Ξεκινά το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στον κλάδο της Αεροδιαστημικής
-Σκοπός είναι να ελκύσει ό,τι καλύτερο από επιστημονικής πλευράς υπάρχει στην Ελλάδα στο χώρο αυτό
Ιδρύθηκε και ξεκινά στις αρχές Μαρτίου 2015 το πρώτο εξάμηνο των μαθημάτων του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών σε όλη την Ελλάδα, σε επίπεδο ΑΕΙ, στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της Αεροδιαστημικής, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το πρωτοποριακό αυτό μεταπτυχιακό φέρει τον τίτλο “MS in Space Systems Design (http://space.uop.gr/) και οι εγγραφές είναι εν εξελίξει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.
Σκοπός είναι να ελκύσει ό,τι καλύτερο από επιστημονικής πλευράς υπάρχει στην Ελλάδα στο χώρο αυτό και να δημιουργήσει μια γενιά από λαμπρούς νέους επιστήμονες και μηχανικούς στον κλάδο της Αεροδιαστημικής.
Η Αεροδιαστημική είναι ένας κλάδος από τον οποίο έχουν γεννηθεί και γιγαντωθεί οι σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες του 20ού και 21ου αιώνα στα μικροηλεκτρονικά, το διαδίκτυο και τις τηλε-επικοινωνίες.
Στον τομέα αυτό ήδη παγκοσμίως δραστηριοποιούνται πάρα πολλές εταιρίες και εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει τη νέα επερχόμενη τεχνολογική επανάσταση σε θέματα προηγμένων υλικών, τηλε-επικοινωνιών για υπηρεσίες του ίντερνετ, φαρμακευτικά προϊόντα και πάρα πολλές άλλες εφαρμογές. Εκτιμάται από ειδικούς ότι στις επόμενες δεκαετίες από τον κλάδο αυτό θα προκύψουν σημαντικοί οικονομικοί κύκλοι επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας.
Η πόλη της Καλαμάτας είχε την ευκαιρία το Νοέμβριο 2013 να συναντήσει και να ακούσει εκ του σύνεγγυς από το διευθύνοντα σύμβουλο της Swiss Space Systems, Pascal Jaussi, το έμπρακτο ενδιαφέρον τους να εγκαθιδρύσουν στο αεροδρόμιό της την πανευρωπαϊκή βάση λειτουργίας της, η οποία θα αποτελούσε σημείο έλξης συναφούς επιχειρηματικότητας από όλο τον κόσμο.
Επιστημονικός συντονιστής του εν λόγω μεταπτυχιακού προγράμματος είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Αεροδιαστημικής Περικλής Παπαδόπουλος, επί μακρόν συνεργάτης της NASA, υπό την αιγίδα του οποίου εκτοξεύτηκε προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS ) ο μικροδορυφόρος Λ-sat τον προηγούμενο Ιούλιο και αποτελεί ορόσημο, ως η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική αποστολή στο διάστημα.
Είναι μια σημαντική προσπάθεια εξωστρεφούς αναβάθμισης και επικαιροποίησης της επιστημονικής θεματολογίας του Πανεπιστημίου. Θα αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα υποστήριξης του στρατηγικού τομέα ανάπτυξης της Αεροδιαστημικής στη χώρα μας. Είναι, δε, ένας τομέας τον οποίο ειδικότερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θεσπίσει ως μια από τις σημαντικές αναπτυξιακές της κατευθύνσεις. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η προσπάθεια προσέλκυσης εταιριών υψηλής τεχνολογίας γύρω από την προτεινόμενη Διαστημική Πύλη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας (www.spaceportkalamata.com).
Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών έχει τη στήριξη του διεθνούς κύρους ερευνητικού Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής του Βελγίου, Von Karman Institute for Fluid Dynamics.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση της έρευνας σε διαστημικά συστήματα όπως οι μικροδορυφόροι, από τους οποίους μπορούν με χαμηλό κόστος να παραχθούν εφαρμογές σε μια πλειάδα από τομείς, όπως η ναυσιπλοΐα, ο αγροτικός τομέας, η τηλεϊατρική, η διαχείριση κρίσεων, η συντήρηση υποδομών, η διαχείριση των υδάτινων και χερσαίων πόρων, και πάρα πολλά άλλα.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν, ως προσκεκλημένοι, ομιλητές και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες του εξωτερικού στις ειδικότητες αυτές.