω, όμως, σε αυτή τη θητεία μου, αυτοί οι οποίοι έχουν λάβει τα διάφορα αξιώματα να μην τα χρησιμοποιούν για την προσωπική τους προβολή, για την εξυπηρέτηση της όποιας ιδιοτέλειάς τους. Δε θα διστάσω, δηλαδή, «να αποκεφαλίσω» κάποιον που έχει ένα αξίωμα, αν διαπιστώσω ότι η συμπεριφορά του δε συμβαδίζει με τις κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής. Και αυτό το έχω αποδείξει.
-Το διάδοχο, όμως, θα τον επιλέξετε εσείς ή θα τον επιλέξει ο συνδυασμός σας;
Έπειτα από πέντε χρόνια δε θα είναι τίποτα ίδιο στην Ελλάδα, απολύτως τίποτα. Θα έχουν αλλάξει κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί, αυτοδιοικητικά μοντέλα, θεσμικά πλαίσια. Άσε να έρθει εκείνος ο καιρός, να είμαστε καλά και να τα ξαναπούμε.
-Ο Δήμος θα φροντίσει να φέρει ο καινούργιος χρόνος κάποιες ελαφρύνσεις για τους δημότες; Θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά τα τέλη, θα αλλάξει κάτι στην κοινωνική πολιτική του Δήμου;
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ζωντανός οικονομικά και βιώσιμος, παρά το γεγονός ότι πληρώνει 1.300.000 ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όταν άλλοι Δήμοι δε δίνουν δεκάρα. Και λυπούμαι να το πω ότι κάποιοι βολεύονται με τις χωματερές. Επιπλέον, ο Δήμος Καλαμάτας την τελευταία πενταετία δεν έχει επιβάλει καμία αύξηση και όσο διαρκεί η κρίση δεν πρόκειται να επιβάλει καμία αύξηση. Δεν υπάρχουν, όμως, δυνατότητες για ελαφρύνσεις περαιτέρω.
Για τα κοινωνικά θέματα έχουμε 13 κοινωνικές δομές. Το κράτος, αν νομίζει ότι δε θα ανταποκρίνεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τους συμπολίτες του για να στηρίζει τους αδύνατους πολίτες οικονομικά, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Η προνοιακή πολιτική είναι δουλειά του κράτους. Και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα σε αυτό. Και αυτό το έλλειμμα δεν μπορεί να το καλύψει ούτε ο Δήμος ούτε οι διάφοροι εθελοντικοί και φιλανθρωπικοί φορείς. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αλλά απαιτούμε πρώτα απ’ όλα από το κράτος να αναπτύξει μια προνοιακή πολιτική υποστήριξης των αδύνατων συμπολιτών και χαίρομαι για το γεγονός ότι κάποια προγράμματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των περιθωριοποιημένων λόγω κρίσης πάμπτωχων συμπολιτών μας, μπαίνουν σε ένα δρόμο ως ζητήματα.
Ο Δήμος Καλαμάτας κάνει ό,τι μπορεί, έχει 13 κοινωνικές δομές οι οποίες βοηθούν τον κόσμο. Από τους λαχανόκηπους που τους επισκέπτομαι και είναι ωραιότατοι μέχρι το φαρμακείο, το ιατρείο, τη δομή για τις κακοποιημένες γυναίκες, το εστιατόριο, τα 400 παιδιά που τους στέλνουμε ένα σάντουιτς και περιοδικά χυμούς, τα προγράμματα για τους αθιγγάνους και τα εκπαιδευτικά και τα άλλα. Ό,τι και να κάνουμε, όμως, για να καλύψουμε τη φτώχεια, τη δυστυχία και την πορεία περιθωριοποίησης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, δεν μπορούμε. Και φοβούμαι ότι αυτές οι προσπάθειές μας μπορούν και να αποκρύπτουν το πρόβλημα και τις ευθύνες του κράτους σε προνοιακά ζητήματα. Αυτό πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας, το κράτος μας να έχει μια προνοιακή πολιτική που δεν έχει.