Εν Καλάμαις

Εν Καλάμαις
02 Φεβ
2018

του Πέτρου Α. Τσώνη

 

Φεστιβάλ, λέει, Μεσογειακής Διατροφής είχαμε και φέτος στην Κορώνη, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, μετά την απόφαση της UNESCO για εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με τη βοήθεια του Μανιατάκειου Ιδρύματος ο Δήμος έστησε ένα αξιοπρεπές τριήμερο, στο οποίο φέτος την τιμητική τους είχαν οι δήμαρχοι ελληνικών πόλεων και ο καθένας ξεχωριστά μίλησε για τα υπέροχα προϊόντα του Δήμου του.

Μίλησαν και ειδικοί για την αξία της Μεσογειακής Διατροφής, έγιναν γευσιγνωσίες ελαιολάδου και φάγαμε τοπικά φαγητά, μέχρι που χορέψαμε. 

Αυτά μέχρι το Σάββατο το βράδυ, γιατί την Κυριακή το πρωί το σενάριο άλλαξε άρδην.

Χιλιάδες λίτρα σπορέλαιων γέμισαν τις τηγανιέρες για να μας προσφέρουν υπέροχες τηγανιτές πατάτες, όχι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μα με έξτρα παρθένο… κάτι σε λάδι, τέλος πάντων.

Επιμένω και δε με πειράζει καθόλου αν γίνομαι μονότονος. Κανένας καταστηματάρχης στην Κορώνη, στη Φοινικούντα, στη Μεθώνη, στην Πύλο, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Ηλεία, δε χρησιμοποιεί ελαιόλαδο για τηγάνισμα.

Μπορεί, άραγε, να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Βεβαίως μπορεί, αρκεί κάποιος να μπει μπροστά – εννοώ θεσμός – και να συντονίσει τα πράγματα.

Κάποτε ο δήμαρχος μας μίλησε για κάποιο σύμφωνο ποιότητας, γιατί άραγε ξεχάστηκε;

Κάποτε μια προβεβλημένη δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Κορώνη, καλεσμένη του Δημήτρη και της Ελένης Μανιατάκη, ενθουσιάστηκε απ’ αυτά που της προσέφερε το ζεύγος, σε γεύμα στο σπίτι τους. Ενθουσιασμένη, λοιπόν, ρώτησε την παρέα – μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου – αν αυτά τα φαγητά θα μπορούσε να τα φάει στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής.

Ήρθαμε σε δύσκολη θέση και κάποιος άρχισε να μιλάει για τον καιρό.

Για να τελειώνουμε, Μεσογειακή Διατροφή με κατανάλωση χιλιάδων λίτρων σπορέλαιων δε γίνεται. Αν κάποιος έχει αντίρρηση, θα τον ακούσουμε με ενδιαφέρον.

 

 

Υ.Γ. Με τα παραπάνω δε θέλω καθόλου να υποτιμήσω τις προσπάθειες του Μανιατάκειου Ιδρύματος, που με πάθος προωθεί στην Ελλάδα και στον κόσμο την Κορώνη και τη Μεσσηνία γενικότερα. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πρόσφατα Άρθρα