ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ και στη Μεσσηνια

του Αριστομένη Νικολόπουλου

 

 

Έχει αποδειχθεί ότι, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε παρατεταμένο άγχος, αυτό επιδρά στην ψυχική του διάθεση και υγεία. Το δε άγχος αποτελεί αιτιολογικό ή εκλυτικό παράγοντα ενός μεγάλου φάσματος ψυχικών και σωματικών ενοχλημάτων.

 

Στο κέντρο του εγκεφάλου μας βρίσκεται η περιοχή του μεταιχμιακού μας συστήματος, που είναι το κέντρο των συναισθημάτων μας. Αυτό ενεργοποιεί κατά την κρίση του το έμφυτο όπλο του άγχους, αν κρίνει ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας θα αντιδράσει απέναντι σε ένα θεωρητικό κίνδυνο (π.χ. οικονομική κρίση), με παρόμοιο τρόπο όπως θα αντιδρούσε αν βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα επικίνδυνο ζώο.

Η οικονομική κρίση, π.χ., κατά κάποιον ανάλογο τρόπο απειλεί και αυτή την επιβίωσή μας, την οποία το ένστικτό μας επιτάσσει να προστατέψουμε.

Στη συγκεκριμένη κατάσταση, όμως, υπάρχει μία επιπλέον σημαντικότατη διαφορά, η οποία μεγεθύνει τη βαρύτητα του άγχους που βιώνουμε. Η αντιμετώπιση της κατάστασης δε βρίσκεται «στα χέρια μας» και δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μία φορά και αυτή να τελειώσει. Μία κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε απέναντί της, μεγεθύνει υπερβολικά το άγχος μας.

Το παρατεταμένο και οξύ άγχος που βιώνουμε, αν δεν αντιμετωπιστεί σταδιακά, οδηγεί σε «απόσυρση» από την πάλη για επιβίωση και παθητικότητα του ατόμου, το οποίο νιώθει ανίκανο να αντιδράσει. Μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία, δυσθυμία, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Καθώς ο κόσμος βιώνει όλο και πιο έντονα την ανασφάλεια και το φόβο σε μια δυσοίωνη οικονομική περίοδο, παρουσιάζονται σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική διάθεση, νευρώσεις, καταθλίψεις, κρίσεις πανικού, φοβίες, αλλά και επιπτώσεις οργανικές, όπως σωματοποιήσεις (πονοκέφαλοι, έλκος, κολίτιδες κ.λπ).

Όταν ο άνθρωπος νιώθει πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε καταστάσεις που είναι εκτός του ελέγχου του, η μάχη για επιβίωση σταδιακά εξασθενεί οδηγώντας τον σε παθητικότητα, δυσθυμία, αίσθηση ματαιότητας και ανικανότητας και, προφανώς, σε υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και απόσυρσης.

Πλέον γνωρίζουμε ότι υπεύθυνος για τα λεγόμενα «ψυχικά φαινόμενα» όπως η σκέψη μας, η συνείδηση, τα συναισθήματα, είναι ο εγκέφαλός μας. Γνωρίζουμε ότι αν κάτι μας προκαλεί άγχος και φόβο, είναι επειδή ο εγκέφαλός μας στη μνήμη του το έχει αποθηκεύσει ως θεωρούμενη «απειλή» και έχει «μάθει» σε ανάλογες καταστάσεις να ενεργοποιεί το μηχανισμό άμυνας, που λέγεται άγχος, έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους.

 

Η Βιοανάδραση δίνει τη λύση

 

Ένας μεγάλος αριθμός (50-70%) των συμπτωμάτων των ατόμων που επισκέπτονται τον ιατρό προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το στρες. Τα συμπτώματα του στρες οφείλονται σε οξεία ή χρόνια υπερβολική δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το χρόνιο στρες προκαλεί μια υπέρμετρη ενεργοποίηση του συστήματος υποθάλαμος - υπόφυση – επινεφρίδια, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη κυκλοφορία στο σώμα ουσιών, όπως η αδρεναλίνη, που ενοχοποιείται για τα περισσότερα συμπτώματα του στρες.

Η Βιοανάδραση (Βiofeedback) είναι μια μη-φαρμακευτική θεραπεία αντιμετώπισης του stress. Χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά όργανα που μετρούν και παρέχουν στο άτομο πληροφόρηση (επανατροφοδότηση) ψυχοφυσιολογικών παραμέτρων του σώματός του, που αποτελούν δείκτες της ψυχικής του έντασης, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκτήσει θεραπευτικό αυτοέλεγχο του στρες.

Η Βιοανάδραση βοηθά αποτελεσματικά στη μείωση της υπερβολικής διέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για το στρες. Η απόκτηση της ικανότητας του εκούσιου αυτοέλεγχου σωματικών παραμέτρων που έχουν σχέση με το στρες τροποποιεί και βελτιώνει τον τρόπο με το οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται το στρες και τα συμπτώματά του.

H Βιοανάδραση αποτελεί ιατρική θεραπεία. Διενεργείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή που τη χρησιμοποιεί στο πλαίσιο μιας γενικότερης ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης των παθήσεων που σχετίζονται με το στρες, μόνη της ή σε συνδυασμό με φάρμακα, αν χρειάζονται, και ψυχοθεραπεία.

Ο θεραπευτής, με τη Βιοεπανατροφοδότηση, βοηθάει το άτομο να αναγνωρίσει τον τρόπο αλληλεπίδρασης της ψυχής και του σώματός του, τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα του και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του στρες με δικό του αυτοέλεγχο χωρίς φάρμακα.

Το γραφείο μας πρωτοπορεί ακολουθώντας την επιστημονική πρόοδο, καθώς είναι το μοναδικό στη Μεσσηνία που διαθέτει τη μέθοδο, μέθοδος που ΔΕ βλάπτει την υγεία, ΔΕΝ έχει παρενέργειες, ΔΕΝ εκπέμπει ραδιενέργεια που μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του ατόμου, ΔΕΝ οδηγεί σε εξάρτηση και είναι ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Είναι γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος. Στην Αμερική αποτελεί την Νο1 ψυχοθεραπευτική μέθοδο και βρίσκεται στην πρώτη θέση αποτελεσματικότητας μαζί με τη φαρμακοθεραπεία, με τη διαφορά ότι τα αποτελέσματα της Βιοανάδρασης είναι μόνιμα και μη αναστρέψιμα. Το άτομο μπορεί σε 10 έως 25 συνεδρίες να εκπαιδευτεί να ελέγχει τις πιο σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες στον οργανισμό του. Αυτή η γνώση μένει για πάντα και αλλάζει τη ζωή του ατόμου. Έτσι, μπορεί να ελέγχει τα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα που προκαλεί το έντονο άγχος (ταχυκαρδία, δύσπνοια, εφίδρωση, μυϊκή διέγερση κ.τ.λ.) και παράλληλα να προστατεύει την υγεία του, διατηρώντας τον οργανισμό και φέρνοντάς τον όποτε θέλει σε μία ισορροπία.

Πρόσφατα Άρθρα