Έν Καλάμαις

 

του Πέτρου Α. Τσώνη

 

Σκληρός και αυτός ο χρόνος, όπως άλλωστε και οι προηγούμενοι. Τα αποτελέσματα του μνημονίου και της λιτότητας έχουν επηρεάσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Η ανεργία- ιδιαίτερα στους νέους – είναι ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Έλληνες, που προσπαθούν ν’ ανταπεξέλθουν χωρίς πάντα να τα καταφέρνουν.
Η τοπική αγορά στενάζει, οι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οι μισθωτοί μετρούν και το τελευταίο ευρώ για να βγάλουν το μήνα.
Κι όλα αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και αυξάνουν την παραβατικότητα.
Οι κλοπές – ιδιαίτερα στα χωριά μας – βρίσκονται στο καθημερινό αστυνομικό δελτίο.
Με άδεια τα χωριά οι κλέφτες αλωνίζουν και δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους. Φέτος μέχρι και ολόκληρα ελαιοπερίβολα μάζεψαν.
Η Αστυνομία αδυνατεί να παρακολουθήσει το φαινόμενο, αφού τα αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας έχουν μεγάλη έλλειψη από αστυνομικούς.
Για τη Μεσσηνία, όμως, υπάρχουν και καλά νέα. Το πρώτο ήταν ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε σημειώθηκε ρεκόρ αυξήσεων από τουρίστες.
Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας και αν το κατανοήσουν αυτοί που κυβερνούν, ίσως σώσει τη χώρα.
Όμως, βαριά βιομηχανία είναι και ο πρωτογενής αγροτικός τομέας, που κι αυτός έχει παραμεληθεί.
Δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις που μας έρχονται από την Ευρώπη, είναι και το ίδιο το προϊόν.
Φέτος η χρονιά είναι άριστη για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας. Υπάρχει μεγάλη παραγωγή, καλή ποιότητα και, απ’ ό,τι φαίνεται, καλές τιμές.
Αν υπάρξει και εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα.
Αναρωτιέμαι, όμως, αν οι άνθρωποι που μας διοικούν το έχουν καταλάβει.
Έτσι, πορευόμαστε κι εμείς, φίλοι αναγνώστες, με γνώμονα την ανάδειξη της Μεσσηνίας και των ανθρώπων της, κάτι που θα επιχειρήσουμε και τον καινούργιο χρόνο.
Καλή Χρονιά!

 

Πρόσφατα Άρθρα