4 Δεκεμβρίου, 2024
Κ. Γεωργούλη 27, Καλαμάτα 24100, Μεσσηνία
Τεύχος 333 Άρθρα

“ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ” Μια σπουδαία έκθεση από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev «Ένδυμα Ψυχής», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Οι 2.000 επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σπουδαίο δείγμα 30 έργων, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας, ένα χρόνο πριν από την επίσημη παρουσίασή τους από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή της Αθήνας. Η μετάκληση της έκθεσης στην Καλαμάτα αποτέλεσε τη βασική επετειακή δράση του Ιδρύματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με τη χειρονομία αυτή το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια τίμησε την πρώτη ελεύθερη πόλη της νεότερης Ελλάδας, παρουσιάζοντας δύο αιώνες ενδυματολογικής κληρονομιάς, μέσα από τη ρηξικέλευθη ματιά των δύο καλλιτεχνών. Για το λόγο αυτό το Ίδρυμα ευχαριστεί τους καλλιτέχνες, το Δήμο Καλαμάτας, τους συνεργάτες και τις ξεναγούς που συνετέλεσαν στην άψογη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

«Ένδυμα Ψυχής»

Οι πλέον αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ξαναγράφουν ιστορία. Επανέρχονται στο προσκήνιο αποτυπωμένες για πρώτη φορά εικαστικά, μέσα από την εμβληματική συνεργασία του καταξιωμένου φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Anatoli Georgiev. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου έχει τίτλο «Ένδυμα Ψυχής» και εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για τη 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Ξεπερνώντας τις πολλαπλές αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος, ο Βαγγέλης Κύρης και ο Anatoli Georgiev, συνεργάστηκαν στενά με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για περισσότερο από δύο χρόνια. Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από το 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως έπειτα από δεκαετίες. Τα σπάνια εκθέματα του μουσείου [που μεταξύ άλλων φιλοξενεί ενδυμασίες ιστορικών προσώπων και αγωνιστών όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Όθωνας και κυριών της εποχής όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, Κυρά Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη] βρήκαν για λίγο νέα ζωή. Οι ιστορικής αξίας ενδυμασίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες. Και ζωντάνεψαν ξανά για να αποτυπωθούν από το “μαγικό” φακό του Βαγγέλη Κύρη. Στη συνέχεια οι λήψεις εκτυπώθηκαν σε ύφασμα. Και με τη νέα τους μορφή αποτέλεσαν την βάση για τα εξαιρετικά κεντήματα του Anatoli Georgiev. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό όγκο δουλειάς [128 έργα στο σύνολό τους] που λειτουργεί ως φόρος τιμής στο ελληνικό ένδυμα. Μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο και την πολυμορφία της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς. Για την ειδική παρουσίαση της έκθεσης στην Καλαμάτα επιστρατεύτηκαν δύο ακόμα σημαντικοί καλλιτέχνες, προσδίδοντας στο εγχείρημα μια νέα δραματουργία και δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης βιωματικής ξενάγησης.Τα έργα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev αναδεικνύονται φωτιστικά από τη σπουδαία σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, ενώ ντύνονται μουσικά με το πρωτότυπο ηχοτοπίο του εικαστικού ήχου Δημήτρη Μπάκα, στο οποίο αποκρυπτογραφούνται ήχοι κεντήματος και λήψεων από φωτογραφικές μηχανές, αναμεμειγμένοι με τη μουσική μας παράδοση.

Έκδοση

Ειδική μνεία αξίζει στην υλοποίηση της πολυτελούς έκδοσης «Ένδυμα Ψυχής», 320 σελίδων, η οποία συνοδεύει την έκθεση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που υλοποιείται επίσης με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Ίδρυμα Γεωργίουκαι Βικτωρίας Καρέλια

Tο κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Bικτωρίας Kαρέλια ιδρύθηκε το 1993 και αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας του Γεωργίου Kαρέλια να μετουσιώσει τις αξίες του για τη ζωή σε αληθινά έργα. Πιστό στο όραμα του εμπνευστή και δημιουργού του, το Ίδρυμα συνεχίζει μέχρι και σήμερα το έργο του στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς και συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης συνανθρώπων μας. H Bικτωρία Kαρέλια είναι συνεχιστής της υποστήριξης εκπαιδευτικών, οικονομικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και φιλανθρωπικών έργων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Το Ίδρυμα παραμένει αφοσιωμένο στο όραμα του ιδρυτή του και λειτουργεί με ακεραιότητα και σεβασμό προς το συνάνθρωπο, επιτελώντας το έργο του με διακριτικότητα και διαρκή προσπάθεια για τη βέλτιστη υλοποίηση των σκοπών του. ■

-Περιηγηθείτε στην έκθεση μέσα από ένα βίντεο 20 λεπτών που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό: https://youtu.be/um-9PLdE4pQ

‘Εκθεση εικονών