Ημερίδα για τον Άγιο Πορφύριο και τα αρωματικά φυτά στο Κάθισμα των Δολών

Ημερίδα με θέμα «Διατήρηση και αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας: αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά» πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Άνω Δολών Μεσσηνιακής Μάνης, με ομιλήτρια τη δρα Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυλογενετικών Πόρων και υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσιών.

Το έναυσμα για το ξεκίνημα της εκδήλωσης δόθηκε με την πραγματοποίηση των αποκαλυπτήριων της τοιχογραφίας του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, έργο δια χειρός Σταύρου Φίσκιλη. Στην τοιχογραφία αυτή απεικονίζεται ο Άγιος σε φυσικό τοπίο, το οποίο βρίθει βοτάνων, ενώ δίπλα του πετούν πουλιά, πράγματα τα οποία αντικατοπτρίζουν τη βαθύτατη σχέση και αγάπη του Αγίου με τη φύση.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος σε ευλαβείς πιστούς, τόνιζε πολλές φορές πως «οι ομορφιές της φύσεως είναι οι μικρές αγάπες που μας οδηγούν στη μεγάλη Αγάπη, τον Χριστό.  Να χαίρεσθε όσα μας περιβάλλουν. Όλα μας διδάσκουν και μας οδηγούν στο Θεό. Όλα γύρω μας είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού. Και τα έμψυχα και τα άψυχα και τα φυτά και τα ζώα και τα πουλιά και τα βουνά και η θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα και ο έναστρος ουρανός. Για να γίνει κανείς χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής. Χοντρές ψυχές κοντά Του ο Χριστός δε θέλει. Ο χριστιανός, έστω και μόνο όταν αγαπάει, είναι ποιητής, είναι μες στην ποίηση. Την αγάπη ποιητικές καρδιές την ενστερνίζονται, τη βάζουν μέσα στην καρδιά τους, την αγκαλιάζουν, τη νιώθουν βαθιά. Να εκμεταλλεύεσθε τις ωραίες στιγμές. Οι ωραίες στιγμές προδιαθέτουν την ψυχή σε προσευχή, την καθιστούν λεπτή, ευγενική, ποιητική. Προσευχή είναι να πλησιάζεις το κάθε πλάσμα του Θεού με αγάπη και να ζεις με όλα - και με τα άγρια ακόμη - εν αρμονία». Αυτό επιθυμούσε ο Άγιος και προσπαθούσε να εφαρμόσει.

Με το πέρας των αποκαλυπτήριων οι παρευρισκόμενοι μετακινήθηκαν προς τα κελιά του Καθίσματος, όπου έγινε απελευθέρωση θεραπευμένων αρπακτικών πτηνών από την κα Μαρία Γανώτη, υπεύθυνη της Μ.Κ.Ο. Anima. Ανάμεσα σε αυτά που απελευθερώθηκαν ήταν δύο κουκουβάγιες του είδους Τίτω καθώς και τρεις γερακίνες.

Προς το τέλος της - γεμάτης αγάπης για τη δημιουργία - εκδήλωσης αυτής, ο γέροντας Γαβριήλ απηύθυνε λόγο προς τους παρευρισκόμενους με θέμα «Άγιος Πορφύριος και Περιβάλλον», επισημαίνοντας και πάλι ότι οι μικροί λόγοι μάς αναγάγουν στο μεγάλο Λόγο, το Θεό.

 

Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει στο πρόσωπο της κας Χριστιάνας Πειρασμάκη, εταίρο του Ecocity, η οποία συντόνισε την όλη εκδήλωση. 

Πρόσφατα Άρθρα