15 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 287 - 288 Επιχειρείν

Γαϊδουρόγαλο από το Μελιγαλά

συνέντευξη στον Σταύρο Μαρτίνο

 

Σύμφωνα με το μύθο, η βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, γνωστή για την εκπληκτική ομορφιά της, έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας. Έτσι, στις μετακινήσεις της έπαιρνε μαζί 500 γαϊδούρια, για να εξασφαλίζει το γάλα του μπάνιου της.

Σήμερα, σ’ ένα μικρό χωριό δίπλα στο Μελιγαλά, στο Νιοχώρι, πατρίδα της σπουδαίας λυρικής τραγουδίστριας Μαρίας Κάλλας (Καλογεροπούλου), σε έκταση 500 στρεμμάτων, βρίσκεται η μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος της κυρίας Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου.

Όμως, εκτός από την εμπορία γάλακτος, ξεκίνησε και την παραγωγή του σαπουνιού από γάλα γαϊδούρας και μεσσηνιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

Ιστορία

Εδώ και πολλά χρόνια το γάλα της γαϊδούρας είναι γνωστό για τις θεραπευτικές, κοσμετολογικές και διατροφικές του ιδιότητες.

Οι δε θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και 5.500 χρόνια. Στην αρχαία Αίγυπτο βρίσκουμε το γάλα της γαϊδούρας να χρησιμοποιείται με διάφορες ιατρικές συνταγές, με συμπλήρωμα βοτάνων για την ίαση εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών, ως πόσιμο παρασκεύασμα, ενώ συχνά το έδιναν στα παιδιά.

Οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν, επίσης, ως φαρμακευτική αγωγή.

Στην αρχαία Ρώμη το θεωρούσαν ποτό για την αριστοκρατία. Οι γυναίκες το είχαν ερωτευτεί για τις καλλυντικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση του δέρματός τους. Έκαναν δε μπάνιο μέσα σε γάλα γαϊδούρας και έφτιαχναν μάσκες για το πρόσωπο. Είναι γνωστό ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα της αρχαίας Αιγύπτου έκανε καθημερινά μπάνιο με γάλα γαϊδούρας. Όπως λέει ο μύθος, όπου και αν ταξίδευε, διέταζε και έπαιρνε μαζί της απαραίτητα 500 γαϊδούρια, για να εξασφαλίζει την καθημερινή της τελετουργία, που ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας της επιδερμίδας της.

Από το Μεσαίωνα έχουν σωθεί κρατικά έγγραφα, όπου αναφέρεται ότι οι ευγενείς έπιναν βραστό γάλα γαϊδούρας. Το 1877 η Κρατική Πρόνοια αποφάσισε να δοκιμάσει σε νοσοκομειακή μονάδα εγκαταλελειμμένων μωρών το θήλασμα κατευθείαν από τις γαϊδουρίτσες.

Θα αποδειχτεί αργότερα ότι οι γαϊδούρες, με το καλό και γλυκό τους χαρακτήρα, αλλά προπαντός χάρη στην ποιότητα του γάλακτός τους, μπορούσαν άνετα να ταΐζουν κατευθείαν τα βρέφη και τα άρρωστα μικρά παιδιά.

Έως το 19ο αιώνα μικροπωλητές γάλακτος κυκλοφορούσαν μέσα στις μεγαλουπόλεις. Πόρτα πόρτα πουλούσαν το πολύτιμο ποτό στους πελάτες, συστημένο από τους γιατρούς τους, για να θεραπεύσουν τον επίμονο βήχα, τον εντερικό ερεθισμό, για να ταΐσουν τα καχεκτικά παιδιά, να πολεμήσουν την αναιμία…

 

Η φάρμα

Σε μία έκταση 500 στρεμμάτων, με πλούσια φυσική βλάστηση, στην περιοχή Μελιγαλά Μεσσηνίας, βρίσκεται η μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος της κυρίας Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου.

Όπως λέει η ίδια: «Τα γαϊδούρια της μονάδας μας είναι ελεύθερα να κινούνται και να βόσκουν στις ιδιόκτητες εκτάσεις μας. Τα ζώα μας ελέγχονται τακτικά από κτηνίατρο, από το δε παραγόμενο γάλα αποστέλλεται δείγμα για χημική και μικροβιολογική ανάλυση.

Το γάλα γαϊδούρας εμφιαλώνεται σε μπουκάλια 250 gr και καταψύχεται στους -18ο C, ακολουθώντας όλους τους κανόνες υγιεινής».

 

 

Σαπούνια ΟΝΟΣ

Όσο για το σαπούνι ΟΝΟΣ, παράγεται με την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης. Τα φυτικά έλαια, το νερό και η σόδα δίνουν γλυκερίνη και σαπούνι. Η γλυκερίνη ενυδατώνει το δέρμα, λιπαίνει τα κύτταρα και είναι καταπραϋντική.

Μάλιστα, το σαπούνι ΟΝΟΣ, με το υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε γάλα γαϊδούρας, θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων, όπως ξηροδερμία, ψωρίαση, εγκαύματα, ακμή. Είναι εξαιρετικό για την αντιγήρανση και τη θεραπεία των ρυτίδων. Επιπρόσθετα, είναι φιλικό με το περιβάλλον. Η δε διαρκής έκθεσή του σε υγρασία ενδέχεται να το κάνει μαλακό, λόγω της γλυκερίνης που περιέχει. Για το λόγο αυτό, μετά τη χρήση του, πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει σε ξύλινη ή μεταλλική σχάρα.

Ο 38χρονος Βασίλης Ηλιόπουλος, γιος της ιδιοκτήτριας, ελπίζει να μεγαλώσει τη φάρμα και να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη μονάδα.

Σήμερα η κάθε γαϊδούρα δίνει γύρω στα 250 γραμμάρια γάλα, αφού πρέπει να φάει και το μικρό της, το οποίο καταψύχεται και διατίθεται μέσω διαδικτύου.

«Πριν από λίγο καιρό φτιάξαμε και το πρώτο μας σαπούνι, που έχει φοβερές ιδιότητες και ήδη υπάρχουν παραγγελίες. Μιλάμε για ό,τι πιο φυσικό σε προϊόν υπάρχει, καθώς είναι από γάλα γαϊδούρας και ελαιόλαδο. Είναι ένα πραγματικό θεραπευτικό καλλυντικό από την αρχαιότητα» μας λέει ο Βασίλης.

Να σημειωθεί πως το γάλα της γαϊδούρας είναι ακριβό προϊόν και μπορεί να φθάσει στα 100 ευρώ το κιλό, ενώ το σαπούνι φθάνει στη λιανική στα 5 ευρώ.

«Είναι ένα ακριβό προϊόν» παρατηρεί και ο Βασίλης Ηλιόπουλος.

«Η τιμή του στη διάθεση μπορεί να φτάσει και τα 100 ευρώ το κιλό, εμείς, φυσικά, το δίνουμε φθηνότερα σε επιλεγμένα καταστήματα, αλλά μπορεί να δώσει μεγάλο εισόδημα.

Εμείς αγρότες είμαστε και αποφασίσαμε να επεκταθούμε σιγά σιγά. Το κάνουμε με κόπο και αγάπη για τα ζώα μας και τη δουλειά μας.

Αρχίζει πλέον και αποδίδει σιγά σιγά…».

 

Info: www.galagaidouras.gr Τηλ.: 6970994566 – 693808364