ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Διεθνές συνέδριο για το ρόλο

της Μεσσηνίας στη Φραγκοκρατία

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου το Διεθνές Συνέδριο για το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου και το ρόλο της Μεσσηνίας στη Φραγκοκρατία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο νέο ξενοδοχείο της Καλαμάτας στον Κορδία “Elysian Luxury Hotel”,  υπό τη διοργάνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε το μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα για την παρουσία του και ανέφερε ότι η όλη διοργάνωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την τοπική Εκκλησία της Μεσσηνίας και καρπό συνεργασίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. 

Μιλώντας για τη θεματολογία ευχαρίστησε την επιστημονική επιτροπή στο πρόσωπο της ομοτίμου καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Χρύσας Μαλτέζου, καθώς και όλους τους εισηγητές και ερευνητές.
Ευχαριστίες απηύθυνε και στον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης, πανοσιολ. αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά και την επίκουρο καθηγήτρια Δέσποινα Μιχάλαγα, για το κοπιώδες έργο της διοργάνωσης.
Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους χορηγούς για τη σημαντική συμβολή τους, τους εκπροσώπους των Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα ΜΜΕ.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και κάλεσε να χαιρετίσει το συνέδριο και να κηρύξει την έναρξη. 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο χαιρετισμό του για το Βυζαντινό Πολιτισμό ως θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αλλά και την υποχρέωση των Ελλήνων να τον υπερασπιστούν απέναντι στα μορφώματα που αναδύονται και επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Επίσης, επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν στον πυρήνα του πολιτισμού τους την υπεράσπιση του διαλόγου, της ειρήνης, της φιλίας και της καλής γειτονίας, ιδιαίτερα με την Τουρκία, πάντα όμως στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού και της υπεράσπισης του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η τοποθέτηση ότι η βυζαντινή περίοδος ήταν ένας Μεσαίωνας. Αντίθετα, υπογράμμισε ότι ο Βυζαντινός Πολιτισμός αποτέλεσε τη γέφυρα για τη μετάβαση στην Αναγέννηση.

 

Εν συνεχεία μίλησε η ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ με θέμα "Λατινοκρατούμενη Πελοπόννησος", ενώ ακολούθησαν η ερμηνεία παλαιών μουσικών τραγουδιών από το Σύνολο “Ex Silentio” και πέντε ακόμα συνεδρίες με ενδιαφέρουσες επιστημονικές εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες – ομιλητές.

Παρουσίες
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα
Efisio Luigi Marras, ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα, ο απερχόμενος δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας.

Πρόσφατα Άρθρα