ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ

Γράφει ιστορία από το 1943!

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,/ να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,/ γεμάτος περιπέτειες,/ γεμάτος γνώσεις»…
 
  
 
Τις περιπέτειες ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης και η ιστορική εταιρία του τις «έχουν φάει» με το κουτάλι. Και μέσα από τις περιπέτειες έχουν αποκτήσει γνώσεις, εμπειρία, ευθύνη. Και έτσι οι μεταφορές «Σπουργίτη» έχουν γίνει συνώνυμο της σιγουριάς και της ποιότητας στη μεταφορά όλων των ειδών εμπορευμάτων, ακόμη και στις ψυγειομεταφορές ευπαθών προϊόντων.
Το όνομα Σπουργίτης είναι το παλιότερο στις μεταφορές στη Μεσσηνία, το πρώτο σε όλη την Πελοπόννησο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς μεταφορές και γενικά από τα παλιότερα στη χώρα.


Κι ενώ σε όλα τα πράγματα υπάρχει η ακμή και η παρακμή, η εταιρία του Κώστα Σπουργίτη συνεχίζει επί εβδομήντα χρόνια μια πορεία ανόδου, που όλα δείχνουν ότι δε θα ανακοπεί. Και ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι της εταιρίας βλέπουν τη δουλειά τους σαν ένα ταξίδι που έχει να τους προσφέρει όχι μόνο κούραση και περιπέτειες, αλλά ηθική ικανοποίηση, γιατί στο τέλος φτάνουν όλα σώα, αβλαβή και εγγυημένα στον προορισμό τους.
Οι μεταφορές, λοιπόν, για την οικογένεια Σπουργίτη δεν είναι απλά μια επαγγελματική δραστηριότητα για βιοπορισμό. Είναι προσφορά και δημιουργία, που δίνουν την εσωτερική ώθηση για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, που γεννούν νέες ιδέες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
Ήταν 26 Μαρτίου του 1943, όταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημαία» δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση του πρακτορείου του Κωνσταντίνου Σπουργίτη, παππού του σημερινού επικεφαλής της εταιρίας, που ενημέρωνε για τα καθημερινά δρομολόγια στις γραμμές Καλαμάτας-Χαρακοπιού-Κορώνης. Το 1946 ξεκίνησε και το δρομολόγιο Καλαμάτας-Αθήνας, μια φορά την εβδομάδα τότε, δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο ήταν σε κατάσταση τραγική. Τότε άρχισε και το δρομολόγιο Καλαμάτας-Σπάρτης, όπου μεταφέρονταν κυρίως οικοδομικά υλικά.
Το 1949 σταμάτησε το δρομολόγιο Καλαμάτας-Χαρακοπιού-Κορώνης και ξεκίνησαν κανονικά τα δρομολόγια Καλαμάτας-Αθήνας. Οι μεταφορές, μας λέει ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης, «γίνονταν με λεωφορειάκια, όπου στο μισό χώρο υπήρχαν καθίσματα και στον άλλο μισό πράγματα. Τότε οι αυτοκινητιστές είχαν και εγγλέζικα φορτηγά, από τον πόλεμο, που τους τα είχε δώσει το κράτος. Εμένα ο παππούς μου πήρε ένα τέτοιο φορτηγό».
Το πρακτορείο εκείνη την εποχή ήταν στο «Πάνθεον».

Το 1951 μπήκε στη δουλειά ο γιος του ιδρυτή των μεταφορών Σπουργίτη, Γιώργος, πατέρας του σημερινού Κωνσταντίνου. Ο δε παππούς πήγε στην Αθήνα, όπου άνοιξε γραφείο της μεταφορικής επιχείρησης.
Ο επικεφαλής σήμερα της εταιρίας μπήκε στη δουλειά το 1981, ενώ δέκα χρόνια μετά ξεκίνησαν οι διεθνείς μεταφορές. Οι μεταφορές «Σπουργίτη» είναι η πρώτη επαρχιακή επιχείρηση στην Ελλάδα που ξεκίνησε να στέλνει ή να φέρνει πράγματα σε όλο και απ’ όλο τον κόσμο, με άδεια και πιστοποίηση.
Σήμερα στην εταιρία έχει μπει η τέταρτη γενιά Σπουργίτη, ο Γιώργος Σπουργίτης, η Κατερίνα Σπουργίτη και έπεται ο Δημήτρης Σπουργίτης.
Τώρα που μπήκε η νέα γενιά, η επιχείρηση ρίχνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο προγραμματισμός για μεγαλύτερη επέκταση στην Πελοπόννησο. Αναφέρει σχετικά ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης: «Στην Πελοπόννησο έχουμε αντιπροσώπους στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Τρίπολη. Τα αυτοκίνητά μας περνούν από τις τρεις αυτές πόλεις και τους νομούς όπου βρίσκονται, παραλαμβάνονται τα εμπορεύματα και τα αποστέλλουμε όπου μας ζητηθεί, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά ή οπουδήποτε αλλού στο εξωτερικό και το εσωτερικό».
Επιπλέον, πρόσφατα η εταιρία μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, επίσης στη λεωφόρο Αθηνών, όπου ο χώρος είναι μεγαλύτερος και πιο λειτουργικός, καθώς και περισσότερο φιλόξενος για τους πελάτες.
Είπαμε, όμως, ότι για την οικογένεια Σπουργίτη οι μεταφορές δεν είναι απλά ένα επάγγελμα. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που η εταιρία έχει βοηθήσει τον κόσμο ή τον τόπο, σε διάφορες περιστάσεις. Κανείς δε θα πρέπει να ξεχνάει τη δωρεάν μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφεραν οι Καλαματιανοί και ευρύτερα οι Μεσσήνιοι για τους βομβαρδιζόμενους από το ΝΑΤΟ Σέρβους. Επίσης, έχει αναλάβει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ για τους Γιατρούς του Κόσμου ή αλλεπάλληλες φορές στο Λίβανο. Αυτή την περίοδο βοηθάει το πραγματικά πολύ σημαντικό και τιτάνιο έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Προσφέρει τακτικά τρόφιμα και με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στην προσφορά φαγητού σε πέντε χιλιάδες ανθρώπους της Αθήνας, καθημερινά!
 
Ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης από τη δουλειά του έχει διαπιστώσει πως είναι απόλυτα ακριβές αυτό που λένε, ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θα βρεις από κάτω έναν Μεσσήνιο… Ο ίδιος μας λέει σχετικά: «Δεν είναι υπερβολή ότι Μεσσήνιοι υπάρχουν παντού στον κόσμο. Πάντως, οι πιο πολλοί Μεσσήνιοι είναι στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όχι στο Σίδνεϋ. Μετά οι πιο πολλοί βρίσκονται στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι στο Σικάγο, όπως ίσως νομίζουν πολλοί. Στο Σικάγο είναι πολλοί Τριπολιτσιώτες. Το ξέρω, γιατί έχω αντιπρόσωπο στην Τρίπολη και από τις 100 αποστολές, οι 90 είναι για το Σικάγο. Μετά τη Μελβούρνη και τη Νέα Υόρκη, οι πιο πολλοί Μεσσήνιοι είναι στο Μόντρεαλ».
Ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης βλέπει ότι τα τελευταία χρόνια οι Μεσσήνιοι παραγωγοί έχουν κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα προς την Ευρώπη, «στέλνουν στις ευρωπαϊκές χώρες πολλά πράγματα και προϊόντα. Πιο πολλά πράγματα πηγαίνουν στη Γερμανία, μετά στην Αγγλία και μετά στην Ιταλία».
Για την πορεία της εταιρίας στην εποχή της κρίσης, ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης σημειώνει: «Η κρίση επηρέασε σοβαρά τα εμπορικά επαγγέλματα και στην περιοχή μας, στην Καλαμάτα. Εμείς, όμως έχουμε πολλούς πελάτες που είναι οικογένειες, δε βασιζόμαστε μόνο στους εμπόρους. Γι’ αυτό δεν είχαμε σοβαρή πτώση από την κρίση. Επίσης, δεν είχαμε εμπορεύματα που να σχετίζονται με την οικοδομή, δεν είχαμε χρώματα, τσιμέντα, σίδερα, οπότε η πτώση της οικοδομής δε μας επηρέασε».
Αντίθετα, η δουλειά έχει αυξηθεί τελευταία, μας λέει ο επικεφαλής της εταιρίας, κάτι που οφείλεται στα μέτρα και τη στρατηγική της επιχείρησης. Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης σημειώνει ότι «μειώσαμε περαιτέρω τις τιμές μας και έτσι ήρθε περισσότερος κόσμος, ο οποίος όμως είδε και τις δυνατότητες που έχουμε. Υπήρχε κόσμος που δεν ήξερε ότι πάμε σε κάθε άκρη της χώρας, ότι, για παράδειγμα, μπορούμε να πάμε στην Ορεστιάδα και σε τρεις ημέρες να παραδώσουμε τα πράγματα. Έτσι, λοιπόν, μεγαλώσαμε την πελατεία μας και συνεχίζουμε να τη μεγαλώνουμε».
Επιπλέον, φέτος έχει βοηθήσει και η καλή χρονιά στο λάδι, δηλαδή ο κόσμος έχει καλή παραγωγή και στέλνει το προϊόν του με τις μεταφορές Σπουργίτη σε συγγενείς, φίλους και πελάτες στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. «Έχουμε πολλούς πελάτες που δεν είχαν λάδι πέρσι, όμως φέτος πήγαν πολύ καλά. Η Μεσσηνία φέτος θα πάρει ανάσα» λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Σπουργίτης.
 
 
Στην Καλαμάτα τα γραφεία της εταιρίας είναι στη Λεωφόρο Αθηνών 186 (τηλ. 27210 22266), ενώ στην Αθήνα είναι στην οδό Σαλαμινίας 14 (τηλ. 210 3475114 - 3477227).
 

 

Πρόσφατα Άρθρα