ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Είδη γκουρμέ για επαγγελματίες και νοικοκυριά

 

Του Σταύρου Χ. Μαρτίνου 

Πρέπει να έχεις εγκράτεια, όταν μπαίνεις στο καινούργιο κατάστημα του Γιώργου Κωστόπουλου, στην οδό Είρας. Γιατί διαφορετικά θα θες να δοκιμάσεις τα πάντα... Και οι υπεύθυνοι του καταστήματος είναι τόσο ευγενικοί που θα σε αφήσουν…
Όχι ότι είναι κακό να δοκιμάσει κανείς όλα αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας είδη που έχει το μαγαζί, απλά δε θα ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει…
Είναι ένα ιδιαίτερο κατάστημα, με την έννοια ότι είναι ίσως το μοναδικό στην Καλαμάτα που διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, στις μικρότερες δυνατές συσκευασίες.
Εκεί, είτε οι επαγγελματίες είτε τα νοικοκυριά, μπορούν να προμηθευτούν όλων των ειδών ζάχαρες, μαύρη, λευκή, σε κύβους, άχνη, ζάχαρη που δεν «υγρασιάζει». Μπορεί να αγοράσει, είτε λίγα γραμμάρια είτε και κιλά, την πιο σπέσιαλ σοκολάτα σε πλάκες, σε δάκρυα, σε κουμπιά, όπως και σοκολατάκια. Θα βρουν εκεί κρέμες, όλων των τύπων μείγματα για κέικ και μπράουνις, αλεύρια όλων των τύπων, αλάτι Ιμαλαΐων, αλάτι θαλασσινό, αλάτι από τη Μάνη, όλους τους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σησάμι, λιναρόσπορο, κουφέτα, όλα τα μπαχαρικά. Επιπλέον, θα βρει εκπληκτικές πάστες ζάχαρης σε όλα τα χρώματα, παντεσπάνι, διάφορα μείγματα, όλα χωρίς γλουτένη, καθώς και πολλά πολλά άλλα είδη γκουρμέ.
Η επιχείρηση του Γιώργου Κωστόπουλου ιδρύθηκε το 1953 από τον πατέρα του, που εμπορευόταν αλεύρια και δημητριακά. Ο ίδιος μπήκε κανονικά στη δουλειά το 1979. Η κρίση των τελευταίων χρόνων άλλαξε αναγκαστικά πολλά πράγματα στην κατανάλωση. Οικονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να δαπανούν τα χρήματα που δαπανούσαν, σε όλους τους τομείς. Όλη αυτή η κατάσταση γέννησε στον ευαισθητοποιημένο επαγγελματία Γιώργο Κωστόπουλο την ιδέα να δημιουργήσει ένα κατάστημα που θα προσφέρει είδη εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία όμως θα μπορούν να προμηθευτούν όλοι. Κι αυτό το κατάφερε προσφέροντας είτε στους επαγγελματίες είτε στα νοικοκυριά τα προϊόντα του σε όσο μικρές ποσότητες τα χρειάζονται, ώστε να μειώνεται και το κόστος. Επιπλέον, το ότι διαθέτει επιχείρηση που πουλάει στη χονδρική, τον βοηθάει να κρατάει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις τιμές του. Το μεγάλο στοίχημα για τον Γιώργο Κωστόπουλο, όπως σημειώνει ο ίδιος, ήταν «να δημιουργήσουμε ένα χώρο στον οποίο ο καταναλωτής, τόσο ο επαγγελματίας όσο και ο ιδιώτης, να μπορεί να βρει μαζεμένα είδη εξαιρετικής ποιότητας, κατηγορίας γκουρμέ. Με αυτή την έννοια το κατάστημά μας είναι μοναδικό. Και αυτή την κίνηση την κάναμε για να δώσουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να κρατήσουν ψηλά τα στάνταρ της ποιότητας σε ό,τι φτιάχνουν»

Από το κατάστημα δε λείπουν, φυσικά, και τα μεσσηνιακά προϊόντα. Υπάρχει ένα εκπληκτικό τοπικό πορτοκάλι, σε σιρόπι, όπως και μεσσηνιακό σύκο σε σιρόπι ή στεγνό, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Διαθέτει, επίσης, το μανιάτικο αλάτι, μαύρη σταφίδα, ξερό σύκο τσαπέλα και διάφορα άλλα τοπικά προϊόντα ανωτάτης ποιότητας.
Γενικά ο κ. Κωστόπουλος τονίζει ότι «ψάχνουμε σε όλο τον κόσμο ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί, ώστε να το φέρουμε στο μαγαζί και να το δώσουμε στο καταναλωτικό κοινό».
Ο ίδιος είναι ικανοποιημένος, γιατί βλέπει ότι «οι καταναλωτές μένουν ενθουσιασμένοι. Και δεν είναι μόνο τα είδη που έχουμε, αλλά και η διαρρύθμιση που έχουμε κάνει στο μαγαζί. Έχουμε δημιουργήσει ένα ωραίο, ζεστό και άνετο περιβάλλον, που κάνει τον πελάτη να αισθάνεται όμορφα. Μπορεί να καθίσει, να δει τα πράγματά μας, να μας ρωτήσει ό,τι θέλει, να δοκιμάσει. Κι εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετούμε και να βοηθούμε τους καταναλωτές, τους λέμε τις προτάσεις, τις ιδέες μας και εκείνοι αποφασίζουν μόνοι τους».
Πέρα, όμως, από τα είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, στο κατάστημα μπορούν να αγοράσουν οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκών και αρτοποιημάτων, όλα κατασκευασμένα με τις υψηλότερες προδιαγραφές. Επιπλέον, στο κατάστημα σύντομα θα πωλούνται και είδη συσκευασίας.
Ο Γιώργος Κωστοπουλος είναι στη δουλειά σχεδόν 40 χρόνια, συνεχίζει όμως να είναι ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός. Μας είπε γι’ αυτό: «Το να θέλεις να φτιάχνεις καινούργια πράγματα σημαίνει ζωντάνια, δημιουργία και είναι θέμα κουλτούρας. Εγώ προσπαθώ ό,τι εμπειρία έχω, ό,τι έχω δει σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό, ό,τι μαθαίνω, να το αξιοποιώ για τον τόπο μου. Ξέρω ότι ο τόπος μας είναι ο καλύτερος, ότι παράγει τα καλύτερα προϊόντα, ότι οι άνθρωποί του είναι άξιοι και ικανοί. Ε, αυτό θέλω να το δείχνω και μέσα από το μαγαζί μας. Εξάλλου, είναι πολύ μεγάλη η χαρά που μου προσφέρεται, όταν μπαίνουν πελάτες και μένουν ευχαριστημένοι από τα προϊόντα και την εξυπηρέτησή μας».
Σε ό,τι αφορά την κρίση που μαστίζει την οικονομία, ο Γιώργος Κωστόπουλος σημειώνει: «Μπορεί κάποιους να τους έχει καταβάλει λίγο αυτή η πίεση των προβλημάτων που έχουμε, είμαι όμως αισιόδοξος, γιατί σας είπα ότι ο τόπος μας είναι ο καλύτερος και με αγάπη και μεράκι μπορούμε να τα φτιάξουμε όλα. Και οφείλουμε να προσπαθήσουμε, ώστε να δώσουμε ώθηση και στα νέα παιδιά να προχωρήσουν στη συνέχεια λίγο παραπάνω. Οφείλουμε να προσπαθούμε, γιατί η ζωή δε σταματά. Ας σκεφτούμε ότι το 2007 κάηκε η Πελοπόννησος και για να πάμε στην Αθήνα περνούσαμε μέσα από ένα μαύρο τοπίο. Σήμερα, όμως, η διαδρομή δε θυμίζει σε τίποτα αυτή την καταστροφή. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με την κατάσταση που περνάμε τα τελευταία χρόνια».

Πρόσφατα Άρθρα