14 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 325 Πρόσωπα

Νίκος Labôt

Ο σκηνοθέτης που μεγάλωσε στην Καλαμάτα και μιλάει για το γυναικείο φύλο

Μια γυναίκα που είχε ως αποστολή να φροντίζει τα παιδιά και το σπίτι της αναγκάζεται, όταν χάνει ο άντρας της τη δουλειά του, να πάει να δουλέψει και να γίνει καθαρίστρια. Εκεί η έτσι κι αλλιώς καταπιεσμένη γυναίκα θα γνωρίσει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και του ανταγωνισμού για το μεροκάματο. Όμως, ετούτη η γυναίκα μέσα σε αυτό το σκληρό περιβάλλον, αλλά και μέσα από τους μεγάλους συμβιβασμούς που αναγκάστηκε να αποδεχτεί, βρήκε το δρόμο για τη χειραφέτηση.

Αυτή η πικρόγλυκη ιστορία παρουσιάζεται στην ταινία του Νίκου Labôt (Νίκος Χαραλαμπόπουλος), του κινηματογραφιστή που μεγάλωσε στην Καλαμάτα, “Η δουλειά της”.

Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Labôt και έκανε πρεμιέρα το περασμένο φθινόπωρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Μάλιστα, ήταν η μοναδική ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Η ταινία “Η δουλειά της” κέρδισε επίσης, με την ηθοποιό Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου. Ακόμη, το Μάη θα προβληθεί σε κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας.

Οι αναμνήσεις του Νίκου Labôt από την Καλαμάτα είναι εξαιρετικές. Το είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη και στο Documento: “Πέρασα τα καλύτερα παιδικά χρόνια κι αυτό το χρωστάω στον πατέρα μου και τη μητέρα μου που επέλεξαν να ζήσουμε από την ηλικία των 4 ως 17 χρόνων μου στην Καλαμάτα. Μια όμορφη πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Αυτός ο συνδυασμός έκανε τον πατέρα μου να μας βάζει συχνά στο αμάξι για να κάνουμε τρελές εξορμήσεις. Μια ισχυρή ανάμνηση: Στην ηλικία των 6-8 να σκαρφαλώνουμε με τους φίλους μου στα δέντρα και να φτιάχνουμε δεντρόσπιτα, ολόκληρα χωριά, και να παίζουμε κατάμαυροι (από το χώμα) τους ιππότες, εφοδιασμένοι με ξύλινα σπαθιά και πανοπλίες από σκουπιδοσακούλες!”.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας “Η δουλειά της” είναι η Παναγιώτα και μέσα από αυτή η γυναίκα που απεγκλωβίζεται από τον αποκλειστικό ρόλο της συζύγου και μητέρας.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο παρακολούθησε η Μάρα Θεοδωροπούλου για την Popaganda, η οποία πήρε συνέντευξη από τον Νίκο Labôt, που είπε για την Παναγιώτα: «Εξερευνώντας τον εσωτερικό κόσμο της Παναγιώτας προσπάθησα να μείνω πιστός στον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της γυναίκας. Η Παναγιώτα είναι μια γυναίκα φοβισμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση, αλλά συγχρόνως ρομαντική και καλοπροαίρετη. Έχει μάθει να μη μιλάει πολύ, μιας και σε αυτήν την οικογένεια τον πρώτο λόγο είχε ανέκαθεν ο άντρας. Ξέροντας μόνο ότι πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την οικογένειά της, συνεχίζει την πορεία της μέσα στον άγνωστο (για αυτήν) κόσμο της εργασίας. Οι αλλαγές που έρχονται στη ζωή της έρχονται ανεπαίσθητα, η ίδια δεν τις πολυκαταλαβαίνει ούτε και ξέρει πώς να τις διαχειριστεί. Προτιμά, λοιπόν, να σωπαίνει και να κάνει τα πράγματα αθόρυβα. Συνήθως στη ζωή δε λέμε δυνατά τις σκέψεις μας και αυτό ήταν κάτι που ήθελα να υπάρχει διακριτά στην ταινία. Για αυτό και πολλά πράγματα δε λέγονται, αλλά υποβόσκουν. Έχει μεγαλύτερη δύναμη ένα πλάνο μιας βουβής γυναίκας από το να ακούσω απλά τη σκέψη της”.

Αυτή η “βουβή γυναίκα”, όμως, μιλάει για την καταπίεση του γυναικείου φύλου. Είπε ο Νίκος Labôt στη Μάρα Θεοδωροπούλου και την Popaganda: “Αν και βρισκόμαστε στο 2018 και σίγουρα έχουν βελτιωθεί κάποια πράγματα προς όφελος του γυναικείου φύλου, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη για να πούμε ότι υπάρχει ισότητα. Αρκετοί, μάλιστα, παραξενεύονται όταν ανοίγει αυτό το θέμα, γιατί θεωρούν ότι πλέον η γυναίκα δεν υφίσταται καταπίεση. Όμως, αν κοιτάξουμε λίγο τι γίνεται σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία ή ακόμη και σε περιοχές της Αττικής, όπου ζουν οικονομικά ασθενέστεροι άνθρωποι, που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για εκπαίδευση και γνώση, θα δούμε δυστυχώς ότι με αυτά τα στερεότυπα είναι βαθιά ποτισμένα η κοινωνία μας.

Με την κρίση η κατάσταση στα νοικοκυριά, ως γνωστόν, χειροτέρεψε, όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε και μια φωτεινή πλευρά που προκύπτει. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους οικονομικής κρίσης, αρκετές γυναίκες σήμερα κρατάνε το τιμόνι και συνεισφέρουν ισότιμα, αν όχι αποκλειστικά, στο εισόδημα των νοικοκυριών. Κι αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σιγά σιγά και σε άλλους δρόμους. Μπορεί να ξυπνήσει διεκδικήσεις για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο, στη συμμετοχή στα κοινά, στην απόλαυση και την κοινωνική εξέλιξη. Αν οι άνθρωποι θελήσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, μακριά από ενοχές και προκαταλήψεις, μπορούν να αλλάξουν την πορεία τους. Ακόμη κι όταν όλα δείχνουν το αντίθετο”.

Το ρόλο της Παναγιώτας ερμηνεύει η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Συμπρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Φιλίνη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Πριμάλη, Ορφέας Αγγελόπουλος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ειρήνη Ασημακοπούλου και Αρετή Σεϊνταρίδου. Το φιλμ είναι συμπαραγωγή Ελλάδας (Homemade Films), Γαλλίας (Sister Productions) και Σερβίας (Sense Production), με την υποστήριξη του Ελληνικού (EKK), του Γαλλικού (CNC) και του Σέρβικου (FCS) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν η ΕΡΤ & η Cineventure 3.

 

Έκθεση εικόνων