Ατελιέ ζωγράφων η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας

Τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, εκεί γύρω από το βράχο όπου δεσπόζει το Κάστρο των Γιγάντων και πιο δίπλα στην ιστορική Αγία Τριάδα, ζωγράφοι αποτυπώνουν στον καμβά τους όσα τους εμπνέει ο παραδοσιακός οικισμός.

Ήταν οι 17 ζωγράφοι που προσκάλεσε το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, προκειμένου να δημιουργήσουν έργα για τη μοναδική αυτή περιοχή.
Είχε προηγηθεί, στην αρχή του καλοκαιριού, η πρόσκληση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, οι φοιτητές της οποίας αποτύπωσαν τα παλιά κτίσματα της Παλιάς Πόλης με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης είναι αυτό που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι και το φημισμένο πλέον παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων.
Με όλες αυτές και άλλες δράσεις του Προγράμματος προβάλλεται η ταυτότητα της Παλιάς Πόλης, ενός οικισμού που διατηρεί πολλά παραδοσιακά του στοιχεία, κυρίως όμως ευαισθητοποιούνται οι κάτοικοι και οι Αρχές, ώστε να διατηρήσουν αντί να καταστρέψουν αυτά τα στοιχεία.
Σκοπός των εκπροσώπων του Προγράμματος είναι με τα έργα που έκαναν οι ζωγράφοι να προβληθεί ακόμη περισσότερο η περιοχή.

Τα ζωγραφικά έργα θα εκτεθούν στην Αθήνα, όπου παράλληλα θα γίνει ειδική πολιτική εκδήλωση για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, αλλά και ημερίδα για ανάδειξή της.
Στην πρόσκληση για συμμετοχή στην υλοποίηση αυτής της ιδέας ανταποκρίθηκε και πρωτοστάτησε ο Κυπαρίσσιος  ζωγράφος Τάσος Αριδάς, ο οποίος με 15 ακόμη ζωγράφους, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Θανάσης Μακρής, ο Γιάννης Στεφανάκις κ.α., ζωγράφισαν εμπνευσμένοι από την περιοχή. Συμμετείχαν ακόμα η Πέρσα Παρίσου-Αθανασοπούλου από τα Φιλιατρά και οι Κυπαρίσσιοι ζωγράφοι Ελεάννα Μαρτίνου, Ελένη Τζιώρτζη, Βασίλειος Δημητρακάκης, Άννα Διπλαράκη και Κατερίνα Χρονοπούλου.
Οι ζωγράφοι φιλοξενήθηκαν από το «Πρόγραμμα» στο «art hotel ΑΠΟΛΛΩΝ». 
Ήταν μια ακόμα δράση του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, που με ιδιωτικές δαπάνες και πολύ προσωπικό χρόνο των ιδρυτών του, Νίκου και Τζίμας Ιμιρζιάδη, προσπαθεί να ενεργοποιήσει και να αφυπνίσει το κοινό αίσθημα, αλλά και την εμπλοκή Δήμου και Πολιτείας, προκειμένου να σωθεί η Παλιά Πόλη.

 

Πρόσφατα Άρθρα