Εν Καλάμαις

του Πέτρου Α. Τσώνη

 

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, μάλλον θετικό είναι το πρόσημο του απολογισμού για τη Μεσσηνία.

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε, δύο είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η τοπική μας οικονομία στα επόμενα χρόνια. Στον τουρισμό και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή, κυρίως δηλαδή στο ελαιόλαδο.

Ο τουρισμός φέτος πήγε πάρα πολύ καλά. Η ολοκλήρωση του δρόμου, η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με πολλές πόλεις της Ευρώπης, τα υπέρογκα ναύλα για τα νησιά, ήταν οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν στην αύξηση των επισκεπτών του νομού μας.

Όμως, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ακόμα και για ανάπτυξη του τουρισμού τις άλλες εποχές.

Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε.

Ο άλλος πυλώνας, όμως, της γεωργίας, δεν τα κατάφερε το ίδιο με τον τουρισμό. Η ελαιοπαραγωγή μειώθηκε από δάκο και άλλες διάφορες ασθένειες που ευνόησε ο καιρός, αλλά και οι πλημμελείς ψεκασμοί.

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι πήραν ένα καλό μάθημα για τα επόμενα χρόνια.

Στον τομέα του ελαιολάδου, πάντως, ένα σημαντικό πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας.

«Ψυχή» του προγράμματος ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, που με την ομάδα του έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην υπόθεση «ελαιόλαδο».

Είναι αυτός που κατάφερε να κερδίσει το ελαιόλαδο τον τίτλο «Ισχυρισμός υγείας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτά, και ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά!

 

 

 

Υ.Γ. Εντάξει, δεν κέρδισε η Καλαμάτα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Ε, δεν έχασε και η Βενετιά βελόνι!         

Πρόσφατα Άρθρα