ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εβδομάδα Γαλλοφωνίας 2019

Με ιδιαίτερη επιτυχία η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γιόρτασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας. Φετινό θέμα του εορτασμού ήταν η γαστρονομία.

Το στρογγυλό τραπέζι «Γαλλοφωνία & Γαστρονομία», σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το Elite City Resort, ενθουσίασε το κοινό που είχε γεμίσει από νωρίς το Yiamas Gastro Bar για να ακούσει από κοντά τους Jean – Marie Hoffmann (executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα), Ντίνα Νικολάου (σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίων στο Παρίσι), Κώστα Παπαδημητρίου (οινολόγο-επιχειρηματία Kalamata Papadimitriou) και Παναγιώτη «Γαστροναύτη» Παπανικολόπουλο  (τροφογράφο-γαστρονομικό σύμβουλο επιχειρήσεων) να διηγούνται πώς η γαλλική γλώσσα έδωσε προστιθέμενη αξία στην επαγγελματική – γαστρονομική τους πορεία. Ακολούθησε δείπνο γευσιγνωσίας γαλλικής κουζίνας που προετοιμάστηκε από το σεφ του ξενοδοχείου.

Ο φετινός μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία ήταν δικαιωματικά ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα, με 285 αναγνώστες – μαθητές, εκπαιδευτικούς και ιδιώτες – από 26 σχολεία και κέντρα Γαλλικής Γλώσσας από τη Μεσσηνία. Το βιβλίο που διαβάστηκε ήταν το «La vraie recette de l’amour”  της Agnes Laroche. Η εκδήλωση άνοιξε με ένα βίντεο έκπληξη από την ίδια τη συγγραφέα και η ανάγνωση ξεκίνησε, όπως κάθε χρονιά, με πρώτο αναγνώστη τον επίτιμο Πρόξενο της Γαλλίας στην Καλαμάτα, Αριστείδη Μουτζούρη. Οι μικροί αναγνώστες φορούσαν μαγειρικούς σκούφους προσφορά της εταιρείας Κωνσταντόπουλος και ντοσιέ ανάγνωσης από το βιβλιοπωλείο Μολύβι & Χαρτί στην Κορώνη. Τα μουσικά διαλείμματα και το τραγούδι του τέλους επιμελήθηκε ο Γιώργος Σκλήκας, ενώ οι σπουδαστές των τμημάτων γαστρονομίας του ΙΙΕΚ Δέλτα 360° πρόσφεραν στους συμμετέχοντες κεράσματα εμπνευσμένα από τη γαλλική κουζίνα και χυμούς ΛΑΚΩΝΙΑ.

Η εβδομάδα έκλεισε με βραδιά γαλλικού κινηματογράφου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στον πολυχώρο εκδηλώσεων Α49. Οι μικροί επίδοξοι γαλλόφωνοι απόλαυσαν τον “Ratatouille”, ενώ οι μεγάλοι λάτρεις του γαλλικού σινεμά διασκέδασαν με το «Δείπνο Ηλιθίων».

Ως αναγνώριση για το σπουδαίο έργο που προσφέρει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού, η ομάδα Γαλλοφωνίας προσκλήθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Γαλλίας, Cristophe Chantepy, για τη γιορτή της Γαλλοφωνίας.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα