Στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ που έγινε στους Δελφούς τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Α.Α.Δ.Ε. ήταν άκρως αποκαλυπτικά για το φορολογικό μας σύστημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι πληρώνουν το 92% των κρατικών εσόδων μέσω του φόρου εισοδήματος, 2.600.000 πληρώνουν το υπόλοιπο 8%, ενώ 5.100.000 πληρώνουν ελάχιστα ή τίποτα, καθώς δηλώνουν εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το αφορολόγητο.
Στα ανωτέρω στοιχεία έρχονται να προστεθούν και οι διαπιστώσεις του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες το 90% των ασφαλισμένων στα επαγγελματικά ταμεία του ΕΦΚΑ (Ο.Α.Ε.Ε. κ.τ.λ.) πληρώνουν την ελάχιστη εισφορά, δηλαδή κάτω από 200 ευρώ το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές ή κάτω από την ασφαλιστική βάση που τώρα έχει διαμορφωθεί στα 7.800 ευρώ ετήσιο εισόδημα.
Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο ζήτημα αδήλωτου εισοδήματος.
Η μεταφορά του φορολογικού βάρους σε λίγους, οι οποίοι είτε θέλουν να είναι συνεπείς είτε δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, έχει δημιουργήσει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο τιμωρεί ανελέητα τους συνεπείς φορολογούμενους και ταυτόχρονα δεν τους δίνει κίνητρο να δημιουργήσουν πλούτο και να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη στην χώρα μας, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το φορολογικό μας σύστημα οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό (Βουλγαρία-Κύπρος), καθώς και στην παραβατικότητα για την αποφυγή πληρωμής φόρων και εισφορών.
Εξίσου ανορθόδοξη είναι και η φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων, όπου μια ατομική επιχείρηση με κέρδη πάνω από 40.000 ευρώ φορολογείται για το επιπλέον ποσό με συντελεστή 45% και εισφορά αλληλεγγύης που φτάνει μέχρι και 10%, ενώ μια προσωπική εταιρεία φορολογείται με συντελεστή 29% ανεξαρτήτως ύψους κερδών, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανταγωνιστική από την ατομική επιχείρηση.
Με λίγα λόγια, έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα εξοντωτικό φορολογικό σύστημα που διώχνει τις επενδύσεις από τη χώρα μας, καθιστώντας τη έναν μη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Επί της ουσίας, με το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα οι λίγοι πληρώνουν πολλά, ενώ οι περισσότεροι δεν πληρώνουν τίποτα.
Οι υψηλοί φόροι, ειδικά στις ατομικές επιχειρήσεις, λειτουργούν ως κίνητρο για την εγκατάλειψη της χώρας.
Σε αυτό το περιβάλλον η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS, είναι επιβεβλημένη.
Η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα μακροπρόθεσμο φορολογικό σύστημα με έναν ενιαίο και δίκαιο συντελεστή φόρου εισοδήματος είναι απαραίτητη.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές χώρες που έχουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον για πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, έχουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη.
Η Σλοβακία, π.χ., η οποία εδώ και 15 χρόνια έχει σταθερό φορολογικό σύστημα και ενιαίο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 21%, έχει καταφέρει να έχει ανάπτυξη 7% στο ΑΕΠ.
Μην περιμένουμε, λοιπόν, επενδύσεις αν το φορολογικό μας σύστημα δεν είναι σταθερό τουλάχιστον για μια δεκαετία και δε δίνει κίνητρα σε όσους εργάζονται και δημιουργούν πλούτο.
Συνεπώς η υπερφορολόγηση και η μη ανταποδοτικότητα των φόρων δημιουργεί ένα κράτος χαμηλής εμπιστοσύνης και λιγοστών επενδύσεων.
Μετά τη μακροχρόνια κρίση και τα μνημόνια, που ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αλλά με επιτήρηση, ήρθε η ώρα να καταστήσουμε το φορολογικό σύστημα της χώρας μας εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Παύλος Κ. Κρανιώτης
Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας