Η Στούπα παραδομένη στη γοητεία του χειμώνα

του Θανάση Παντέ

 

Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Στούπα την ανακαλύπτω εξαρχής. Όπως και τούτη τη φορά, καταμεσής του χειμώνα, χωρίς το τουριστικό της πρόσωπο, κυριολεκτικά μιαν άλλη Στούπα. Μια Στούπα που μόνο όσοι τη ζουν μπορούν να εκτιμήσουν όπως της αξίζει και της ταιριάζει, απαλλαγμένη από τα φτιασίδια που η τουριστική πραγματικότητα της έχει δώσει τα τελευταία πολλά χρόνια.

Νεράιδα της Μεσσηνίας αποκαλούν τη Στούπα και δεν έχουν άδικο. Το λίκνισμά της στην αγκαλιά του Μεσσηνιακού κόλπου θα αρκούσε γι’ αυτόν το χαρακτηρισμό. Η Στούπα σήμερα δε θυμίζει σχεδόν σε τίποτα, βέβαια, την εποχή που έζησε σ’ αυτήν για κάποιο διάστημα ο Καζαντζάκης, πλην ενός μέρους γύρω από την παραλία της Καλόγριας, όπου βρίσκεται το σπιτάκι που έμενε όταν βρισκόταν στην περιοχή την περίοδο 1917-1918.

Το πρόσχημα για να βρεθεί στη Στούπα ήταν η επιχειρηματική ενασχόληση με το εγκαταλελειμμένο σήμερα ορυχείο της Πραστοβάς μαζί με το Γιώργη Ζορμπά και ο βαθύτερος λόγος, βέβαια, η αποφυγή της στρατεύσεως, μιας και ο σχετικός νόμος της εποχής τού έδινε την ευκαιρία να το κάνει.

Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά και ελάχιστα έχουν να κάνουν με όσα στις σελίδες αυτές αναφέρω. Άλλωστε, δε γίνεται να βρεθείς στη Στούπα και να μην αναφερθείς στον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά, που πλέον αποτελούν εμβληματικά πρόσωπα αναφοράς για την περιοχή.

Καθώς περιπλανιέμαι στην ερημική Στούπα, συναντώ έναν από τους πλέον πιστούς θαυμαστές της, που χρόνια τώρα την επισκέπτεται ανελλιπώς. Είχαμε να βρεθούμε από το Σεπτέμβριο του 2017 που το Πολιτιστικό Σωματείο ΝΑΡΤΟΥΡΑ είχε πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο «Καζαντζάκης και Ζορμπάς στη Στούπα 100 χρόνια μετά».

Καθόλου ερημίτης δεν είναι ο εν λόγω θαυμαστής της Στούπας, αλλά χαίρεται κι αυτός, όπως κι εγώ, βλέποντας την παραλία της Καλόγριας χωρίς την πληθώρα των ομπρελών που αλλοιώνουν την όψη της.

 

Άλλο δεν έχω να προσθέσω σε αυτό το κείμενο. Άλλωστε, σύντομα θα είμαι πάλι εκεί, καθώς οι ενδιαφέρουσες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, χάρη στην καθοριστική συμβολή της ΝΑΡΤΟΥΡΑ, γίνονται ολοένα και περισσότερες.

Πρόσφατα Άρθρα